Python django framework mü yoksa php framework mü öğrenmeliyim?

Merhabalar, web uygulama geliştirmeyi seviyorum. Web konusunda googleden araştırma yaptığım kadarıyla python için django framework karşıma cikti. Fakat bi yandan php ogreniyorum. Merak ettiğim nokta django bilmek web için yeterli mi? Yoksa zaman kaybı php ve frameworklerimi ?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
23
23 CEVAP

Php'nin öldüğünü neye dayanarak söyleyebiliyorsunuz merak ettim

A

Ölen bir teknoloji ölmedi daha

Botan Aykurt 6 yıl

cidden phpden diğer dillere yogun olarak geçiş var

Botan Aykurt 6 yıl

Kaynak?

Alim Teyyubgizi 6 yıl

Twitter: Ruby Node JS #

Botan Aykurt 6 yıl

Kişisel projelerı hızlıni bir şekilde halletmek için ruby Python seçilmeye başladı

Botan Aykurt 6 yıl

Alim Teyyubgizi size katılıyorum tam olarak sebeb nedir merak ediyorum

Ali Erlik 6 yıl

PHP ölüyor derken Ruby'yi mi alternatif olarak gösteriyorsun? Ruby bir aralar "hype" olmuştu ama devamı gelmedi. Bir süredir sürekli bir düşüşte.

Özcan Taşcı 6 yıl

Kişisel veya kurumsal projeleri hızlıca hayata. Geçirmek için Python Ruby gibi hızlı güncel stabil kolay diller tercih ediliyor

Botan Aykurt 6 yıl

Kurumsal platformda hala Java ve. Net geçerli, sonrasında PHP geliyor. özellikle sağlam, oturmuş php frameworkleri. Birçok yerde python bile pek güvenilir sayılmıyor. Nodejs ve Python kurumsal dışı işlerde, php ile birlikte yaygın. Ruby dediğim gibi bir hype olarak geldi, geçti. Kurumsal piyasa ile ilgili şunu söyleyim, bir çok büyük kurumda hala Cobol kullanılıyor.

Özcan Taşcı 6 yıl

Kapsamli altyapi projelerinde cogunlukla java ve python kullaniliyor. En azindan katildigim toplantilarda avrupa birligi ortak projelerinde. Net ve php hic gormedim..

Ilker Cevher 6 yıl

Ilker Cevher Avrupa Birliği destekli projeleri bilmiyorum ama devlet işlerinin çoğu hala. Net, kısmen java. Php büyük birçok firma tarafından tercih ediliyor.

Özcan Taşcı 6 yıl

Ben tercihimi java ve. Net konularina bulasmamaktan yana kullandim.. Istedigi kadar karmasik olsun, linux ve python ile hizli ve "kurumsal" cozum olabiliyor..

Ilker Cevher 6 yıl

.net i Türkiye'ye itekliyorlar sadece. Kurumsal projelerde orta ve küçük ölçekli işlerin üzerine çıkamıyor MS teknolojileri. Hikaye yani kurumsal platformlarda. Net in geçerliliği. Pazarlama stratejisi sadece.

Mehmet Sonkaya 6 yıl

"Kurumsal" (enterprise) olarak tercih edilmiyor yine de diyorum. Kurumsal piyasada daha çok sonrasında destek bulunup bulunmayacağı, elde olan teknolojinin durumu, vb. Daha ön plana çıkıyor. Onlarca yıldır Cobol, java, .net vb. Üzerine tüm business logic'i oturtan bir kuruma, ben python ile hızlıca yaparım bunu diyemiyorsun.

