Zamanda yolculuk yapmak mümkün mü?

Zamanda yolculuk yapmak mümkün mü?

E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
47
47 CEVAP

Soruyu biraz daha genişletir misiniz? Zamanda geriye yolculuk mu? İleriye mi ?

İ

İkisinide acikla merak ettim

Emir KaRa 6 yıl

İkisinide aciklayabilirsiniz

Ender Yertutan 6 yıl

Bir düşünce deneyi ile açıklanabileceğini düşünüyorum;Saniyede 210.000km hız yapan bir treni düşünelim. Dünyanın çevresini dolaşan bir tren yolu, aynı zamanda içinde yolcular. Tren ışık hızına yakın dolaşıyor buraya kadar tamam buda yaklaşık dünyayı 7 kez dönmesi demek. Doğa yasaları gereği ışık hızını geçemiyor tren ama bu sefer tren içindeki hayat yavaşlıyor diğer dünya insanlarına göre trenin içinde zaman daha yavaş akıyor. Buna en yakın örnek karadeliğin yanında olmak gibi. Son olarak trenin içinde bir koşan çocuk düşünün: Kızın hızı + trenin gitme hızı = bu durumda kızın hızıda trenin hızına eklenmez mi? Ancak bu şekilde kazara ışık hızı geçilemez mi? Yanıt hayır. Peki trenin 1ocak 2000de ayrıldığını düşünün 2100de yaklaşık 100defa dünyayı dolaşmış olacaktır. Tren içinde zaman yavaşladığı için yolcular daha az yaşlanma daha az zaman geçirme olasılığına sahip olmayacaklar mı? Olacaklar bu da 100 yıl yani yaklaşık 1 hafta olur trendekilerin hissettiği. Trenin yolculuğu bittiğinde ise dışarıda bambaşka bir hayat bekliyor olacak.

İlter Çağlan 6 yıl

Sonuç 1 haftada 100yıllık ileriye zamanda yolculuk.

İlter Çağlan 6 yıl

Güzel bir düsünce deneyi. Fakat trende bagıl hız yasalari gecerli olmuyor öyle degil mi ?

Emir KaRa 6 yıl

Bağıl hız yasaları nedir?

İlter Çağlan 6 yıl

Bunun deneyin bariz destekçisi lhc şu avrupadaki parçacık çarpıştırması. Parçacıklar ışık hızına yaklaşabiliyorsa biz neden yaklaşamayalım?

İlter Çağlan 6 yıl

Bagıl hız yasası günlük hayatta kullanilan hiz yasalaridir. İsik ile ilgili deneylerde gecerliligini yitirmistir. Örnegin bir araba var ve saatte 100km hizla gidiyor. Bir adam arabaya göre 10 km hizla kosarsa yere göre 110 km hizla gidiyordur. Bu yasa isikta gecerliligini yitirir. Mesela bir araba isik hizi ile gidiyorsa farlari yakarsa isik saatte 2 isik hiziyla gitmez. Bagil hiz yasasi burda cöker tren deneyinde geri kosuyordu ya kiz ondan bahsediyorum. Sonucta isik hizi degil ya.

Emir KaRa 6 yıl

Aynen öyle orda pasif kalıyor bu yasa, tren hızı + kızın hızı = ışık hızı yine geçilemiyor.

İlter Çağlan 6 yıl

Geri gitmeyi aciklayabilir miyiz peki ?

Emir KaRa 6 yıl

Bu konu hakkında budur dediğim bir düşünce yok, çok karmaşık aklım yetmiyor Sizin düşünceniz ne ?

İlter Çağlan 6 yıl

Tam tersi yönde gitse tren? Geçmiie gitmezmi

Musa Pirlioğlu 6 yıl

Gecmise gidileyemecegi kesin de gelecek icin stephen amcanin dusunce deneyleri ilgi cekici

Emir KaRa 6 yıl