Türkiye teknolojide neden geride kaldı?

Ne güzel bir başarı.. Osmanlı döneminde, batı karanlık çağını yaşarken biz bilim alanında öncüydük. Ne oldu da bu kadar geriledik, 40 yılda bir gelen başarılara sevinir olduk?

com-jcsmey5by95w4kwazw6u.jpg
T
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
30
30 CEVAP

Yarışma ABD'de düzenlenmiş.. Yani kim neyi icat ederse etsin, hangi keşifi yaparsa yapsın her proje ABD'nin olmuş olacak..

E

İşte Enes Esennur can farkın bu. Aynen kardeşim benim. Budur ya sır, olay bu

K

Osmanlıda batı karanlık cağını yaşarken osmanlı bilim alanında ne yapmış beni bir aydınlatırmısın osmanlının batma sebebi bilim

M

Batı karanlık çağını yaşayıp kale duvarları ardına saklanırken biz 1453 de, duvarların toplarla yıkılabileceği tüm Dünya'ya ispatlamış olduk mesela ..

Enes Esennur 6 yıl

Övündüqümüz piri reisi bile astırmıştır osmanlı sanat kavramına zaten hiç girmiyorum

M

Piri reis harita çizdi diye astırılmadı. Elma ile armudu karıştırmamak gerek

Enes Esennur 6 yıl

Bak kardeşim ben osmanlının bakışını anlatıyorum izmir efes bergama zeus tapınağı ve binlercesi bile osmanlı zamanında para karsılıqı hollanda ve almanlara satılmıslar

Mustafa Kalfaoglu 6 yıl

Kardeşim ben geçmişi değil geleceği tartışmaktan yanayım.. Bak osmanlı yok artık, hani ne yaptın ne yapıyorsun ne yapacaksın onları konuşalım ..

Enes Esennur 6 yıl

Bende ama insanlar saçma konuşunca sinir oluyorum tarih orda herşey belli kafadan atıyor bazıları yeniden tarih yazılmaya çalışıyor

Mustafa Kalfaoglu 6 yıl

Aynen bende geçmişin gölgesinden kurtulmak lazım ders alarak

Mustafa Kalfaoglu 6 yıl

ABD'NİN STRATEJİSİ, MANTIĞI ŞUDUR: ABD HER ŞEYİ BEN ORGANİZE EDEYİM, YAPAYIM. TABİ BU ARADA BİR KAZANAN ÇIKAR LAKİN BÜTÜN KAZANMA POTANSİYELİ OLANLIRIDA DEĞERLENDİRİRİZ. AYRICA KATKISI OLSUNDA KİMDEN, NERDEN, NASIL OLURSA OLSUN. OYUNU BEN KURARIM. OYUNU BEN YÖNETİRİM. KAZANANI BEN BELİRLERİM. KAYBEDENİ BEN BELİRLERİM. BÜTÜN SİSTEMLER BENDEN ÇIKMALI. HER ŞEY DOĞRUDAN YADA DOLAYLI BANA HİZMET ETMELİ. UYANIKLAR!!!

K

ronesans reform cografi kesifler sonycu 100 yılık gerilme

Y

Türk mühendislerin önü açılması lazım türkiyeye yararı olucak kalkınmasına katkıda bulunacak insanlar zaten teker teker öldürülüyor farkımz olmadan

M

Ama hep buyuk turk muhendisleri avrupaya gidiyor adam akilli mihendis kalmadi beyin gocu vere vere

Yunus Trn 6 yıl

Hocam neden gitmesinler tübitak vb yerlere doğru insanlar oturmuyor paralel yandaş insanlar bu mevkilere gelmemeli dikkat edin tübitakda birinci olamayıp birçok dünya birincisi seçilen projesi olan ögrenciler var türkiyede

