Orucun insan sağlıyla ilişkisi nedir?

Bazıları yararlı diyor bazıları zararlı. Benim kanımca 2 öğünde yiyeceğimiz yemeği tek öğünde yemek zararlı lakin açlığa dayanmak da kişinin bu şekilde imtihan olması + bir yön

Y
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
30
30 CEVAP

Bildiğim kadarıyla eski çağlarda insanlar şimdiki gibi 2-3 öğün yemek yemiyordu. Saatlerce ava çıkıp, besin elde ettiğinde yeyip gününü sonlandırıyordu. Şahsen ben de tek öğün yerim. Zararı olduğunu sanmıyorum.

F

Gün içine dağıtılmış bir yemek öğünü, kan şekerini pek fazla etkilemeyip dengede tutacaktır ancak uzun süre aç kalan birisinin kan şekeri düşük olacağı için yemek yedikten sonra ani yükselme olacaktır ve tekrardan uzun süre aç kalacağı için kan şekeri tekrar düşecektir. Vücut bir süre bu şekilde davranınca insülin reseptörlerinde duyarsızlaşacaktır bu iniş kalkıştan dolayı. Ve diyabet dediğimiz illet baş gösterecektir. Bu yüzden azar azar ve çok öğünlü yemek daha sağlıklıdır.

Furkan Duran 7 yıl

Ayrıca vücut uzun süre aç kaldığında besinleri otomatikmen yağ deposuna dönüştürecektir aldığı yiyecekleri. Bunu bir babanın oğluna harçlık vermesi gibi düşün. Baba ay başında harçlık verir ve 1 ay harçlık vermezse, oğul bu harçlığı diğer günlere saklayacaktır ancak baba her gün harçlık verirse, oğul sonraki günlere harçlık saklamaya gerek duymayacaktır çünkü baba düzenli harçlık veriyordur.

Furkan Duran 7 yıl

Aç kalınca vücudun kendini onarıma odakladığını sanıyordum. Sindirimle vs. Uğraşmadığı için. Ayrıca öğünlere dağıtılmış bir beslenme sisteminde insülin sürekli artıp azalıyor fakat tek öğün yendiği zaman daha stabil seyrediyor. Bu da açlık hissiyatının azalmasına sebebiyet veriyor kanımca. Fazla bilgi sahibi değilim lakin "intermittent fasting" adlı diyet programını bir araştırmanı tavsiye ederim.

Faruk Narban 7 yıl

İlk dediğin doğru evet, sindirim yavaşlayayınca hormonlar salgılanır, özellikle büyüme hormonu ancak burada kar zarar ilişkisi var. Bu mantıkla aç kalmak sadece zarardır, hormonları salınımını artırıp gelişmek yerine vücutta yıkım başlar. İnsülini ise şu tablolardan bir bak istersen.

com-jtv4eyfqw86ma55lw6j7.jpg

Furkan Duran 7 yıl

Mesala spor çalışan birisi kana daha yavaş karışan yani düşük glisemik indeksli besinler tüketir, büyüme hormonunun baskılanmaması için. Çünkü yüksek kan şekeri büyüme hormonunu baskılar. Bu yüzden sporcular gelişim için az ve sık aralıklarla yerler.

com-01j3er9o0eq5iuds8bg5.jpg

Furkan Duran 7 yıl