8 aylık kızım ek gıdaya başladığımdan beri tuvaletini 4 5 günde bir yapıyor yardım?

Arkadaslar merhaba.. 8 aylik kizim var. Ek gidaya basladigimdan beri tuvaletini 4-5 gunde bir yapiyordu. Ek gidayi kestim sadece anne sutu aliyor ama yine ayni. Arada zeytinyagi veriyorum ama alistirmak istemiyorum. Ne onerebilirsiniz?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
6
6 CEVAP

Kabızlık Nedir? Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?

Kabızlık, kişinin büyük tuvalet ihtiyacını yapamaması, normale göre seyrek yapması veya ihtiyacını gidermede kimi zorluklar yaşamasıdır. Kabızlık, toplumda sıkça görülen bir sorun olup, eğer ciddi bir hastalık nedeniyle kabızlık oluşmuyorsa, kabızlığın çözümü kolaydır. Çözümü kolay olmasına rağmen, bazı alışkanlıklarda ısrar edilirse, kabızlık sorunu bir takım problemlere neden olabilir. Bunun en tipik örneği ise dışkının bağırsaklarda taşlaşması neticesinde oluşan bağırsak düğümlenmesi gibi sorunlara neden olabilir.

Uzun süren kabızlık demek bağırsaklarda bulunan dışkının vücut ortamında daha fazla bozunması anlamına gelir. Bu durumda bağırsak florasında miktarı artan toksik maddeler nedeniyle baş ağrısı, renk solgunluğu, yorgunluk, sindirim bozukluğu, stress gibi sorunlara yol açar. Bu durumlar ayrıca kabızlığın belirtileri arasında da sayılabilir. Bir diğer belirtiler ise bağırsak hareketlerinde yavaşlık, çok sert dışkılama, seyrek büyük tuvalete çıkma ( Haftada 3 gün gibi ) , karında kramp benzeri ağrı, şişkinlik ve gaz, bulantı, iştah kaybı, bazen kilo verme, ağız kokusu gibi belirtilen bir kısmı görülebilir.

Kabızlığa Neden Olan Besinler Nelerdir?
Genel olarak; rafine şeker içeren ve lifsiz her besin kabızlığa neden olabilir. Şekerli tatlılar ( dondurma dahil ), beyaz undan yapılan yiyecekler, peynir, kafein içeren tüm içecekler kabızlığa neden olan besinlerdir. özellikle çikolata hem kafein hem de aşırı şeker içermesi nedeniyle kabızlığa neden olabilmektedir. Fastfood beslenme tarzı da bir diğer nedenlerden birisidir. Çay, kahve ve kola ise mutlaka kabızlık problemi olanların uzak durması gereken içeceklerden. Kafein içeren gıdalar, özellikle kola ve şekerli çay -kahve içenler sık sık kabızlıktan şikayet edebilirler. Örneğin: Kahvaltıda her gün çay, beyaz ekmek ve peynir tüketiliyorsa kabızlık kaçınılmazdır. özellikle kırmızı et ve yumurtanın da kabız yapan besinler’den olduğu bilinmektedir. Ancak bu besinler tüketilmesi gereken besinler olduğundan, sebze ile tüketilmeleri önerilmektedir.

Bazı ilaçlar da kabızlığa neden olabilir.


Kabızlık Nasıl Geçer? Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler?
Kabızlık şikayeti olanların bazı yorumlarına göre, kafeinli içeceklerin ve unlu- şekerli mamüllerin tüketimlerinin durdurulması dahi kabızlık sorununu ortadan kaldırmaktadır. Ancak bazı besinler vardır ki bu besinler, kabızlığı yok etmekle birlikte sindirim sistemini de düzenlemektedir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler: Bu besinler, bol lif, mineral ve su içerirler ayrıca içerdikleri flavonoidler kabızlık gibi pek çok şikayeti engelleyebilmektedir.

Meyvelerin Büyük Kısmı: Meyvelerin büyük bir kısmı kabızlığa iyi gelir. Ancak tam olgunlaşmamış veya doğal olmayan yöntemlerle yetişen meyveler kabızlığa neden olabilir. Kayısı ve eriğin hem tazesi hem de kurutulmuşları kabızlığa çok iyi gelmektedir. Yaş ve kuru incir, zeytin de kabızlığa iyi gelmektedir.

Keçiboynuzu: Keçiboynuzu, kabızlık için en etkili besinlerden birisidir. İçerisindeki lifler sayesinde bağırsak hareketliliğini canlandırmaktadır. Kabızlık için ÇOK ETKİLİDİR.

Yoğurt: Süt ve peynir gibi yiyecekler, özellikle çocuklarda kabızlık problemine neden olabilirler ancak yoğurt, ayran ve ayrandan yapılan çökelek gibi gıdalar kabızlığa çok iyi gelmektedir. Doğal yoğurdun suyunun kabızlığa karşı etkili olduğu dile getirilmiştir.

Ballı-Limonlu Su: Ilık bir bardak ballı limonlu su kabızlığa iyi gelmektedir.

Yeterince Su İçmek: Kabızlığı arttıran nedenlerden birisi de yetersiz su içmektedir. Bu nedenle kabızlık problemi olanların bol su içmeye özen göstermeleri gerekir.

Bakliyat Türleri: Nohut, mercimek, fasulye gibi besinler de lif içerikleri zengin olduğundan kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır. Ama fazla tüketilmeleri bir miktar gaz sorununa neden olabilir.

Haşlanmış veya fırında pişmiş patates kabızlığa iyi gelebilir. Ancak patates kızartması ve diğer tüm kızartma çeşitleri kabızlığı tetiklemektedir.

Çok Şiddetli Kabızlığı Olanlar için portakal yaprağı önerilmektedir. Bu yöntem ise doktor tavsiyesi ile denenmelidir.

Sağlıcakla Kalınız…

Alıntı

E