Python'da siber güvenlik gibi konularda iyi bir eğitim kaynağı varmı?

Python'da siber güvenlik gibi konularda iyi bir eğitim kaynağı varmı?
M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
22
22 CEVAP

Dalga geçen arkadaşlar içimin söylüyorum. Evet bir yere kadar haklısınız ama üslubunuz hoş değil. Arkadaşın soruyu sormasının nedeni sanıyorum USOMM seçmeleri.

Konuyla ilgili olarak, siber güvenlik sadece yazılmış bir uygulamadaki açığı bulabiliyor olmayı gerektirmiyor. Olaya bu şekilde yaklaşan arkadaşlar için söylüyorum bilgileriniz bir hayli yüzeysel kalıyor sanırım bu konuda.

Soruyu soran arkadaşa cevap olarak, Güvenlik alanında uzmanlaşmak mümkün ama bu alana bodoslama olarak dalmak son derece büyük bir hata bence. Neden? Bir sistemin nasıl çalıştığını bilmiyorsan eğer o sistem üzerinde neyin yanlış yada doğru olduğunu ayırt edemezsin. Aslında Ilker Cevher abinin kodla ilgili söyledikleri doğru bu anlamda ama bu sadece kod için değil, sunucu yada ağ mimarisi için de geçerli olabilir. Yanlış şekilde ayarlanmış yada gereken tedbirler alınmadan bırakılmış ağ cihazları yada sunucular da güvenlik zaafiyeti oluşturabilir. Bu nedenle güvenlik alanında uzmanlaşmak niyetindeysen, iyi seviyede sistem ve ağ bilgisine de sahip olmalı ve bu bilgilerini tecrübe ile yoğurmalısın. Bunun üzerine kodlama bilgisi, zararlı kod analizi gibi eğitimliler, tam bir yazılımcı olmasan da hatalı kodları bulmanı destekleyecektir. Bunların haricinde Python konusuna gelince, tam bir geliştirici olmana gerek yok ama yapmak istediğin basit şeyleri de Python a yaptırmayı bilmen gerekli. Örneğin basit mail adresi toplama, çeşitli apilere istek gönderme, gönderdiğin istekleri değiştirme ve analiz etme gibi. Bunları yapabiliyor olabilirsin ama dediğim gibi sistemin tam olarak nasıl çalıştığını bilmiyorsan yeterli olmayacaktır. Hele tecrübesiz, gözlerin bağlı bir biçimde samanlıkta iğne aramak gibi olabilir. Yoksa başkalarının geliştirdiği araçlar (örn nessus) tarama yapar sonra insanlara rapor diye sunarsın. Şahsi önerim, güvenlik için heyecan yapmadan evvel sektörün diğer alanlarında pişip tecrübe edinmen daha iyi. Hem bu durumun ardından farkedeceksin ki güvenlikçiler çalışma ortamında pek sevilmezler. Zira yaptıkları iş nedeniyle paranoyaklaşırlar haliyle yokuş yapan işi zorlaştıran insanlar olarak görülürler. O nedenle belki çalışmak istemeyebilirsin bile güvenlik alanında. Vs vs vs

G