İntegral türevi nedir ne işe yarar?

Bugun çoğumuzun nefret ettiği integral'den bahsedicem bazılarınınız bu hayatta ne işimize yarıycak ve zor diyip bakmaya tahamül edemediği integrale gelin bakalım.

Çoğumuzu lisede integral türevin tersi denilerek çok içine girmeden anlatılmıştır. Üniveristede calculus dersi alanlar ise lisede temel atmadıkları için pişman peki integral ne ne işe yarıyor? Türev, herhangi bir zaman aralığındaki değişim miktardır. Yani "değişim"i ölçmek için kullanılır. Az sonra örneklendireceğiz. İntegral ise, belli bir aralıktaki toplam değişimi, ya da biriken değişim miktarını, ifade etmek için kullanılır. Türev ve integrali anlamak için, integrali çözme yöntemleri bir kenara bırakılarak, hayattan örneklere bakılabilir.

Örneğin tavanınız akıtıyorsa ve etrafı su götürmemesi için akıtan noktanın hizasına büyük bir kova koyduysanız, kova içerisindeki su damla damla birikecektir. Birim zamanda (örneğin 1 saatte) kovadaki suyun hacmindeki değişim miktarı türev ile hesaplanır. Çok basit tabiriyle, hacim miktarındaki değişimin, zamandaki değişime oranıdır. Tabii ki bu hesabın bu şekilde kolayca anlaşılabilmesi için, tavanın düzenli olarak akıttığı varsayılmalalıdır.(bu kısım evrim ağacından alıntıdır)alttaki gördüğünüz kitapta olduğu gibi çok katlı integraller ise formula 1 deki yarış otomobillerinin tekerleği dizayınında kullanılıyor. Mühendis olanların hesaplamalarında çok işe yarıycaktır. Matematiği sevin nefret etmeyin yazımı okuduğunuz için teşekkürler.

com-e9dso2fq0q0k682wj80q.jpg
K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
8
8 CEVAP

Ellerine Sağlık integral ve türevi hoş bir şekilde anlatmışsın

K

Çok saolun

Kürsat Üzel 6 yıl