Merhaba
Babam ev faturalarını maaşından otomatik ödüyor. Bunu yaptığı ay, doğalgaz haricinde diğer faturalar ödenmiş. Doğalgaz neden ödenmemiş bilmiyoruz. Babam Fatura ödeme merkezinden 222 TL doğalgaz faturasını yatırmış ve makbuzunu da almış. Aradan aylar geçti babam 6 aylığına şehir dışına çıktı. Faturalarda 1 adet ödenmemiş doğalgaz faturası olduğunu öğrendim. Ama "Odemeyi yaptıysanız bu faturayı dikkate almayınız." yazıyordu. Babama sordum ödedim dedi. Ben de önemsemedim. Dün bizim doğalgaz mühürlendi. Sonradan öğrendik ki Fatura ödeme merkezindeki çalışan kişi ödememiş. Arıyoruz açmıyor. Dükkanın sahibininde bundan haberi yok bugun biz soyledik. Ama dukkan kapanalı aylar oluyor. Şikâyetçi olsak bir sonuca varir miyiz? Ya da başka ne yapabiliriz?
Fatura ödeme merkezinden ödediğimiz fatura ödenmemiş?
Pera Ergüll
P
0 kişi takip ediyor.
Paylaş:
Başsavcılığa durumu net biçimde makbuz deliliyle(fatura merkezinin kaşesi ve ödemeyi alan kişinin adı, soyadı, imzası bulunmalı) birlikte yazacağınız dilekçe ile soruşturma dosyası açabilirsiniz. Bu dosya savcılıkça kabul edilirse ceza mahkemesi aşamasına geçilir. Ceza mahkemesi dosyası sona erdikten sonra da fatura alacağının tahsili için bir icra takibi başlatabilirsiniz, itiraz ederse de itirazın iptali davası açılarak zaten ceza mahkemesi kararı referans alınarak söz konusu alacak hukuken tahsil edilecektir.
Ceza mahkemelerinde azami süre 6 ay. Olay anından itibaren genelde takipsizlik veriliyor. Burda olay anı olarak fatura tarihi degil de ödenmeme nedeniyle kapanışı alırlar mı bilemiyorum.
Tckm. 159'a mutlaka ilk olarak bakılacaktır ancakm. 158/1-h gereği serbest meslek sahibinin mesleğine güvenerek işlem yaptırılmış. Bu nitelikli hâl ileri sürülerek suç tipi hukuki alacak sebebine dayanmasına rağmen zorlanabilir.
Pera Ergüll inanın buralar zor yerler hukuki görüş bildirmek için. İki farklı avukattan yalnızca 10'ar dakikalık ücretsiz bilgi alabilirsiniz, önünüze gelen herhangi hukuk bürolarına girerek. Çok daha sağlıklı olacaktır.
Ceza davası olarak 6 ay söz konusudur. Ceza davası alacaklı için ekonomik olarak bir atı değer oluşturmaz yani zararı tazmin edilmez. Ama alacak davası olarak süre daha uzun biliyorum ve burda alacaklı kişinin zararının tazmini söz konusu olabilir. Burada ileri sürülen belge ve ifadelere göre olacaktır. Ki ben sadece bu konuda başına farklı bir konuda maddi zarar ve taksirle adam yaralama olmasına hatta zamanında başvuru yapmama rağmen takipsizlik kararı aldım. takipsizlige itiraz ettim. Sonucunu bugün adliye giderek öğrencim. Alacak davası için henüz başvuru yapmadım. Bilgisi olan varsa ben de yararlanmak isterim.
Tesekurrlr dostm ilgin icin
Her olay gibi sizinki de kendi içerisinde değerlendirilmeli Şirin hanım. Meslektaşız sanıyorum, biliyoruz ki takipsizlik almamak için başvurunun gerekliliğini saptayıp özenle hareket edilmeli. Ancak hak ihlali olduğunu görüp varlığına inanan bir hukukçu adli makam bürokrasisiyle uğraşmayı göze almalı diye düşünüyorum ben şahsen yeniyimdir diye belki de.. Kendi dosyanızda takipsizliğe itiraz sonucunuzu paylaşırsanız sevinirim bu posttan dahi bilgi, deneyim edinmek hoş bi şey
Şirin Memiç 6 aylık süre şikayete bağlı suçlarda fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren başlayan şikayet süresi. Ama kişinin anlattığı suçta dolandırıcılık ya da güveni kötüye kullanma durumu var. Bunlar şikayete bağlı suçlar değil. Savcı öğrendiği andan itibaren kendiliğinden soruşturmak ve durumunda. Dolayısıyla şikayet suresi de dava zamanaşımı süresi kadar ki bu da minimum 5 sene demek. Taksirle yaralama şikayete bağlı bir suç olduğu için siz şikayet süresini kaçırmışsanız bu durumda suçun kovuşturmaya yer olmadığı kararı almanız maalesef ki çok normal
Bir de suçun temel şeklinin üst sınırı 1 yıl olduğu için savcı erteleme vermiş de olabilir. Kararı atsanız yorum yapmak çok daha kolay olacak savcının takipsizlik vermesinin çok fazla sebebi olabilir çünkü.
