Dua etmek bir sığınma mı yoksa teslimiyet mi?

Dua etmek bir sığınma mı yoksa teslimiyet mi?
Y
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
35
35 CEVAP

İnsanlar ana rahmine düştüğü anda kordon bağıyla anneye bağlanır ve bu böyle devam eder insanlar bağımlıdır birşeylere bağlıdır inanır

M

Murat Doğasal işlerlikleri, yapay tepkisel alışkanlıklarla (inanma) bağlamaya çalışmak, kimseye bir şey getirmez ama “gerçeklere bakış açısını” yamultur! Bununda kimseye orta ve uzun erimde yararı olmaz!

Candan Özkonak 6 yıl

Candan Özkonak sayın candan bey Abim yanlış anlamayın ama ben lise mezunu kırsalda oturan bir esnafım. Beni yanlış anlamayın ama yazınız biraz üst perdeden yani Okumuş insanların anlayacağı terimsel sözcükler. Anladığım kadarıyla siz Tanrı ya inanmayı sonradan edinilen bir Özellik olarak görüyorsunuz ve bunu doğasal Özellik olarak görürsek bakış açımız değişir diyorsunuz ve böyle olursa da uzun zaman diliminde de toplumsal zararları olur yada faydası olmaz mı demek istediniz

Murat Kizilirmak 6 yıl

Murat Önce benim yazılımda kullandığım terimler için özür dilerim. Yorumumdaki amaç, sizinde “kısmen” doğru yinelediğiniz gibi, “inancın” doğal değil, sonradan edinilen ve kanıtlanması (işlerliği yinelenebilinememesindende dolayı) olasız bir sanı sayılması gerekliliği, ve de bu bağlamda (doğasallığa oranla) “yapay”’lığı açık, değil mi? Alt paydaları uyuşmayanları (örneğin 5/9 ile 1/4’ün) toplamsal bir sonuca ulaştırılması ancak o “kesirlerden” birinin diğeri düzeyine çıkarılması ya da indirilmesi ile olası. Doğa ile dini (=inancı) bir kaba sığdırmak demek, ya doğayı, yada dini çarpıtmakla olacağına göre, buda insanların her alanda durmaksızın yanılıp, yanlış sonuçlara varmasını bu günlerdede her alanda yaşıyoruz! Bu oluşumum insanlara kalıcı bir yarar sağlayıp, sağlamadığını varın siz saptayın!

Candan Özkonak 6 yıl

Candan Özkonak neden insanlar din ile doğa yı aynı kaba sığdırmaya çalışsın ki bence en büyük yanılgı bu bana göre en büyük katliamlar haksızlıklar din adına yapılıyor acı çektiren cennete gideceğine inanıyor acı çeken kurtulmak için dua ediyor. Zenginlerin eline geçen din fakir insanlara bulunduğu duruma şükür edip dua etmesini tavsiye ediyor dua edersen cennete gidersin diyorlar işte sorun burada dinin vicdanlar da yaşamaması insanların ırkını ve dinini diğer insanlardan üstün görmesi ben inanıyorum Tanrı’ya bana göre bütün dinlerin istediği sınıfsal farklılık ortadan kalkmalı daha hümanist olunmalı ve herkesin öleceği ve öldüğünde hiçbirşey götüremeyeceği öğretilmeli o zaman insanlar dua etmeyi bırakır

Murat Kizilirmak 6 yıl

Murat Gerçekte yorumunuzun ilk tümcesi dışında yarısı benimde söylediğimin, başka sözcüklerle vurgulanan onayı! İlk tümcede oluşturduğunuz soruyu ben vurgulamadım. Ama bu bu günün bir gerçeği! Doğaya din gözlüğünden bakmak bu gün Türkiye’de çimentolaşan bir yaşam türü oluşuyor. Bu gerçeği yadsımak, nefes aldığımız havanın yokluğunu öne sürmekle eş anlamlı olmazmı? Tanrı ve din bakışı, insanların oluşturduğu ve inananın inandığı ile kendi arasında olması gerekli bir konum. Bir toplumda inananlar ve inanmayanların olması, o toplum işlerliğinin her iki öğesindende eşit uzaklıkta durması (ya da yakınlıkta algılaması ile) olasıdır! Bazı bireylerin inanca gereksinmeleride yadsınamaz bir gerçek! Yakarının (duanın) inanmayanlar açısından en ufak bir değeri yok! Toplumun her iki kesimininde bir birlerine kendi görüşlerini, doğrudan ya da dolaylı baskı ile onaylattırmağı, denemesi, değil tasarlaması, yaşama gerçirmeğe çalışmasını aklına bile getirmemesi, barış ve esenlik için bu yaşamın “olmazsa olmazıdır’”! Bu yola girmeyenin gitti ve de gideceği yol “pek kanlıdır”!

Candan Özkonak 6 yıl

Candan Özkonak sizce nasıl düzelecek peki

Murat Kizilirmak 6 yıl

Murat Kizilirmak Toplumun her iki kesimininde bir birlerine kendi görüşlerini, doğrudan ya da dolaylı baskı ile onaylattırmağı, denemesi, değil tasarlaması, yaşama gerçirmeğe çalışmasını aklına bile getirmemesi, barış ve esenlik için bu yaşamın “olmazsa olmazıdır’”!

Candan Özkonak 6 yıl

Candan Özkonak o zaman imkansız yda yüzyıllar alacak

Murat Kizilirmak 6 yıl

Murat Kizilirmak Bölünüp, dağıtılan toplumların yaşamları o denli üzün sürmez! “Sona götüren” hesaplaşmalar bir kuşak içinde, istenen/istenmeyen çıkmazın dibine vururlar!

Candan Özkonak 6 yıl

Candan Özkonak Türk toplumun bir arada tutan din ve ırk olgusu böyle olunca da imkansız sonucu çıkıyor ortaya

Murat Kizilirmak 6 yıl