Bu fotoğrafta gördüğünüz şahıs Enver Hoca. Arnavutluk'ta kendisinin iktidarda olduğu dönemde bütün dinler yasaklanmıştır. İnsanların en temel özgürlüklerinden olan inanç özgürlüğü tamamen yok sayılmıştır. Sosyalizm insanların temel hak ve özgürlüklerini yok eden ilkel bir ideolojidir.
Onur Uyuz
O
Dünyanın ilk ateist devletinin kurucusu, dinleri yasakladı ama arnavutluk ekonomisini baya düzeltti.
Ekonomiyi nasıl düzeltmiş biraz açıklar mısın?
Sosyalist düzen, duzeltti derken super ekonomi yapmış demiyorum ama fakirliği bitirmiş, zenginde yok tabi
Sosyalist bir ekonomide insanların mülkiyet hakları tanınıp korunmadığı için açlık ve sefalet toplumun geneline hakim olur. Ekonomi tamamen devletin elinde olduğu için gelişme ve ilerleme olmaz.
Yanılıyorsunuz herşey devlete aiittir bu yüzden kimse gelip evine ve isyerine el koyamaz. Saglik eğitim gibi seyler ücretsiz olur. İş garantisi vardir. Karnin cok rahat doyar
Sosyalist sistemin temel hizmetleri ücretsiz bir şekilde vermesi o halkın refah içinde yaşadığı anlamına gelmiyor. Piyasa ekonomisinin de planlı ekonominin de pratikleri mevcut. Örneğin İsviçre'yi Küba'yla Kanada'yı da Kuzey Kore'yle karşılaştırabiliriz. Hangisinde insanların yaşam koşulları daha iyiymiş görelim.
Sizin ilerleme dediğiniz burjuva kesimin zenginleşmek için diğer vatandaşları açık şekilde sömürmesidir. Bir devletin ekonomisinin iyi olup olmadığına bakmak için orada kaç zengin var diye bakılmaz. Aksine bu devlet fakirliği bitirebilmiş, halk temel ihtiyaçlarını zorlanmadan karşılayabiliyor mu ona bakılır. Uzaklara gitmeye gerek yok, Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin aylık minimum gıda masrafı (açlık sınırı) 1522 TL, gıda ile birlikte giyim, konut, eğitim, sağlık vb. İhtiyaçlar için minimum masraf ise 4959 TL, eylül rakamlarına göre. Sosyalist sistem ve sosyal devlet anlayışı olsaydı ülkede, eğitim, sağlık ve çoğu durumda konut için para ödemek zorunda kalmayacak halk. Bu da yukarıda bahsedilen 5000 TL'nin yaklaşık 3000 TL'sini elimine ediyor. Bu ailede karı koca minimum maaşla çalışsa bile (1404 TL) para arttırabilmesi anlamına gelir. Evet, ulus olarak belki zenginleşmeyiz ama sokakta millet aç yatıp çöp toplarken sizin 3. arabanızı alıp bir de benzin fiyatları da çok pahalı kardeşim diye düzene sitem etmeniz büyük riyakarlıktır.
Rekabet baskısı işçilerin sömürülmesine engel olur. Bizim ülkemizde liberalizmin savunduğu ekonomik sistem tam anlamıyla uygulanmıyor. Ekonomik liberalizm serbest piyasa ekonomisini, özel mülkiyeti, tercih ve girişim özgürlüğünü, rekabeti, sınırlı devleti, serbest ticareti ve vergilerin minimum düzeyde olmasını savunur.
Suan turkiyede asgari ücretlinin maaşı ev kirasi, saglik ve yeme harcamasına yetmiyor
İsviçre ve Kanada çok daha iyi bence
İsvicre ve Kanada da kisi basina dusen milli gelir yuksek ayrica yuksek vergi yukuyle insanlarin cebindeki paraya goz dikmiyor devlet, saglik ve egitim hizmetlerinin buyuk bolumu devlet tarafindan karsilaniyor! Adamlar asgari ucretle bile gol kenarinda ev alabiliyor!