Özcan Taşcı 6 yıl

"Kurumsal" dediginiz sey, isin basinda olanlarin kendisini guvende tutabilmek icin gerektiginde yanlis teknolojiye cuvalla para yatirmasi oluyor genellikle.. Kurumsal ortamlarda da bir sure calistim.. "Kurumsal" cozumun 1.3 milyon dolar harcama gerektirecek isini, kurumsal olmayan araclarla ve ayni ozelliklerle bedavaya yapmistim.. 16 milyon dolar tutan projemizin birinde, proje sartlarindan birisi, ucretli lisans gerektirecek hicbir yazilimin kullanilmamasi sartiydi.. O proje, hem sistem kurulumu, hem de yazilim gelistirme projesiydi; butcesi icinde ve zamaninda bitirildi. Bence bu kurumsal kelimesi fazla abartiliyor.. Eksik olan cesaretli ve ne yaptigini bilen elemanlar..

Ilker Cevher 6 yıl

Şu cümleye sonuna kadar katılıyorum: "Kurumsal" dediginiz sey, isin basinda olanlarin kendisini guvende tutabilmek icin gerektiginde yanlis teknolojiye cuvalla para yatirmasi oluyor genellikle..

Mehmet Sonkaya 6 yıl

Belli standartlarda, iyi planlanmamış bir projede ilk yatırım maliyeti böyle düşürülebilir. Ancak kurum için TCO da önemli. İki yıl sonra bu eleman gittikten sonra işi adam etmek için daha fazla para harcamak zorunda kalabiliyor.

Özcan Taşcı 6 yıl

Her gün şirkette bunun tartışmasını yapıyoruz ve neden opensource platformların bir ton para yatırıp kapalı kaynak kodlu yazılımlardan (MS ürünleri çoğunlukla)alamadıkları destekten daha fazla destek sağladığını anlatamıyorum bir türlü.

Mehmet Sonkaya 6 yıl

Bahsettigim sistem 2010'da teslim edildi.. Hala calisiyor, 2007 donanimlari ve yazilim teknolojisi ile.. Hatta o kadar iyi calisiyor ki, musteriyi donanim destegi satin almalari konusunda ikna etmek icin cok ugrastigimi hatirliyorum..

Ilker Cevher 6 yıl

Her zaman öyle olmuyor. Bazı kurumlarda sistemin çalışmaması, 1-2 gün destek alınıp çözülememesi o 1.3milyon dolardan daha fazla zarara neden olabiliyor.

Özcan Taşcı 6 yıl

Operasyonel risklerin neler olabileceginin farkindayim.. Sisteminizi, yapacagi isin gerektirdigi saglamlikta tasarlamak, o projeyi yonetenlerin gorevidir.. Ultra super kurumsal ornek vereyim.. Gumruk mustesarligi 5 gun calisamamisti.. Turkiye'ye maliyetinin yaklasik 2 milyar dolar oldugu soyleniyor.. Oradaki durumu incelemek icin giden ekip, benim calisma arkadaslarimdi.. Ben yurtdisi konferansta olmasam, ben de yanlarinda olacaktim.. Her turlu onlemin alindiginin dusunuldugu sistem coktu, eski haline getirmek 4-5 gun surdu.. O firmanin neredeyse butun turkiye ekibi o 5 gun boyunca o sistem odasinda hic durmadan calistilar.. Yani kurumsal da herzaman guvenilir olmuyor..

Ilker Cevher 6 yıl

Özcan Taşcı İyi de enterprise çözümler de bunun garantisini veremiyor. Çoğu zaman iş yine geliştiricinin becerisine bakıyor. İkiside aynı noktaya varıyor yani.

Mehmet Sonkaya 6 yıl

Yukarida soyledigim sey, bilgi islem yoneticisi, "paranin alabilecegi en iyi sistemi aldik, ne yapalim, olur boyle seyler" mi diyecek?

Ilker Cevher 6 yıl

Sadece geliştirici değil, daha çok yazılım mimarı, proje yöneticisi, geliştirici, devop, vb. Takım veya takımların becerisi oluyor. Belli standartlarda iş çıkarmaları gerekiyor.

Özcan Taşcı 6 yıl

"Kurumsal" yerlerin cogunda, yukarida saydiginiz takim elemanlarini beslemek yerine, outsource edilip, size bu "hizmeti" sunan firmanin insafina kaliyorsunuz..