Mustafa Kalfaoglu 6 yıl

devletin sucu nvar boyle insanlara deger verilmiyor malesef

Yunus Trn 6 yıl

Çok aşırı vergi vermemizin nedeni bu bisi üretemiyoruz dışarıdan para girmiyor ülkeye bundan sürekli vatandaşa yükleniyor devlet kendimize ait bir markamız bile yok bu ülkede birşey yapan insanlarında önü kapatılıyor halk çok cahil zaten hocam adaletmi varda bilim olsun

Mustafa Kalfaoglu 6 yıl

şuna inaniyorum buyuk Turk devleti ecdadinin gucunu bir gun gosterecek

Yunus Trn 6 yıl

Allah büyük gün gelir daha ileri konuma geliriz. Sadece bekliyoruz merak etmeyin

B

bulduklari seyler karanlik caginda deildi. Reform ve ronesans gerceklestikten sonra sanayi inkilabiyla birlikte buluslar bulunmaya basladi avrupada bilimi engelleyn buyuk sey zaten katolik kilisesiydi

Y

Osmanlı döneminde verilen narkoz etkisini yitirdiginde yine bu millet hak ettiği yeri alacaktır...
İlk roket, ilk denizaltı, 0 sayısı..
Ve binlerce bilimsel keşif..

R

evet marsta herkes giysisiz nefes alabiliyo

O

Osmanli hangi bilimalaninda öncüydü???

S

Durumu super gelişmiş osmanliya baglayanlara gelsin osmanlici iktidarın başına hayvanat bahcesi müdürünü getirdiği tübitak yani Turkiye bilimsel ve teknolojik araştırma kurumunu marifetlerine bakin bakalim

https://youtu.be/vyV8vOgav5c

S

✱ Kadızade-i Rumi: Matematik, Astronomi
✱ Celalettin Hızır: Tıp
✱ Ahmedi: Tıp
ön plana çıkanlardır.
Sabuncuoğlu Şerafettin (1386 – 1470) Fatih Döneminde yaşayan Sabuncuoğlu, Amasya daruşşifasında hekimlik yapmıştır. Plastik cerrahininde babası sayılan Sabuncuoğlu eserlerinde hasta tedavi metotları üzerinde durmuştur. En önemli eserleri; Mücerrebname ve Kitabü’l Cerrahiyyetü’l – Haniyye’dir.
– Kadızade-i Rumi (1337 – 1421) İlk eğitimini Bursa’da alan Kadızade daha sonra Horasan ve Maveraünnehir’de eğitimine devam etmiştir. Uluğ Bey’in kurduğu medresede müderrislik, rasathanede müdürlük yapan Rumi, astronomi ve matematik alanında eserler vermiştir. Ali Kuşçu, Fethullah Şirvani, Uluğ Bey öğrencileri arasındadır.
– Ebussuud Efendi (1490 – 1574) Otuz yıl şeyhülislamlık yapan Ebussuud Efendi, Kanuni’nin oluşturduğu kanunların hazırlanmasında etkili oldu. Daha çok tefsir, fıkıh, hadis gibi ilim dallarında eser vermiştir.
– Altuncuzade Fatih Dönemi’nde yaşayan bilim adamı özellikle üroloji “İdrar yolları” hastalıkları üzerinde çalışmalar yapmıştır.
Piri Reis (1475 – 1555) Osmanlı Donanması’nda kaptanıderyalık yapan Piri Reis Kitab-ı Bahriye adlı eserinde Akdeniz, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu hakkında bilgiler vermektedir. Ayrıca bu eserde Amerika’nın keşfinden ve dünyanın yuvarlaklığından bahsetmiştir.
– Seydi Ali Reis (1498 – 1563) Osmanlı Denizcisi olan Seydi Ali Reis Hint deniz seferlerine katılmıştır. Bu seferde gördüklerini Mir’atü’l – Memalik adlı eserde anlatmıştır. Kitabü’l- Muhit adlı eserinde ise yön tayini, büyük fırtınalar, limanlar, rüzgarlar, zaman hesabı gibi denizcilikle ilgili bilgilere yer vermiştir.
– Takiyüddin Mehmet (1525 – 1585) Osmanlı Devleti’nde ilk rasathaneyi kuran bilim adamıdır. Astronomi, matematik ve mühendislik alanında çalışmalar yapmıştır.
– Katip Çelebi (1608 – 1656) Tarih, coğrafya ve bibliyografya alanında çalışmalar yapmıştır. 1656 yılında yazdığı eserinde Osmanlı Devleti’nde ıslahat yollarını gösterdi. Yirmiye yakın eseri olan Çelebi’nin Keşf’üz – Zünun adlı eseri bir büyük bibliyografya özelliği gösterirken Cihannüma adlı eseri ise çeşitli ülkelerle ilgili bilgiler içermektedir.
– Hezarfen Ahmet Çelebi (XVII. Yüzyıl) 17. yüzyılda yaşayan Hezarfen, kendinden önce uçuş denemeleri yapan bilim adamlarının çalışmalarını inceleyerek IV. Murat’ın huzurunda Galata Kulesi’nden atlayarak Boğaz’ı geçip Üsküdar’a inmiştir.
Bu olay insanlık tarihinin ilk uçuşudur.

