Hıtta kapısı nedir?

Hıtta kapısı nedir?
Kim için önemlidir?
Bir kapıdan geçmekle günahlar affolur mu?
Yahudiler için önemli olan bu kapı neden müslüman ayetinde geçiyor ve neden Müslümanlar bu kapıdan geçerken hıtta hıtta diyerek geçerler?
Bu kapı ne kapısı?
Bu putperest gelenek nasıl islam dininde var?
Bir tanrı nasıl olurda bir kapıdan şefaat dilenmesini ister?
Soru cok ama kapı tek!

G
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
16
16 CEVAP

Hıtta sözcüğüne İsrail Oğulları ve Hrıstiyanların kutsallık atfetmeleri bu sözcüğün Kuran tarafından da aynı anlamda kullanılmasını ve kabul edilmesini gerektirmez.

Keza bazı şehirlerin, yapıların ya da kavramların insanlar tarafından kutsallaştırılamış olmaları, bu kutsallaştırmanın değerli, önemli ve gerekli olduğunu da kanıtlamaz.
Bu nedenlerle Hıtta Kapısı olarak bilinen Kudüs civarındaki bir yerin, varsa tarihsel özelliği yüzünden bazı toplumlarca kutsanması
dışında bir Müslüman için başka bir anlam ifade etmez.

Kuran'da Hıtta Kapısı diye dinsel veya kutsal özellik taşıyan bir
'kapı'ı kavramı yok. Hıtta sözcüğü Bakara/58. ayette "Allah'tan af dileyin ki hatalarınızı bağışlayalım!" anlamında yer alır sadece. Hepsi bu.
Gerisi rivayet kültürüdür.

C

Yok yok, Allah anlatamamış bu yüzden gerisi rivayet kültürü diyebiliyorsunuz; siz Allah'ın yerinde olsa idiniz nasıl yazdırırdınız bu ayeti? Sormak hata zaten yapmışsınız yapacağınızı, bakınız: Bakara 58 : "Allah'tan af dileyin ki hatalarınızı bağışlayalım!" Peki bu durumda bağışlayan kim, siz mi Allah mı?

Alpay Delikbaş 6 yıl

Bakara/58'den önceki ayetlerdeki olayları ve yaşananları da dikkate almak gerekiyor. İsrail Oğulları Elçi Musa önderliğinde Mısır'dan çıktıktan sonra Turi Sina dağı eteklerinde bulundukları sırada Tanrı, Musa ile 30 gün sürecek görüşmek üzere kararlaştırmıştı. Toplumunu geri döndüğünde madenden yapılmış buzağı heykeline yaparken Buldu. Ayrıca Tanrı'yı çıplak gözle görmek istediklerini söylediler ve başkaca bir kısım taleplerde bulundular ve kendilerine bahşedilen bazı yiyecekleri de beğenmediler. Bu olup bitenlerden sonra Tanrı, onlara "Şu şehre girin Orada BOL BOL yiyin ve özgürce yaşayın. Şehre girerken saygılı olun ve Allah'tan af dileyin ki, hatalarınızı bağışlayalım !" diyor. Özetle, Hıtta sözcüğüyle Tanrı, İsrail Oğullarına geçmişteki hatalarınızdan ötürü. Af dileyin, Ben de sizi affedeyim demektedir. Yoksa durup dururken tevbe etmeleri istenmiyor.

C Ali Terzioglu 6 yıl