Göz tek başına her zaman bir ölçü olabilir mi? Göz neleri görür, neleri göremez?

Göz tek başına her zaman bir ölçü olabilir mi? Göz neleri görür, neleri göremez?Görünüşe aldanmamalı. Akıl, çok zaman gözün yanlışını çıkarır. Gözle pencereden Güneş’e bakınca, Güneş, bir tepsi kadar görülür. Fakat akıl, Güneş’in Dünya’dan büyük olduğunu söylüyor. Gözümüzün aldandığı açıktır. Meleğe, şeytana, cine, nazara inanmayan, elbette, (Ben gözümüzün gördüğüne inanırım. Güneş, top kadar küçüktür) diyemez. Diyemediğine göre, göz her zaman ölçü olamaz. Görmediği şeye yok diyemez.

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
43
43 CEVAP

Bu evren ve içinde bulunduğu alan karanlık bir kutu. Bu kutuda bir kedi var mı, yok mu? Varsa, kedi mi, veya kuş, ağaç, toprak, insan mı? Canlı mı, yoksa cansız mı? Güçlü mü veya güçsüz mü? Etkin mi, etkisiz mi; tek mi, çok mu? Var ya da yok; içinde bir kaplan olduğunu söyleyen kim, kutunun içini açıp bakmış mı; içine girip, çıkmış mı? Yoksa, kutudan bir mesaj mı almış, almış ise bunu söyleyen kim; kutunun içindeki kaplan mı, kedi mi, kuş mu, ağaç mı, toprak mı, yoksa insan mı? Akla ve bilime aykırı bir durum mu var ortada, ortada bir mucize mi var; kim görmüş, kim söylemiş? Bu bir yalan, hayali veya gerçek bir kişinin, o kişiye ait yazılan her şeyin yansıması ile oluşan bir gerçek mi, düşündüğün şey; yoksa yalan değil mi hiç bir şey?
Kutunun içinde bir şey olmasını gerçekten çok mu istiyorsun, neden istiyorsun peki? Yaşama dair, aklını ve vicdanını bütün temiz ve kirli çamaşırları ile bu kutuya yükleme isteği neden? Aklını ve vicdanını söylenen yalanlara teslim etme isteği neden? Ya kutunun içindeki kaplan değil de, kuş ise; kuş, özgür düşünmeyen, aklını ve vicdanını yalan yanlış şeylere teslim edip yaşayanların üzerine öfke dolu bir bakış açısına sahip ise, kutunun içinde kaplan var demenin bir anlamı kalır mı? Kutunun içinde, belki de bir kaplan ve bir de aslan var; kaplan, iyi, sessiz, değerlendiren, konuşmayan ise, aslan da, kötü, konuşan, aklı çeldiren, sessiz değil ise yanlış yolda olduğunuzun bir resmi midir şimdi bu? Kutunun içinde bir şey olduğunu iddia etmenin bir anlamı kalır mı bu durumda?
Kutudan çıkar, aklını ve vicdanını, ister ateist ol, istersen agnostik, deist; bu bir sınav ise sana göre, al işte sınav sana.

A