Uzaylılar fiziksel olarak nasıl olabilir?

Evrende var olması muhtemel diğer gelişmiş canlılarda herhangi bir boyut kısıtlaması var mı? Söz gelimi mavi balina boyutlarındaki bir akıllı varlıktan bahsetmek mümkün olabilir mi?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
8
8 CEVAP

Bir mavi balina o boyuttaki vücut ile insan tarzında zeki oldu diyelim bu durumda koca kafalı balinaların kafalarının büyük oranda sonar sistem sıvıları yerine beyin olması lazım. Yni dev yaratığın zeki olabilmesi için beyninin de dev olması gerekmekte onunla orantılı bçimde. 20 kilo beyin mesela. Neyle besleyeceksin onu manyak enerji lazım.
Canlıların büyüklüğü konusu ise bulunduğu ortamda besin zincirinin tepelerinde veya birincil tüketici ise büyüme eğliminin ona evrimsel bir avantaj getirip getirmeyişine bağlı. Yırtıcılar dev olamaz mesela pek de o zaman hızlı olamaz uzun süre aç gezemezler. Yırtıcı değil ise ve çok fazla besin bulabiliyor ise vücut kütlesinin artışı onun yırtıcılara karşı avantajını arttırdığı için ortaya çıkabilir. Ancak böyle türler çeşitli dönemlede bu nedenlerle gelişmiş olsalar bile bu defa da çevrenin baskısı nedeniyle ince bir çizgide yürürler yani ortamdaki besin miktarında ortaya çıkabilecek bir azalma onları çok daha çabuk ve etkili biçimde olumsuz etkiler. (65 milyon yıl önce canlılar yok olmadı ama dinozorlar yok oldu. Ondan önce ve sonra da iklim değişimlerinde hep önce devler yok oldular)
Zeki olan tür zekasını öncelikle besin bulmada ve avlanma yöntemlerinde geliştireceğine göre bu yaratığın dev yaratık olması son derece manasız da olur dev olacaksa zeki olmasına gerek yok, büyük kedilerin de alet ypmasına gerek yok pençeleri avı tespit etmede saklanmakta geliştireceği ekstra nitelikleri ve hızı daha etkili bundan. Beynin gelişmesi için bir de beyne daha fazla yatırım yapman lazım evrim sırasında ve bu avantajı sürdüren bir durum da olmalı aynı anda. Bu sefer şu sorun da var beyin gelişecek diye öbür konular o kadar gelişemez hemen yavru buna rağmen gene de salağın önde gideni olur doğduğunda ve çok daha bağımlı olur annesine. Niçin? Tamamen salak olarak doğup sonradan beyni gelişecek olsa olmaz minimum idrak lazım ki bu beyin işe de yarasın yavru hayatta kalsın. Ama bu minimumu oluşturacaksa da aynı anda tüm uzuvların gelişmesi için yeterli zaman yok doğumdan önce yıllarca süremez bu gebelik süreci de o yüzden insan yavrusu hiç yürüyemiyor doğduğunda oradan eksiltilmiş optimum olarak inşası.
Eh yani bu kadar çile ne için? Yaşamak konusunda daha avantajlı olan şanslı o yüzden. Koskocaman kütlenin burada ne gibi bir pozitif etkisi bulunabilir? Hiç bir noktada bulunamaz gerekli değil ayrıca beyin gelişimi açısından mümkün de değil.
Gezegen şartları farklı olabilir kütleçekimi azdır canlılar zaten genelde daha büyüktür vs o ayrı ancak totalde bir minimum enerji eğilimi var ve bu fizik yasası yani kocaman olmanın hiç bir ekstra faydası da yok o kadar belli bir noktadan sonra. Yani herkes kocaman olursa da besin zinciri de bozulur bu sefer üretim tüketim dengesi gerekiyor. Boyutlar iklime ve besin cinsine miktar ve yayılımına bağlı olarak en optimal dıuruma göre değişebilir misal veriyorum insan kadar akıllı 7 metre boyunda canlılar var olabilir belki sıcak çok çeşitlilik barıdıran bir ortamda ancak işi balina boyutlarına getirince o biraz abartı kaçıyor astarı yüzünden pahalı olur akıllı bir varlık açısından bu. Robo falandır o zekiyse de anca. Birtakım zeki manyaklar yapmıuştır doğa böyle saçma şeyler yapmaz, gereksiz. Zaten insanı mavi balina olarak düşünürsek çözümü otomatikman buluruz bu boyutumuzla dünyayı bu hale getiriyorsak o boyuttaki akıllının nesli ya 3 nesilde biter ya da o kadar zeki olmaz gezegen mi dayanır ona. Ama uzaylı bu? Olsun zeka olunca iş bozuluyor zaten insanda da durum bu uzaylılık kurtaramaz. .

E