İnsan gözün hangi ışık yoğunluğunu görebilir?

İnsan gözü hangi koşullarda, ne kadar yoğunluktaki ışığı görebilir? Örneğin yeterince karanlıkta kaldığımızda, göz görüş alanına giren tek bir fotonu seçebilir mi? Ya da başka bir canlının gözü bunu yapabilir mi?

E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
5
5 CEVAP

insan gözü tek bir fotonu seçebilir evet. Hemen hemen tüm gelişkin canlılar (memeliler, çoğu böcek, balıklar vs) da tek bir fotonu seçebilir.

Z

Yanlış, seçemezler. Foton algılayıcı hücrelere ulaşabilmesi için retina yüzeyindeki sinir ağını ve hücrenin vücudunu aşması gerekir ve istatistiksel olarak bu düşük bir olasılıktır.

Caner Fatime 6 yıl

Konu da bu zaten. Foton eğer soğurulmaz ve algılayıcı hücrelere "ulaşabilirse" seçebiliyor. Yoksa, pratikte elbette oraya ulaşana kadar o tek foton soğurulacaktır.

Zafer Evler 6 yıl

Madem ulaşan tüm fotonlar algılanıyor, kedigillerin retinasının arkasındaki "reflektör" katman niye var o zaman?

Caner Fatime 6 yıl

Algılayıcı hücrelere ulaşamayan (ıskalayan) fotonlar yansıtılsın ve tekrar hücrelere ulaşabilmesi mümkün olsun diye. Çünkü algılayıcı hücrelere ulaşan fotonların önemli bir kısmı fotoelektrik yüzeylere değil, hücrenin diğer bölümlerine çarpıyor.

Zafer Evler 6 yıl

Burada tek fotonun algılanması üzerine yapılmış deneylerden birinin anlatımı mevcut: http://vaziri.rockefeller.edu/?page_id=1417

Zafer Evler 6 yıl

Belirli frekans aralığında olduktan sonra seçebileceğini düşünüyorum

I

Nedense dikine cikti

com-1xgmpknqc1t1dckybwui.jpg

K

Burada dalga boyu/frekanstan tam olarak ne anlayabiliriz? Eğer mevzu tek bir foton ise? Enerji miktarı mı?

Erman Usturası 6 yıl

Isik ( foton ) hem parcacik hem dalgadir. Burada dalga frekansinin biyolojik olarak gozlerimiz ile hangi aralik boyutunda tespit edebildigimizdir. Mesela tv kumandasi kizilotesi frekansda yayin yapar gozlerimiz kizilotesine evrilmemistir. Fakat bir kamera ile kumanda mercegindeki kizilotesi yayinini gorebiliriz. Dene istersen ama tuslara basmayi unutma:)

Kaan Şenkul 6 yıl

Bu kısmını daha önce okumuştum, fotonun hem dalga hem parçacık olması da ok. Tek bir parçacık için dalga boyu ne demektir? Onu anlayamadım. Yani tek bir parçacığın kızıl ötesi mi gama mı olduğunu bize anlatan nedir?

Erman Usturası 6 yıl

Gama kisa dalgaboylu yuksek enerjilidir. Kizilotesi uzun dalgaboylu dusuk enerjili. Göz de bunu renk olarak goruyor. Mavi yuksek enerji kirmizi dusuk.

Uğur Kıroğlu 6 yıl

Erman Usturası hem dalga hem parçacık derken parçacıkLAR toplamı bir dalga oluşturuyor demek değil. Foton dediğimiz şey ya da kuantum elemanları tek olsalar bile hem parçacık, hem de dalga gibi davranıyor. Nasıl olur deme, kuantum dünyası böyle karaktersiz, şerefsiz, adi bir dünya.

Kaan Mansoori 6 yıl

İnsan gözü tüm omurgalılar gözü gibi hayli kusurludur. Konik ve çubuk hücrelerin ışık algılayıcı organelleri hücrenin ve yüzeyin altındadır, iletişim bağlantısı yüzeyin üzerindedir; bu nedenle ışık, algılayıcı organellere ulaşmadan önce retina üzerindeki sinir ağından ve sonra da hücrenin vücudundan geçmek zorundadır(yumuşakça gözlerinde bu kusur yoktur mesela). Bu nedenle insan gözü istatistiksel olarak tek fotonu algılayamaz Tek fotonu algılayabilir mi bilmiyorum ama foton hassasiyeti konusunda en hassas göz böceklerdedir.
http://astronomi.istanbul.edu.tr/egitim/agay/ders/dedektor/goz5122.gif

C

Fotoğraf makineleri bile bizden kat kat hassaslar astro fotoğrafların çıplak gözden iyi olup takipli teleskopla çıplak gözle görünmeyen bir çok şeyin resmini çekmek gibi

M