Dindar olmak ahlaklı olmayı gerektirir mi?

Bir kamuoyu araştırmasına göre "Dindar olmak ahlaklı olmayı gerektirir mi?’ Cevap verenlerin yüzde 70’i ‘hayır gerektirmez’ diye cevap vermişler

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
100
100 CEVAP

Dünyadaki dinlere baktığımızda, tüm dinlerin ortak paydası iyi olmayı ahlaklı olmayı emretmesidir. Dinin hayatı din aracılığıyla anlama ve anlamlandırma olduğunu da biliyoruz. Çoğu dinde yaratılışın kökeninde tanrı vardır bazılarında töz su olarak hava ve doğa olarak görülmüştür. Ve bu düşünceler sorgulanmaz. Fakat acaba dogmatik düşünce yanlızca dindarlara mı aittir. Bence hayır. Varlığın temelinde meta yı görüp yaratılışı yok sayanlarda Tanrı ihtimalini dogmatik şekilde yok sayıp bunu bu şekilde kabul ederler. Bu sebeple ben dinsizlerin dinsizlik dini mensubu olduğunu düşünüyorum. Buna göre herkes hayatı bir şekilde açıklar buna göre yaşar yani dinsiz insan yoktur.

Ahlak ve din ilişkisine gelince bunu genel bir kalıpla böyledir diye kestirip atmak mümkün değildir. Çünkü islam, hristiyanlık, musevilik bir dinken satanizm gibi uç noktada olan inançlar vardır. İnsanın yaradılışı gereği ayıp yasak ve günah paydaları genel olarak birken bazı sapkın dinlerde bu böyle değildir. Dolayısıyla bir müslüman olarak İslamın ahlak anlayışı ile şeytana tapanların ateşe tapanların ahlak anlayışı bir olamaz.
Saygılarımla Sosyoloji 3. Sınıf Akın Evsan

A