Conta yanması nedir? nasıl belli olur?

CONTA YANMASI NEDİR NASIL BELLİ OLUR... Söz konusu conta silindir kapağı ile motor bloğu arasındaki contadır ve belirli bir torkla sıkılarak birleşmedeki boşlukları alır motor aşırı ısındığında yada hararet yaptığında belirli bir sıcaklıkdan sonra halk arasındaki tabiriyle "conta yanması" gerçekleşir buda soğutma suyunun motorun içine kaçmasına sebep olur bunun sonucunda motorun içen kaçan su yağa karışır geri kalanıda egzozdan buhar yada su halinde atılır sonuç olarak aracın sürekli su eksiltmesine ve hararet yapmasına sebep olur eğer dikkat edilmezse motorun tamamına hasar vermeye kadar gider özellikle silindir kapağıda denilen üst kapağın tahrip olmasına sebep olur hatta silindir kapağının yada motor bloğun çatlamasına kadar gider bu durumda ya dikiş atılır yada komple değişir.

BELİRTİLERİ
Araç sürekli hararet yapar, taşırma kabında kaynama gerçekleşir yağ köpüklenir ve rengi kahverengine döner yağda çamurlaşma olur araç çekişden düşer ve sonunda gitmez olur.

ÇÖZÜMÜ
Üst kapak sökülerek rektefeye işlemi uygulanır alınan pasoya göre conta konur eğer paso kurtarmazsa yeni bir üst kapak ile değiştirilir yanık conta tamir olmaz oda alınan pasoya göre 2 tırnak 3 tırnak ölçüsünde yenisi ile değiştirilir.

ACİL DURUMDA NE YAPILMALI
Seyahat halindeyken birden hararet yükseldi tavana yaptı aracınız çekişden düştü hemen aracınızı kenara çekin stop edin kaputu açın motorun soğumasını bekleyin.

KESİNLİKLE TAŞIRMA KABININ KAPAĞINI AÇMAYA ÇALIŞMAYIN

Kaynama duruncaya kadar bekleyin daha sonra mümkünse bir havlu yada kalın bir bezle önce kapağı hafifçe gevşetin bu işlemi yavaş yavaş acele etmeden havası çıkana kadar tekrarlayın bu düdüklü tencereye benzer havası bitmeden açılmaz kapak açma işlemi bittikten sonra aracı çalıştırın ve su ilavesi yapın.

KESİNLİKLE MOTOR STOP HALDEYKEN SU İLAVE ETMEYİN

Bu ani sıcak - soğuk su karşılaşması nedeniyle blok çatlatmaya kadar gidebilir.

com-hrymss3g6hso2zmqri92.jpg
com-nefgh6j8j9mk2f6as3f7.jpg
com-0yua4df08vn0kv0ikea0.jpg
C
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
7
7 CEVAP
Selamun aleykum ustam benim birsorum var mitsubishi kamyonet aldim ama yolda gelirken kararufer soguk ufluyordu umursamadim sonra izmitten adapazarina giderken haralet birden kirmiziya dayanmaya basladi ve ben hemen arabayi sag a cektim biraz bekledim sonra istop ettim Sonra radyotorun kapani kople acinca 3 metre su firladi yukari dogru.sonra ustaya goturdum atabayi tabi suyunu tammladim oyle gittim.sonra usta soktu tabi contayi desistirdi ve sonra silindir kapagini tasladilar taktilar ama gene hava veriyor radyotore gene soktuk aca ba bana bir bigi vermesiniz acil
M