Evliya Çelebi (1611 – 1682)

17. yüzyılda yaşayan Evliya Çelebi, hayatı boyunca başta Osmanlı coğrafyası olmak üzere birçok ülkeyi gezmiştir. Gezdiği yerlerin coğrafi özelliklerini, tarihini, idari yapısını, gelenek ve göreneklerini 10 ciltlik “Seyehatname” adlı eserinde toplamıştır.
Ali Kuşçu

T

Koçi Bey (XVII. Yüzyıl)

Bir devlet adamı olan Koçi Bey, Osmanlı Devleti’nin duraklamasının sebepleri ve çareleriyle ilgili IV. Murat’a sunduğu raporlarla ünlüdür.

Humbaracı Ahmet Paşa (1675 – 1747)

Asıl adı Kont de Bonneval’dır. Bir Fransız subayı olan Humbaracı Ahmet Paşa sığındığı Osmanlı Devleti’nde Humbaracı Ocağı’nı ıslah etmekle görevlendirildi. Kendisi modern manada topçu okulunun kurulmasında etkili olmuş ve okulda topçu subaylarına matematik dersleri vermiştir.

İLK FÜZE İLE UÇUŞ: LÂGARİ HASAN ÇELEBİ

Lâgari Hasan Çelebi, IV. Murat Han’ın kızı Kaya Sultan’ın doğduğu gece (1633) yapılan şenliklerde büyük bir hüner gösterdi. 50 okka barut macunundan yedi kollu bir fişek imal etmişti. Gerçekte ilkel bir füze karşısında olduğumuz anlaşılır ki, Fatih de İstanbul’un fethinde zaten ilkel füzeler kullanmıştır. Eski Çin’de de vardı. Hasan Çelebi, belki ilkel bir uzay gemisi yapmıştı. Padişahın huzurunda Sarayburnu’nda bu füzeye bindi.

Ahmet Cevdet Paşa (1822 – 1895)

Bir devlet adamı olan Ahmet Cevdet Paşa, Osmanlı Devleti’nde tarihçi ve hukukçu yönüylede ön plana çıkmıştır.
Osmanlı hukuk kitabı diyeceğimiz Mecelle’nin hazırlanmasında komisyon başkanlığı yaptı. Tarihicevdet adlı eserinde Osmanlının son dönem tarihini, Kısasıenbiya adlı eserinde ise peygamberlerin hayatı, halifeler dönemi ve II. Murat’a kadar Osmanlı tarihinden bahsetti.

NOT :

Osmanlı Devleti’nde bilimsel alanda önemli gelişmeler yaşanırken Avrupa’da Kopernik (1473 – 1543) Dünya’nın kendi ekseni ve Güneş etrafında döndüğü gerçeğini Hristiyan taassubundan dolayı gizliyordu. İtalyan Galile (1564 – 1642) düşüncelerinden dolayı Engizisyon Mahkemeleri’nde yargılanıyordu.