Ilker Cevher 6 yıl

Ilker Cevher Türkiye'de devlet kurumlarında genelde ihale yapılmadan önce kimin yapacağı belli olduğundan ve şartlar ona göre belirlendiğinden çokça yaşanıyor zaten. özellikle "piyasa" vurgusu yapmamın nedeni buydu.

Özcan Taşcı 6 yıl

"piyasa" nin benim is yasantimi yonlendirmesinden hoslanmam.. O yuzden is bulamadim Turkiye'de.

Ilker Cevher 6 yıl

Ilker Cevher yanlış yerlere denk gelmişsin abi

Mehmet Sonkaya 6 yıl

Tsk da 724 calisacak bir sistemi ornegin evrak dagitim sistemini yada lojistik takip gibi bir projeyi. Net yada java ile mi yoksa python ile mi kurmak istersiniz.. Yaptim bitti degil hadi kullanin olmayan surekli gelistrilen eklemeler eksiltmeler yapilan bir sistemi ne ile kurmak istersiniz.

Muhittin Görür 6 yıl

evrak dagitim sisteminden daha farkli projelerde calismistim.. Genelde normal uygulamalardan farkli, cozmeniz gereken zorlu problemlerin oldugu islerdi.. Yazilim projeleri tek kisi ile olmaz zaten.. Ama cevap istiyorsaniz, RTUK icin uygulamalari python ve c++ ile gelistirdik.. Ben python kisimlarini yazdim.. Kullanici arayuzu icin yazilan uygulamalar ise c++ ile yazildi.. Uzerinden neredeyse 10 yil gecti.. Hala ayni kodlar calisiyormus. Surekli gelistirilme dediginiz zaman, kullanici gereksinimleri duzgun cikarilmadigi icin, ya da yazilim muhendisligi duzgun uygulanmadigi icin surekli degismek zorunda kalan uygulamalari diyorsunuz sanirim.. benim icin. Net ya da java kullanmak zorunda olmak demek, daha onceden birilerinin basladigi isi duzeltmeye calismak demektir.. Cunku hicbir projemi. Net ya da java zorunlu olacak sekilde tasarlamam. Yok musteri illa oyle isteyecekse, o zaman ben o projeyi yapmam zaten, yapacak birisi bulunur.. Bu arada, kotu yazilmis kodu duzeltmeye calismak yerine dogrusunu sifirdan yazmak her zaman daha iyidir..

Ilker Cevher 6 yıl

Hayir surekli gelistirme yada degistirme kullanici gereksinimi bugun sayfanin altinda birseyler cikartirken seneye istenmemesi, yeni envantere giren girmek zorunda olan sistemlerin port edilmesi, yasayan bir organizma gibi dusunelim

Muhittin Görür 6 yıl

Yada daha somut bir ornek verelim mesela, dun servise verdiginiz programda bugun ister acarak meteoroloji bilgilerinde alinmasi olarak bir istek gelecek. Ve bu devamli boyle olacak. Gelisecek/ degisecek. Sizden devamli servis isteyecekler. Pythonla mi yaparsiniz? Bu arada client larin neredeyse hemen hepsi winzort. Active directory. Merkezi yonetim. Pentium dan i7 ye kadar cesit xp den 10 a kadar os mevcut

Muhittin Görür 6 yıl

Yanlislik orada basliyor zaten.. Yazilim projelerini yasayan organizmalar gibi kabul etmemeliyiz. Isin analizi iyi yapilmadigi ya da hic yapilmadiginda bahsettiginiz seyler olur. Eger yazilim ekibi musterinin firmasinda calisiyorsa, yapmaniz gereken scrum gibi bir yontem kullanmak olmali.. Orada da kendinize sureli hedefler secmeniz, o hedefi de musterinin onaylamasi gerekiyor. Ama yine de bugunden yarina degisen hedefler olmuyor.. Bizim analiz asamamiz 7-8 ay surmustu.. Sonrasinda yazilan uygulamalarda cok ciddi degisiklik gerekmedi. Yazilim isterlerini hazirlamak isin aslinda en onemli kismi.

