%100 yerli bir şey yapılabilir mi?

%100 yerli, milli diye birşey yoktur arkadaşlar. Bir arabanın, uçagın, tankın veya bir teknolojinin en önemli parçalarını ürettikten sonra geriye kalan parçaları imal etmek pahalıya patlar o yüzden satın almak için ülkelerle anlaşılır. Bir ülke teknolojik yönden her parçayı üretebilecek kadar zengin ya da bilgili değildir bu yüzden bir proje ortaya çıkarılırken dünya kamuoyuna sunulur özel şirketlerle anlaşmaya gidilir. Mesela;Türkiye TF-X'in önemli parçaları için İngilterenin firması BAE ile anlaşmıstır. TAI ve BAE işbirliği sadece parça üretmekle sınırlı değil aynı zamanda teknolojilerini de bizimle paylaşıyorlar bu şekilde. Bir başka örnek nükleer santral. Dünya nükleer santral konusunda bizden 100 yıl ilerideyken kendi başımıza böyle bir santral kurmamız mümkün değil bu yüzden bu konuda uzman ülkelerle anlaşıp ülkemizde nükleer santral işletmelerine izin veriyoruz tabi bize bilgilerini aktarmak ve eleman yetiştirmek şartı ile. Bu gördüğünüz resim "JAS-39 Gripen" parçalarını hangi ülkelerin sagladıgını gösteriyor .

com-v3aqpqeo5dqliqc2i02q.jpg
O
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
15
15 CEVAP

%100 yerli olmaz tabi ama maksimum seviyede yerli olmalı. Bu resimdeki bayraklar hepsi birbirine ölümüne dost. Hiçbir zaman birbirine sırtını dönmez, malzeme satmamazlık yapmaz. Biz en ufak suriye konusundaki görüşümüzden dolayı batılı devletlerden ambargo yedik. Ülkemize artık avrupa ülkeleri basit tabancaları bile satmıyor. Misal mke de her zaman bulunabilecek olan glock şu anda kara borsa.

G

Malesef oyle. Onlar birlik biz ise cevresinde avel ve vasifsiz ulkelerle bezenmis bir ulkeyiz. Bir pazar kursak satacagimiz alan ortadogu ve ortaasya. Bu bolgelere bakiyosun bizden 100 yil gerideler o yuzden milli arac konusuna yeltenmiyor devlet. Zaman kaybi olarak buluyor. Savunma sanayiden yardiriyorlar. Benim yorumum ise şu: Gercek bir liderle Avrupaya daha fazla mal satabiliriz herkes vasifli bir lider olamıyor. Avrupanin bircok ihtiyaci var ben bunlarin listesini yakin bir zamanda paylasacagim burda

Oğuz Coban 6 yıl

Ve şunu da söyleyeyim, batı ile değil de cin ve rusya ile yakınlaşmak gerekir bu zamanda. Cin ve Rusya parasına bakar, batililar çıkarlarına bakar. Atıyorum 1 trilyon dolarlik anlaşma yap batililar ile, anlasamazsan fesh ederler. Ama cin rusya gibi ulkelerde para onemli olduğu için projelerde çok büyük aksama olmaz. S400 alımının yanına tank motoru, milli uçak vb eksikler için de ruslarla yakınlaşmak lazım.

Gökhan Gaytan 6 yıl