Yalnızca madde, nasıl şuurun kaynağı olabilir?

Bir çok ateist evrimcinin doğru kabul ettiği cansız, şuursuz maddeden oluşan varlığa, bir zihnin aniden yerleşmesi nasıl olmuştur.. Yani Yalnızca madde, nasıl şuurun kaynağı olabilir? Evrim, biyolojik doku suyunu, nasıl şuur şarabına dönüştürdü?

Görüşlerinizi merak ettim. takip edecem yorumları

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
28
28 CEVAP

Şuur denilen farkındalık hâlinin kendisi maddi olduğu için olabilir. Örneğin aşk, korku gibi duygular da maddi etkileşim..

A

nasil ... Maddi

Nilüfer Tebke 6 yıl

Nöronların etkileşimi sonucu oluyor hepsi, maddi süreçler.

Ahmet Dnçr 6 yıl

ilginç ... Peki ya duygular onlarda nöronları mı uyuyor?

Nilüfer Tebke 6 yıl

Uymak zorunda, yoksa duygu oluşmaz. Duyguların hepsi beyinde gerçekleşiyor

Ahmet Dnçr 6 yıl

ben bunu ruhla ilintili buluyorum ... Ya siz şimdi ruh yook diyeceksiniz ... Mânâ alemi nin kapılari kapalı ne yapalim herşey bir maddi kafa olmuş gidiyor. Ben böyle bakamiyorum üźgünüm, iyi geceler

Nilüfer Tebke 6 yıl

Sizinki daha romantik ve metafizik bakış açısı, sizi anlıyorum ve saygı duyuyorum

Ahmet Dnçr 6 yıl

mersi

Nilüfer Tebke 6 yıl

Beyinde gerçekleşenler dediğin şey ile Duygunun "ne ise o"luğu farklı.

Tian Altuner 6 yıl

Sik kullandigim bir ornek bu ama açık olmasi açısından; Hastalığın nedeninin fiziksel açıklamasıyla teolojik(örneğin cinler falan) açıklamasi arasında, hastalığın "ne ise o"luğuna isabet edememe konusunda herhangi bir fark yoktur.

Tian Altuner 6 yıl

Sık* (yanıtı düzenleyemedim.)

Tian Altuner 6 yıl

Şuurun ne ise o'luğu üzerinden fiziksel ya da teolojik açıklama da yapabilir miyim? Bu durumda, paylaşımdaki sav yine hatalı olur.

Ahmet Dnçr 6 yıl

Paylaşımdaki sav ile ilgilenmedim hiç. Sadece yorumunu okudum ve yanıt verdim; Bir şeyin nedenin herhangi bir disiplince(biyoloji, psikoloji, teoloji.. Vs) açıklanması ile o şeyin direkt kendisi aynı değildir.

Tian Altuner 6 yıl

O zaman herhangi bir şeyin nedenine ilişkin genel geçer açıklama yapılamaz/yapılan açıklamaların hepsi eş değerdir diyebilir miyiz ?

Ahmet Dnçr 6 yıl

Kesinlikle. Metafizik çöptür. *Metafizik derken bilim de metafiziktir

Tian Altuner 6 yıl

Her ikimizin de yaptığı son açıklamalar da metafizik ve çöp olarak adlandırılabilir mi ?

Ahmet Dnçr 6 yıl

Lineer takilmak anlamsız. Yani bunu sürekli yapmak. (Sık sık yapıyorsun) Her neyse; ben ontoloji yapıyorum. Metafizik değil.

Tian Altuner 6 yıl

Öcüler sayesinde oluyor ile nöronların etkileşimi sonucu oluyor açıklamaları eşittir diyerek mi ontoloji yapılıyor? Buradan lineer sürece girmemiz kaçınılmaz.

Ahmet Dnçr 6 yıl

Lineer derken daha cok refleksiviteyi kastettim. "Bir şey şudur" demek ile söz konusu şudur'u yapmış olmak konusunda sorgulama. Benim ifade ettiğim şey şu; X in kendisi ile kendisini görünür kılmak ile onu, onun nedenleriyle açıklamak farklı. Ontoloji, fenomenoloji ile olur ki buradaki düstur; eşyanın kendisine! Dir.

Tian Altuner 6 yıl

Varolan(her ne ise) var. Ve sade işbu varolana yoğunlaşmak..

Tian Altuner 6 yıl

Benim bahsettigim; Duygu var ve duygunun kendine yoğunlaşmak.. Senin bahsettigin; Duygu var ve bunu onun nedenleriyle açıklamak( maddi noronlarin sinirsel etkilesimleri..vs sonucu.)

Tian Altuner 6 yıl

Çağrı şu; Birak şimdi nedenleri. Duyguya gel ve onu anla!

Tian Altuner 6 yıl

Açıklama yapamıyoruz ki, her açıklama eş değerse, bu açıklamalar arasından doğruyu nasıl seçeceğiz? Varolana nasıl yoğunlaşacağız? Elimizde varolanın kendisi ile ilgili sonsuz farklı açıklama olacak

Ahmet Dnçr 6 yıl

Hayır. Nedenler karmasiga sebebiyet verir. Bir şeyi onlarca disipline göre farklı açıklarsin. İnsan düşünen hayvan(biyolojik), insan tanrının yarattığı ve yeryüzüne tayin ettiği halife(teolojik), ... Vs vs daha nicesi.

Tian Altuner 6 yıl

Verdiğin örnek neden değil tanımlama. Görüldüğü üzre burak nedeni tanımlama bile karmaşa..

Tian Altuner 6 yıl

Verdiğim ornekler*

Tian Altuner 6 yıl

nilüfer hanım bana biyoloji disiplinine yönelik bir soru sorduğunu düşündüğüm için o disipline göre cevap verdim, sanırım o da biyoloji disiplinini ele aldığımı anladı ve başka bir disiplini kabul ettiğini ifade etti.

Ahmet Dnçr 6 yıl

nilüfer'in yanıtlarını da okumadım henüz. Diyorum ya dostum; "duygu maddi etkileşimler sonucunda meydana gelmiştir" seklinde ifadenin, duygunun kendisinin anlamına isabet etmediği konusunda hatırlatmada bulunmak istedim sadece. Duygunun nedeni madde de olsa cinler de olsa yada sadrazamin sol kolu da olsa bunlar duygunun kendisinden başka şeylerdir.

Tian Altuner 6 yıl