Bir başka İtalyan bilim adamı. Bruno Güneş Sistemleri’yle ilgili görüşlerinden dolayı Roma Engizisyon Mahkemesi’nce idam edildi.

T

Ya olaya parti nezdinde bakmayın lütfen. Ben burda sadece bilimsel olaylardan bahsediyorum Osmanlıcı zihniyetten değil. Olayları saptirmayin

T

Parti??? Cıstak cıstak vodka vişne vodka vişne:)

Serdar Meraklı 6 yıl

:)Humbaracı? Adam orduya batı teknolisini uygulamak için getirtildi senin verdiğin örneğe bak

S

Olabilir. Kötü bir şey mi? Daha once de dediğim gibi olaylara siyasi açıdan değil bilimsel açıdan bakmak gerekiyor.

Tuğçe Tesbişahin 6 yıl

Copy paste da zor ya bilgi olmayinca. Ne siyasisi??? Ne alaka???

Serdar Meraklı 6 yıl

Batinin Karanlık cağ dedigin zamaninda icat edilen matbaanin osmanliya 400 sene sonra geldiginide yazaydin ya

S

Sizinle tartışmayacağım.

Tuğçe Tesbişahin 6 yıl

Doğru bir karar.

Serdar Meraklı 6 yıl

Yada gariban köylünün doğum yapan hayvanindan bile vergi alip bunu saraylarda luks sefa için harcadiginida yazaydin iyiydi

Serdar Meraklı 6 yıl

tübitak yani Turkiye bilimsel ve teknolojik araştırma kurumunun marifetlerine bakin bakalim (ver mehteri:))

https://youtu.be/vyV8vOgav5c

S

Amacım kötülemek degil insanlara yanlış anlatılan lardan farkli seyler olduğunu ve bunlari kendilerininde öğrenebileceğini gostermek. Fesliyi dinkeyerek yurtlarda egitilerek hayali bir tarih anlatiliyor. Tipki sindi avrupanin bizi kiskansidina inananlarda olduğu gibi beyin açmak yani niyetim.

Serdar Meraklı 6 yıl

2.mahmutun 3.selimin hayranıyımdır mesela. Bilmem anlatabildimmi?

Serdar Meraklı 6 yıl

V ile yazılır cahil görünce dayanamiyorum aydınlatıyorum anlayamazsın:)

Serdar Meraklı 6 yıl

Siyasi söylemler sitede yasak biliyorsunuz ki. Lütfen düzenler misiniz ?

Enes Esennur 6 yıl

Siyasi bir söylem sozkonusu değil.

Serdar Meraklı 6 yıl

Arkadaşlar meseleyi siyasi tartışmalara girmeden tartışalım lütfen..

E

Ne mi oldu bir gecede alınan kararla cahilleştirildik dilimiz değiştirildi arşivlerden faydalanamaz olduk bahanede ne vay çok zor bir dil imiş vay anlaşılması zor imiş sanki latin alfabesi kullanılan Türkçe çok basitti ki çok karmaşık olan Çin alfabesi, yahut Rusların Kiril alfabesinden demi zordu adamlar hala kullanıyorlar ama ne hikmetse bunun yerine eğitime daha çok destek verilerek eksiklikler giderilebilirken niye acaba yok etme çabasına girildi ve ne hikmetse lozan anlaşması bile son devrim olan Yeni Türk alfabesi değişikliğinin kabulü sonrası imzalandı bu da tartışılır. Ben şöyle bir yorum getiriyorum bence halifelik kaldırıldı tüm islam alemi ile bağın koparıldı, dil değişti bütün Türklerle ve yine
İslam alemiyle bağın koparıldı ve bir dönemlerde millet vekilleri şu konuşmayı yapıyorlardı biz dinimizi değiştirmezsek bu gavur oğulları rahat bıraknmzlar bizi, biz hıristiyanlığa geçmeliyiz diye Allah nasip etmedi iykide dinimizde değişecekti yoksa... Arşivler 3 kuruşa satılmadımı madem eğitim sistemimiz kötüydü neden ABD bizim atalarımızın hem yönetim hemde eğitim sistemimizi almıştı... Arkadaşlar kendimize gelip ayağa kalkıp bu gafletten arınmak için silkelenip kendimize gelmemiz lazım...

