Bilgi doğuştan mı gelir yoksa gözlem yoluyla mı elde edilir?

Bu konu felsefenin de alanına giriyor. Bilgi doğuştan mı gelir yoksa akılla sezgiyle deneyle gözlemle mı gelir diye sorular soruluyor felsefede. Siz ne düşünüyorsunuz? Bu türden olaylar duymuşsunuzdur. Bir kaza sonucu hiç bilmediği dili konuşan insanlar vardır. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu tür olayların bilginin insan zihninde doğuştan var olduğuna bir kanıt olabilir mi?

com-xoog0ld1ekd2fiqpcqjf.jpg
F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
11
11 CEVAP

Bana göre bilgi doğuştandır. İnsan dünyayla ilgili her şeyi bilir bunlar beyne ve dna lara kodlu şekilde doğarız. Okuma yazma bilmeyen birinin bunları öğrenmesi, fizik bilmeyenin fizik öğrenmesi, başka dil bilmeyenlerin o dili öğrenmesi aslında öğrenme değil hatırlamadır. Transhümanist Türk fikriyatının da görüşünün bu olduğunu düşünüyorum. Çünkü insanların kapasitesi ve yapabilecekleriyle ilgili açıklamaları bu görüşün temeline dayanıyor. (Not: bu fikir akımından yeni haberdar oldum ve grupta da yeniyim)

Ş

Birader bilgi doğuştan diyelim, ispanyolca diye bir dil daha yokken dünyaya gelen insanlarda yoktu bu bilgi? ispanyol dili oluştuktan sonra mı bu bilgiyle doğmaya başladık? tabi ki alakası yok. bilgi doğuştan olamaz. en azından her şeyin bilgisi doğuştan olamaz.

Oğuz Aykol 6 yıl

İlk insandan beridir iletişim aracı olarak dil vardı. Yani insan dil bilerek doğdu. Nasıl ki 7 çeşit insan ırkının her birinin kodları ilk insanda vardıysa bu da öyledir. Dil zamanla çeşitlenip çoğaldıkça insanlar da bunları bilerek doğdular. Dilin çeşitlenmesi olayı dahi bunun daha önceden kodlarda olduğunu gösterir düşüncesindeyim.

Şahin Afacan 6 yıl

Bence illa bilgi doğuştan geliyor ise bu kast edilen bilgi hani genel olgulardır;öğrenme,konuşma felandır eğer senin dediğin gibi olsaydı o zaman gelecekte belki yeni bir dil çıkacak ve bizim.onu şimdiden biliyor olmamız gerekiyor tarzı bir sey oluyor

Berke Gokbayrak 6 yıl

Bilmediğimizi nerden biliyorsun? Diyorum ki dünyada öğrenilenler aslında bir öğrenme değil hatırlamadır.

Şahin Afacan 6 yıl

Bu konu felsefe ile değil bilimlede açıklanır ortak bilinç ve gaia hipotezleri ile açıklanmaya çalışılmıştır

Berk Yalsiz 6 yıl

Açıklamaya çalışmak ayrı açıklamak ayrıdır. Felsefe bilimin temelini oluşturur ve bilime yön verir. İkisini ayrı düşünmek de hata olur. Ortak bilinç hipotezi de benim dediğime ters midir?

Şahin Afacan 6 yıl