Doğa kusurlu mudur?

(25/FURKÂN-2: Göklerin ve yerin mülkü O'nundur. O bir çocuk edinmemiştir, mülkünde ortağı yoktur. Her şeyi yaratmış, ona ölçü, biçim ve düzen vermiştir.)

Bu ayeti örnek olarak paylaşıyorum. Neyse konuma dönüp Ateist kesimin Müslümanlara karşı kullandığı bir eleştriye bakalım. Bu eleştriye göre doğa kusurluymuş. Bu kusurun kanıtıda hayvanların yamuk yumuk doğması veyahut canlıların acı çekmesiymiş. Bu sebepten ötürüde Allah yokmuş.

Bu doğanın kusurlu oluşunu göstermez. Bu sadece o kişinin duygu sömürüsü yaptığını ya da algı yaratmaya çalıştığını gösterir. Doğa kusursuzdur. Bu kusursuzluk insanın estetik algısına uyup ya da uymayışından değil veya bir organın işlevselliğinin olup olmayışından değil, doğanın kendi kanunlarına her daim uyuşundan kaynaklanır. Keçinin boynuzunun o kadar uzaması yine doğanın düzeninin kusursuzluğunu gösterir. Çünkü keçinin Dna'sında ne yazılmış ise ona göre bir büyüme gelişmiştir. Doğaya kusurlu demeniz için fizik kurallarının belirlenemez olduğu bir evrende yaşamanız gerekir. Bu evrene örnek olarak metafizik ile ilgili düşüncelerin gerçekleşmesini verebiliriz. Mesela rastgele bir şekilde fizik kurallarını hiçe sayan cin veyahut hayalet gelip benim bedenimi ele geçiriyorsa işte o zaman evrenin düzeni kusurludur, doğa kafasına göre hareket ediyor diyebiliriz. Ya da silahtan çıkan merminin fizik kurallarına uymayıp açıklanamaz bir şekilde ileriye değilde geriye gitmesini örnek verebiliriz. Ancak böyle rastgelelikler yoktur. Her şey bir kurala tabidir ve ona göre hareket eder, rastgele hareket etmez. Kuantum fiziğide aynı şekilde rastgele ya da kusurlu değildir. Kuantum fiziğide normal fizikten farklı bir şekilde belli kurallarla yine sabittir. Kusur olarak gördükleriniz kendi ütopyanızda görmek istemediklerinizdir. Kusursuzluk olarak sandıklarınız ise ütopyanızdır yani hayal dünyanız.

com-aviwu1n1beew378n1zhw.jpg
F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
20
20 CEVAP

Evrenin tamamen mükemmel olmadığı hakkında stephen hawking in bir belgeseli vardı.

https://www.youtube.com/watch?v=ToOylo18pbk

B

Ben evrenin mükemmel güzellikte ya da istediğimiz gibi olup olmadığından bahsetmiyorum. Herkes bunu böyle anlıyor ne yazık ki. Sizin ütopik evren görüşlerinizle ilgilenmiyorum. Ben evrendeki kuralların işleyişinde bir farklılık olmadığını süreki aynı kurallar aynı sistemin olduğunu ve bu sistemin değişmemesininden dolayı sistemin işleyişine kusursuz diyorum. Ayrıca bu belgeseli izledim, dediğinle alakası yok. Adam sistemin işleyişini, evrenin kurallarını bilimle açıklamaya çalışıyor. Evrenin kuralları belirsiz olsaydı bu adamlar neyin kuralını açıklamaya çalışırdı ki zaten? Kurallar olmasaydı ya da rastgele değişseydi bilim safsata olurdu. 2+2=x sorusunun cevabının her zaman değişken bir sonucu olduğu bir evrende yaşamıyoruz. Kesin ve net 4' tür cevap bu evrende. Farklı evrenleri bilemem oradada farklı kurallar vardır. Zaten kural olmadan varlık olamaz ki. Varlığı var eden sebep kurallardır.

Furkan Duran 6 yıl

Kuraldan bahsediyorsun da solucan deliklerini sıçrama teorisini ve evrim kanununu es mi geçeceksin saçmalık bence Evren mükemmel değil

Berk Yalsiz 6 yıl

Güzel kardeşim benim canım kardeşim sevgili kardeşim bak kendin diyorsun evrim kanunu diye. Bak ben evrim kanunu yamuk yumuk insanlar yaratır demiyorum. Evrimin kuralları vardır ve işler diyorum. Bahsettiğin solucan deliği ve sıçrama teorisine insanlar henüz vakıf değil. Onlarında oluşumu için kural teori matematiksel işlem fiziki yasalar vardır her zaman olmak zorundadır.

Furkan Duran 6 yıl