Y

Bıktım bu bir gecede cahil kaldik sözünden. Dil falan degismedi arkadaşım. Zordu evet. Gol göl gül nasil yaziliyor sence osmanlica? 3ü de ayni yazılıyor. Benzeri bir sürü örnek var.

Serdar Meraklı 6 yıl

Yani

Yakup Çelebi 6 yıl

Sen nasıl bir yorum getiriyorsun

Yakup Çelebi 6 yıl

Kimse cahil kalmadı zaten biliniyordu latin harfleri 1919da cikan gazetelere bakarsan latin harfleriyle yazildigini gorursun ama harf inkilabi 1928 de çıktı.

Serdar Meraklı 6 yıl

Benim kanaatimce korkudan dolayı bu gibi devrim adı altında batılı devletler bunları kabul ettirmiş ve bunuda devrim adı altında açıklama yaptırılmış... Bunun kurtuluş gibi gösterilmesi çok saçma bence ve eğer bağımsız olasaydık 1960 larda olması lazım İsmet İnönü'ye Yen'i dünya düzeni kuruluyor sizce Türkiye bu düzenin neresinde olur sorusu yöneltiliyor İsmet İnönü büyük Türkiye konuşması yapıyor birkaç gün ertesinde bir nota veriliyor Türkiye ye ve direk tehdit savruluyor söylemlerinizd n vazgeçmez iseniz vururuz ' a getiriliyor ve tabiki İsmet çark ediyor. Benim canımı sıkan herkesin ya bu gerçekleri bilip yanlış söylemlerine devam etmesi yahutta artık zamanı gelmedimi gerçekleri görmenin

Yakup Çelebi 6 yıl

Tamam ben farklı bir şey demedim zaten sadece dediğimi kanıtlamaktı mevzu ve kanıtladım... Ama zaten son dönemlilerinde de ünüversiteler varmıydı yomuydu eğitime önem veriliyormuydu verilmiyormuydu önemli olan bu

Y

ciddi ciddi soruyorum şu söylediklerini Mısıroğlu kitaplarından mı aldın yoksa a haber proğramlarından mı

Ibrahim Çelen 6 yıl

Yapılması gereken eğitimde reformdu onlar ise abarttı bence

Y

Sorun burda neden herşeye sıfırdan başlandı ki

Y

Bu gerçektende gereklimiydi bu tartışılır

Y

Neden kalındığı yerden devam edilmedi

Y

Mesela neden Sahra toplarının mucitleri Almanlar gibi görünür mesela anlatmak istediklerimi anlıyorsunuzdur diye düşünüyorum

Y

osmanlı döneminde mi Batı geri kalmış
köşede ağlayayım ben en iyisi

I

Yakup Çelebi daha iyisini yaptılar koy enstitülerini kurdular ama adnan menderes kapattı

S

Ben bunlara karşı olduğumu söylemedim neden aynı dilde eğitime devam değilde Yen'i bir dilde eğitim şartı sunulmuş benim kafamı karıştıran bu zaten mevcut bir dil kullanılıyor du bunu değiştirmek şartmıydı onu anlayamıyorum

Y

Arkadaşım dil değişmedi kim anlatti sana bunları bilmiyorum dil neden değişsin?? Kac kez söyledim sana

Serdar Meraklı 6 yıl

yeni dil ne demek ya:))

Ibrahim Çelen 6 yıl

Sen benim soylediklerime inan onlara değil:)

Serdar Meraklı 6 yıl

Yav arkadaşım senin söylediğin birinci dünya savaşından sonra kullanılan Latince yazılmış gaztelet değişimiydi yanlışım hatırlıyorum y

Yakup Çelebi 6 yıl

1919 da dememişmiydin savaş Yen'i bitmiş zaten

Yakup Çelebi 6 yıl