Din ve mantık bir biriyle çelişir mi?

Diyor kendileri, sizin fikriniz nedir?

com-ri0mfayewbde1u1s33vi.jpg
H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
54
54 CEVAP

Din bir inanç meselesidir. İnanan kişiye boş kalan yanlarını doldurmaya, cevapsız sorularını bulmaya, üstesinden gelemediği her konuda üstesinden gelebilecek bir kuvvetin varlığına inanarak çıldırma eşiğinden geri dönmeye yarayan, tam olarak tanımlanamayan muazzam bir sistemdir. İnanan kişiye inancı ölçüsünde haz verir. Bu bütün dinler için aynıdır. özelde islam dini ise Vahi inancı esastır. İşte tam da burada mantık meselesi devreye girer. Rahmetli Aytunç Altındal'ın şu tespiti benim için büyük bir ders olmuştur. O şöyle derdi " Eğer Vahiy ardından mantık aranırsa o vahinin Vahi olma değeri yitirilmiş olur. İman öyle bir şey ki Vahi gelmiş ve sen de olduğu gibi inanırsın. İman hazzına o zaman varırsın. Vahi mantıkla izah etmeye kalkan o vahiyi Vahi olma özelliğinden uzaklaştırmaktan, onun hazzını bitirmekten başka bir şey yapmaz"

İşte din ve mantık arasındaki bağ bu. Elbetteki benim dinim haktır. Ve Allah mantığa aykırı hiç bir Vahi indirmez. Ama bazen bizim mantığımız bazı şeyleri kavrayamaz. Bu yüzden ben sadece işittim ve itaat ettim der manıtıki izahatlar peşine düşmem.

(Not: Rahmetli Aytunç Altındal'dan alıntı yaptığım kısım kelimesi kelimesine aynı olmayabilir. Hafızamda kaldığı kadarıyla yazdım)

Y