Çocukluğu sevgisiz ve sağlıksız geçmiş biri ileride sağlıklı psikolojiye sahip bir birey olabilir mi?

Çocukluğu sağlıksız ve sevgisiz geçmiş bir kişinin ileride sağlıklı psikolojiye sahip bir birey olabileceğine inanıyor musunuz? Bu ihtimal sizce de çok mu düşüktür ?

E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
40
40 CEVAP

Bunu neden sorduğunuzu merak etmekle birlikte kendi capımda bir cevap getirmeye calısacagım. Kendimi sorduğunuz soruya canlı bir cevap olarak görüyorum. Şimdi bazı yorumlarda cocugun bu travmalardan daha saglam bir şekilde cıkabileceği dile getirilmiş ancak ben kücük bir cocugun tecrübelerinden ders cıkarabilecek yetkinlikte oldugunu düşünmüyorum. Psikologumla yürüttüğüm tedavide cogunlukla ruhsal sıkıntılarımın cocukluk döneminde yasadığım olaylardan kaynaklandığına bizzat tanık olduğum için bu önermeye karşı cıkıyorum. Cocugun yasadıgı cevre, yetişkinlerin cocuklara yaklasımı, cocugun kendini güvende ve mutlu hissetmesi, aile içindeki ilişkiler, sosyo ekonomik durum vb unsular cocugun psikolojisini etkilemekle birlikte ileriki yaslardaki yasamını etkileyip psikolojisinde kalıcı etkiler bırakmakta. Tabi bunlara analiz edilip çözüme kavusturulabilecek şeyler olarak olumlu bir şekilde yaklasıyorum. Belki de bu olumlu yaklasamın sebebi kendi tedavime duyduğum inanc ve yarınlara olan güvenim. Belki de bu sıkıntılar çözülebilir aşılabilir şeyler değil. Bilmiyorum bunu zaman gösterecek. Ancak topyekün reddedici bir tavırla yaklasmayı da doğru bulmuyorum. Son olarak cocuklar ve cocukluk gerçekten önemli onlara yaklasırken onların yarının sekillendirdiğimiz bilinciyle yaklasırsak mutlu ve kendine güveni sağlam bireyler yetiştirip hem bireyin geleceğini hem de toplumun geleceğini güzel bir şekilde inşa edebiliriz.

N

Ağaç yaşken eğilir sözü boşa değildir.. Soruyu sorma sebebim çocukluğu kötü geçmiş kişilerle iyi geçmiş yetişkin kişiler arasında yaptığım karşılaştırmada kötü geçmiş olanların genelinde aşırı sevgisizlik ve ciddi psikolojik sorunlar tespit etmiş olmamdır. Ki bu genelde yetişkin bireylerde dışardan gözlemlenemiyor, kamuflaj ve savunma mekanizmaları yüksek çünkü, iç dünyasına nüfuz etmeye çalıştığınızda karanlığı görüyorsunuz, tehlikeli olan nokta ise o karanlığa yandaş arıyor olmaları.. Ben aslında insanları bu noktaları uyarmak istedim paylaşımımla.. Allah yardımcınız olsun, sorunu kabul edip çözüm arayışı içine girmek oldukça önemli.

Elif Eşli 6 yıl

yasadıklarımı sorun olarak gormuyorum ama iyi niyetiniz ve temenniniz için teşekkür ederim. savunma mekanizmalarının güclü olmasını normal karsılamalısınız bu hayatta ve sağlıklı kalabılmek ıcın bıreyın kendıne yaptıgı bır seydır. Bu iyidir veya kötüdür bilemeyiz ancak insanların kendı karanlıklarına yandas aramaları yonundekı ıddıanızı dogru bulmadıgımı, en azından kendı capımda ve tecrübelerimden faydalanarak, belirtmek istiyorum. Belki sizi bu kıyaslamaya ıten ınsanlar boyle ınsanlardı ve karsılastıgınız ama derınındekı yarayı göremedıgınız ve ıyı olarak nıteledıgınız ınsanlar da oldu.

Nihat Eryazıcıoğlu 6 yıl

İyi kötü demiyorum da sorun çocuklukta ise çözülmesi bayağı zor diyorum..

Elif Eşli 6 yıl

koca bir EVET

Nihat Eryazıcıoğlu 6 yıl