Güzel olmak ne zaman dezavantaja dönüşür? sıradan olmak daha mı iyi?

Güzellik ne zaman dezavantaja dönüşür?

Güzelliğin avantaj ve dezavantajları konusunda psikologlar uzun zamandır araştırma yapıyor. Simetrik yüz hatları ve çarpıcı fizikleriyle güzeller bulutların üstünde mi yaşıyor, yoksa sıradan olmak bazen daha mı çok işe yarıyor?

http://www.bbc.com/turkce/ozeldosyalar/2015/02/150216_vert_fut_guzelligin_dezavantajlari

com-k6uqh0pistgn8bz43g91.jpg
Ö
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
52
52 CEVAP

İnsanların güzellik algılarının dayatma, görseller ve reklamlarla belirlendiği kapitalist toplumlarda bu normlara uyan kişilerin bazı durumlarda yaşadıkları avantajlar olduğu gerçeği yadsınamaz. Ama onlara tanınan bu ayrımcı yaklaşım kendilerini özel hissettirmekle beraber diğer insanların bir adım önünde olmalarına yol açtığı için üç anlamda negatif yönü vardır.
1- Sadece güzellikleri nedeniyle diğer insanları aşağılama, hor görme ve onlardan üstün oldukları gerekçesiyle sürekli bir hükmetme haline geçen ve bunu kendine hak gören bir hal ve kişilik gelişimi.
2- Bu tavırlarından dolayı, isteyerek ya da istemeyerek kazandıkları ayrıcalıklardan dolayı bolca düşman kazanma (hem cins karşı cins farketmez).
3- Sadece güzelliği ile elde ettiği şeyleri daha güzeli olunca kaybedeceği korkusu ile risk unsuru olarak gördükleri kişiye zarar verme (illa fiziksel değil) ya da aynı kaybetme endişesi ile takıntılı, şekilci bir insana dönüşmeye başlayarak kendi ruh sağlığını bozma hali.

Güzellik tabi ki göreceli ama bir de algılara sürekli aşılanan ve sabitlenen güzellik durumları var. Ama ben bunun ufak avantajlar sağlasa bile kişilikler üzerinde zaman ilerledikçe daha çok olumsuz etkiler gösterdiğini düşünüyorum. Bu nedenle bunu dezavantaj olarak görüyorum. Tabi ki hem çok güzel hem mütevazı olan insanlar da var ama onlar oldukça istisna.

P

Yok sen aklıma bile gelmemiştin yazarken

Pınar Erkacmaz 6 yıl

Sen misin o kız

Pınar Erkacmaz 6 yıl

Sen erkektin değil mi unutmuşum pardon

Pınar Erkacmaz 6 yıl