Peki iş kazası sonucu pmurilokte hasar olmasi ve yuzde 30 dan fazla ozurluluk ortaya cikmasi durumunda hangi suça girer? Şikayete bağlı mi yoksa diğeri mi? Bana 6 aylık süreyi geçmiş diyerek Red edilmis
Olayı detaylı olarak dinlemem gerek tabii ki ama taksirle yaralama gibi duruyor. Bilinçli taksir olsa idi şikayet süresine tabii olmayacaktı. Bilinçli taksir var mı yok mu anlayamam tabii ki anlatımlarınızdan. Hep diyorum hak kaybına uğramamak adına bir avukatla çalışmak en güzeli diye. Kaza sonucunda kalıcı hasar oluşması cezanın miktarını belirler ne yazık ki suç tipine etkisi yok. Kaza nasıl oluşmuş işverenin kusuru burada ne bunlara bakmak gerekli.
Bu arada iş kazasından dolayı dava açacaksanız bir an önce açın hiç zaman kaybetmeyin. Onun da alacak zamanaşımı 2 yıl çünkü ve mutlaka avukatla çalışın. Çok hassas konular bunlar. Suç tipini nitelendirirken kullanacağınız bir kelime bile ne kadar etkili oluyor görüyorsunuz.
10 yıl dedi hem savcı hem avukat hem de sgk
Başak hanım, dolandırıcılık suç tipi tabii ki şikayete bağlı değil lakin kanunkoyucu bu olayda olduğu gibim. 159'da alacak hakkına dayanılarak yapılan dolandırıcılığı şikayete tabi tutmuş. Ancak aynı zamandam. 158/1-h'ye göre de bu olay ağırlaştırıcı nitelik taşıyor. Düşünceniz tam olarak nedir?
Şirin hanım, Başak hanımın bahsettiği 2 yıllık süre sürgü süredir. Zararın, failin öğrenilmesinden itibaren başlar. 10 yıllık çerçeve süre içerisinde dikkat etmek gerek öğrenildiği tarihe. Mesela ölümlü trafik kazasında nadiren mirasçıların geç haberi olabiliyor hayatın akışında.
Ali Alkış orada bahsedilen alacağın tahsili amacıyla fiilin işlenmesi durumu çok başka bir şey. Mesela bizim aramızda bir borç ilişkisi var. Ben ısrarla ödemiyorum siz de artık yeter diyip beni dolandırıyorsunuz ve alacak ilişkisine dayalı paranızı bu şekilde tahsil ediyorsunuz. Burada artık direk olarak kamu düzenini ilgilendiren bir durum olmadığından kanun koyucu bunu şikayete tabi tutmuş. posttaki olay çok daha başka. Orada alacağın tahsili amacı yok. Zaten başka bir hukuki ilişkiden kaynaklı alacak da yok.
Bir de iş kazasında öncelikle maluliyet raporu alma yoluna gidilmişse 10 yıllık çerçeve süre maluliyet raporunun kesinleşmesiyle birlikte başlıyor, haliyle sürgü süre de zararın net olarak ortaya çıkarılmasıyla başlaması gerekir.
Fatura alacağı diye tam bir niteleme yapmaksızın o maddeye takıldım ben, oysa taraf bile değil hukuki ilişkide fatura ödeme merkezi.. Güzel açıkladınız, teşekkür ederim.
Ali Alkış maluliyet raporuna ilişkin durumu bilmiyordum. İlgili kanun hükümlerini paylaşabilir misiniz? Şirin Memiç hak kaybına uğramamak için en kısa sürede iyi bir avukata gidip danışmanızı ve dava sürecine başlamanızı öneririm.
Başak hanım, inanın SGK mevzuatında yer alıyor mu bilmiyorum ama uygulamada biz böyle yapıyorduk yalnızca iş hukuku çalışılan büroda. Mevzuatta yer almasa bile zararın net olarak ortaya çıktığı tarihi göstermesi nedeniyle ben mantıklı buluyorum.