Fizyonomi nedir? bilimsel bir yönü var mıdır?

Biraz fizyonomiyi tartışalım mı?

Y
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
42
42 CEVAP

"Ülkemizde halkımızın sık kullandığı, “Yüzü güzel olanın huyu da güzel olur”, “Yüzünden okumak”, “Yüzünün derisi kalın”, “Yüzü başka, İçi başka”, “Yüzünde meymenet yok”, “Yüzünden düşen bin parça”, “Yüzü yerde olmak” gibi sizinde bildiğiniz, duyduğunuz deyimlerimiz vardır. Peki bunların çıkış noktası nedir, hiç düşündünüz mü? Gerilere gittiğimizde atalarımızın bilmeden yüz okuma sanatını kullandıklarını görmekteyiz."

Tüm bu örnekler fizyonomiye uygun mu? Diye sorarim. Her birini ayrı ayrı ele alırsam "uygun degildir." cevabını veririm.
Sırayla örneklere bakayım.
1: Yüzünün derisi kalın ornegi; insanın utanmasini gosterir. Bir insan yapmış olduğu davranışlarda utanmamalı, çünkü davranışın çeşitliliğine göre toplum baskısı görülür, ayrıca bu genişletilebilir.
2 Yüzünden meymenet yok örneği; burada insanın kendi çıkarları doğrultusunda karşısında ki insana duyduğu kin, öfke, sinir, kıskançlık, imrenme konularında olduğunu soyleyebilirim.
3 Yüzünden düşen bin parça örneği; o an ki durumda sıkıntı içinde olan bir insanın, karşısında ki insanlara yeteri derece veremediği ilgi ve alakadan dolayı, diğer insanların göstermiş olduğu tavirdir. Bu tavır, yardımlaşma-yardim etme gibi durumlar üzerinde daha etkilidir. Çünkü yardımcı olacağımızı dusunuruz.

B