Cern deneyi neden yapılıyor?

Cern deneyinin ne amaçla yapıldığını nasıl yapıldığını basit bir şekilde açıklayabilir misiniz ? (Sözelciyim)

com-k4zz9im7v6ovveez1u0l.jpg
S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
11
11 CEVAP

Arkadaşlar benim bir sorum var.
Işık hızına yakın derken ne kadar yakın?

Ş

300.000 km/s

Ertuğrul Karabacakoğlu 6 yıl

O kadar hızlı yapmalarının imkanı var mı?

Şakir Dedeeli 6 yıl

Ertuğrul un dediği zaten ışık hızı parçacıklar yaklaşık 299.999 km/s kadar gelebiliyor

Engin Ünat 6 yıl

O hızlar da çok fazla rakamlar: Bu mümkün mü?

Şakir Dedeeli 6 yıl

hızlandırdığımız şey bir proton ve evet bunu yapabiliyorlar

Engin Ünat 6 yıl

Cerde atomlara Büyük hadron çarpıştırıcı kullanılarak 98 bin km ye ulaştırılıyor. Işık hızına ulaşamıyor. Ancak zamanda yolculuk yapabilmek için yeterli bir rakam.

Servet Babacan 6 yıl

İki temel hızlandırıcı tipi bulunmaktadır. Elektrostatik hızlandırıcılar ve zamanla değişen alan hızlandırıcılar. Elektrostatik hızlandırıcılar parçacıkları hızlandırmak için statik elektrik alanlarından yararlanırlar. Bu tipe küçük çapta bir örnek olarak basit bir televizyon alıcısındaki katot ışın tüpü verilebilir. Örnekler Cockcroft-Walton jeneratörü ve Van de Graaff jeneratörü ile de çoğaltılabilir. Bu hızlandırıcılarda, parçacıkların kazanacağı kinetik enerji elektriksel göçme ile sınırlıdır. Diğer bir taraftan, zamanla değişen alan hızlandırıcılar ise parçacıkları hızlandırmak ve bu göçme probleminin üstesinden gelmek için radyofrekans elektromanyetik alanları kullanırlar. İlk kez 1920 yılında geliştirilen bu tip, günümüz hızlandırıcıların konseptini ve büyük ölçekli tesislerin temelini oluşturmaktadır.

Engin Ünat 6 yıl

Işık hızını geçtik diye duyulmuştu bi zamanlar. Fakat yanlış hesaplama oldugunu soyledıler sadece cok yakın bir değerlerde olduklarını soyledıler

Hasan Hadimoğlu 6 yıl

Hasan Hadimoğlu ışık hızını geçebilmesi için cismin ağırlıksız olması gerekir.

Mete Arbak 6 yıl

Engin Ünat proton mu bozon mu?

Mete Arbak 6 yıl

Hadronlardan protonlar stabil, nötron da atomik çekirdek içinde bağlı ve stabildirler. Diğer hadronlar stabil değildir. Serbest nötronlar 611 saniyelik bir yarı ömürle çöker. Deneysel olarak hadron fiziği protonların ya da ağır elementlerin çekirdeklerinin çarpışması ile çalışılır.

Engin Ünat 6 yıl