Tarıma dayanmak bizi Hindistan yapmaz mı?
Maden isletmeciligine yön çevirmek bizi bir Afrika yapmaz mı?
Sanayi üretimine yönelmek bizi bir Çin yapmaz mı?
Teknolojiye yönelip yoksa bir Almanya yada abd mi olmalı?
Biz Türkiyeyiz farklı olmaya gerek var mı?
"Yüzünü hangi yöne cevirsen 100-200 yıl geriden takip edersin ?
"Yeni bir yol kesfedersen eğer herkesin önüne geçersin "
Bu yeni devrimsel yol nedir? Bir fikrin var mı?
Belkide yeni bir çağ açacak üretim fikri sendedir?
Senin yeni üretim fikrin nedir ?
Ilyas Sarıfakıoğulları
I
Türkiye'de girişimcilik çok gelişmiş değil maalesef. Eşim girişimcilik danışmanlığı vs verdiği için yakından gözlemleme şansım oldu.
Eğer üretmek istiyorsak, mutlaka girişimciliği iyi öğrenmek gerekli bence.
Örneğin Türkiye fikir ülkesi ama yapan ülkesi değil. İnsanların çoğu mükemmel bir fikri olduğunda iş bitiyor sanıyor. Oysa daha yeni başlıyor. Melek yatırımcı dahil, sadece fikre yatırım yapmaz. İlk soruları şudur: "Bunu nasıl hayata geçireceksin?" "Yıllara göre iş planın nedir?" "Nasıl bir analiz ile nasıl bir karlılık öngörüyorsun?"
facebook mesela. İlk sosyal medya projesi değil. Ondan önce Myspace çok ünlüydü. Google ilk arama motoru değil. Alta Vista, dünya piyasasını elinde tutuyordu.
Yani farkı yaratan "yeni bir fikir" olmak zorunda değil. Bunu nasıl hayata geçiriyorsun?
Harika örnekler..
Muhteşem fikri olduğuna inanan uyanık girişimci "ya çalınırsa" korkusu ile fikri paylaşmaktan kaçınır. Kardeşim fikrin çalınabilirse o işe girme zaten.
1) Çok sağlam global bir ölçekte sermaye ile girmiyorsan, o fikir sen yürürlüğe sokunca da çalınır. Piyasadan silinirsin.
2) Küçük sermaye ile sen bu işe girebiliyorsan, demek ki işin giriş bariyeri düşük. Herkes girer
3) Sen fikre değil, yaşama geçirme gücüne ve işletme gücüne güveneceksin. O projeyi farklı yapan SEN in o projede olman değilse, mutlaka birileri yapacak zaten.
4) Silkin ve dünyaya bir bak. Tek dahi sen değilsin. Düşündüğün herşey, birileri tarafından daha düşünüldü/ düşünülüyor zaten. Kibrinden kurtul ve ÇALIŞ
5) En süperli ürünü bile üretsen bunu insanlara ve dünyaya tanıtman anlatman gerekecek. Satış yoksa, ürünün çöptür. Pazarlama ve satış stratejin yoksa o iş çöker. Dünyada bunlar bir ilim, bilim. "Buyology" (nasıl insanlara satarız) diye bilimsel araştırmalar yapıyorlar. Bence çok güzel oldu bu ile olmaz o
6) Artık "sattık bitti" dönemi bitti. Tüketici araştırıyor, yorumlara bakıyor vs. Esnaf dönemi kapandı. "Hangi ihtiyacı çözüyor bu?" sorusuna cevap bulmak, "bu hakikaten ihtiyaç mı?" sorusu ile kontrol etmek gerek
Mükemmel bilgiler
Sizi takip ediyorum... Tesbitleriniz muazzam....
beyza hanim isler acilmasi icin iyi reklam
Bildiğimi paylaşsam reklam; paylaşmasam "bilgi saklıyor"... İnsanoğluna anlatamadım ben bi kendimi :))