Ilker Cevher 6 yıl

Ustad facebook bence tam bir yasayan organizma twit vb leride oyle. Surekli gelisim icinde degiller mi. Nereden nereye geldiler. Eger muhasebe programi gibi dusunulseydi yapildigi gun gibi kalirdi. Anlatmaya calistigim tamda bu. Moduller ekleniyor cikartiliyor yamalar yapiliyor begenilmiyor kaldiriliyor face de mesela

Muhittin Görür 6 yıl

Muhittin Görür insanlarin anlamakta zorlandigi kisim o iste. Windows ile isim olmuyor. Is windows gerektiriyorsa, o isin icinde ben olmuyorum. Ha bu hareket alanimi daraltiyor olabilir. Varsin daraltsin.

Ilker Cevher 6 yıl

Mernis projesini sizin firmaya verselerdi oracle mi sql server mi python mu. Net mi kullanirdiniz.(malum mernis sadece tc kimlik den ibaret degil saglik meb vb birsuru yere ilintili)

Muhittin Görür 6 yıl

Muhittin Görür dediğin doğru çoğu ufak veya orta büyüklükte proje bile mvp olarak sunuluyor, sonrasında geliştiriliyor. Büyük işlerde ise, en kurumsal olanlardan bankaları göz önüne alırsak, mevzuat değişiyor, ürün yelpazesi değişiyor adamlarda. Ben bunu yaptım yıllardır dokunmaya gerek kalmadan çalışıyor diyemiyorsun.

Özcan Taşcı 6 yıl

Konu buraya "kurumsal projelerde python" dan geldi. Hedefi kacirmayalim.

Muhittin Görür 6 yıl

Suan benim icin elektronikte ardunio ne ise yazilimda da python odur. Hizli prototip, hizli kodlama

Muhittin Görür 6 yıl

Firmalarda calismadim. Is yasantimin cogu tubitakta gecti. Ama orada da ozel sirketlerin bulasmaya cekindikleri " kurumsal " projeleri yapmistik. Simdi de daha cok arastirma agirlikli bir yerdeyim. Python ve c++ agirlikli calisiliyor

Ilker Cevher 6 yıl

Muhittin Görür ne oracle ne de sql server kullanirdim. Secim bana kalsaydi postgresql derdim

Ilker Cevher 6 yıl

Firmanın "bulaşmaya çekindiği" kazanç olarak pek iyi olmadığındandır. Yoksa Tubitak'tan kat kat üstün firmalar da var. En kötü ihtimal, bütçe büyükse akademik personeli işe alılar veya dılarıdan danışmanlık alırlar.

Özcan Taşcı 6 yıl

Tubitakin su anki halini bilemem. Ama benim calistigim ekibin altindan kalkamayacagi proje yoktu diyebilirim. Rtuk icin yaptigimiz projeyi daha once iki kere yapmaya calismislar. En dusuk fiyat 115 m$ olmus. Biz 15 m$ ile daha genis kapsamli projeyi zamaninda ve butcesi icinde bitirdik

Ilker Cevher 6 yıl

Ilker Cevher işte maliyet ile iş arasında ve iş ile sadece yeteri kadar yapılan iş arasında fark var. Ayrıca Tübitak'ın eski halinin bile saçmaladığı çok iş olmuştu. Örneğin yeni kimlik kartları. Bildiğim kadarı ile uzun zamandır yapılan bir proje bu. Kullanıma girmeden eski teknoloji olarak kaldı. Biz her şeyi yaparız, ya da sadece bu teknoloji ile her şeyi yaparım demekle olmuyor.

Özcan Taşcı 6 yıl

Sadece kendi grubum icin konusabilirim. Zaten o gruptan (25 kisiydik) kala kal 3-4 kisi kaldi. Buyuk bir enstitude her ekibin iyi is cikarmasi zor

Ilker Cevher 6 yıl