Ana Sayfa
»
Psikoloji
»
Çocukluğu sevgisiz ve sağlıksız geçmiş biri ileride sağlıklı psikolojiye sahip bir birey olabilir mi?
Çocukluğu sevgisiz ve sağlıksız geçmiş biri ileride sağlıklı psikolojiye sahip bir birey olabilir mi?
0 kişi takip ediyor.
Paylaş:
Travma kelimesi yara anlamına geliyor ve psikolojik anlamda da bazı yara izlerinden bahsetmek mümkün.
Çocukluk temel madde olduğu için çok umut vaat etmeyen bir ihtimal gibi görünüyor. Fakat en uç örneklerle anlatacak olursak, her travmatik çocukluk seri katil yaratmıyor. Bir kısmı bu deneyimleri " ne olmamak gerektiğini öğrenmek " şeklinde değerlendirip aksi yönde olumlu yapılanma kuruyor ve eylem üretiyor.
Bunun mümkün olması için kişinin pek çok avantaja sahip olması da gerekiyor. Uygun bir sosyal çevre ya da rol modeli alınacak bir kişi, maddi ve fiziki imkanlar, beslendiği kaynaklar gibi şeyleri hesaba katmak mümkün.
İhtimali maalesef çok düşük olarak gözlemledim.. Dediğiniz tarzda "ne olmamak gerektiği" konusuna aşırı yoğunlaşanlarda da bu anlamda arızalar gördüm.. Yani buna aşırı yoğunlaşıyorlar, "ne olmamak gerek"sorunsalı feci ön yargılar doğurabiliyor
Bir tür püritenlik... Öte uca savrulma. Ameliyat izlerini düşünün. Çeşitli zamanlarda ve koşullarda rahatsızlık verebiliyorlar. Psikolojik travmalarda da gözlemlediğim buna yakın. Hayatın çeşitli dönemlerinde ve koşullarında grafikte büyük sapmalar olabiliyor. İşin ilginç tarafı bizim algımıza göre ideal aile ve ideal zeminde yetişen insanlarda da bizi şaşırtan grafikler olabiliyor... Sanırım öznelliği biraz gidermek için belli başlı kalemler belirlemekte fayda var. Mesela kendi hayatı ve sosyal çevresinin hayatı için sorumluluklarını fark etme / yerine getirme, insan ilişkilerinde geliştirilen tutumun taraflar için zarar derecesi, sosyal ve fiziksel çevreyle ilişkide yaratılan somut etkilerin ne olduğu gibi kalemlerde parçalara ayırıp değerlendirmek; tabloyu netleştirip çözüm aramak için yardımcı olabilir. Elbette bunlar tanımdan ziyade eylem geliştirmek için kullanılacak araçlar olur.