Zeka sadece matematikte yoktur. Ritmik zeka, kinestetik zeka, sosyal zeka, resimsel zeka vb. Zeka türleri mevcuttur. Bunların hiçbiri diğerinden üstün değildir.
Mantıksal hareket edemiyorum Sürekli hayalde yaşıyorsun. Sürekli müzik dinlemek istiyorsun. Duygularımı belli etmem. Sezgilrrim ehh işte. Ama kariyer yapmak istiyorum ne olmak istediğimi hala bilmiyorum
İşitsel zeka fazlasıyla var. Yanımda yemek ye sesinden rahatsız olurum. Bu nedenle tek başıma yerim. Müzik olursa yada tv açık olursa hayatta uyuyamam. Kapı kapanır. En ufak sese aşırı derecede Hassasiyeti m var
Net sonuçları severim ama sınırı zorlarim bu yüzden hep başka seçeneklere bakarım. Mantıklı düşünürm aslında. Hayallerimde bile mantıklı hareket ederm.
Matematiği sana nasıl öğrettiklerine bağlı. Eğe dershanede matematik öğrendiysen sen matematik bilmiyorsun demektir. Çünki dershane sana matematiği üniversiteyi kazanmaya endeksli öğretir. Mantığını öğretmez. Problemleri nasıl pratik hızlı çözersin onu verir. Sana 20 soru verir hemde çok karışık bir matematik problemidir sen soruyu bir bakışta çözersin hemde 5 saniyede peki bunun mantığını anlat derler ben bilmez hoca bilir dersin. İşte bu tip insanlara matematiği çok kuvvetli gerizekalılar denir.
Matematiksel zekaya sahip değilim açıklamak ve anlatmak zor ama şunu diyim. 4 tane 1 den üreteceğin en büyük sayı Bana göre 1111 dir. Düz mantık bu şekilde düşünür. Ama doğru cevap bu değil
matematiğe ve pek çok konuya yetenekli olan bir İnsanın (IQ) , eğer duygusal zekası (EQ) , IQ suyla eşgüdümlü gitmiyorsa, o zeka pek bir işine yaramaz, işletemez düşüncesindeyim.. Üst seviyede matematik zekasına sahip, işlerinde süper yetenekli olup, EQ su IQ sunu yakalayamadığı için eriyip gitmiş insanlar biliyorum.. ... Zeka, IQ ve yeteneğin yanında duygusal zeka (EQ) ile de yakından bağlantılı..
duygusal kısmı varsa, her şeyin çaresine çok rahat bakılır.. Matematik olmayabilir.. Başka yönden baskın bir yeteneğimiz olabilir.. Çoğu matematik dehalarının başka yönleri olmayabiliyor..
matematik yeteneği, edebiyata yatkınlık, yabancı dil öğrenme kabiliyeti vs.. Bunlara bir insanın hepsinden de yeteneği olabilir, bir tanesi körelmiş bir tanesi çok baskın kabiliyet de taşıyabilir... Matematik anlamakla anlamamanın, zekada fark oluşturduğu konusuna ben katılmıyorum..
yetenek, zekanın eğilimi nerede becerisini gösteriyorsa, o zekanın işleyebilmesi, işe yarayabilmesi için, sağlam bir sinir sistemi (EQ) şart.. En azından IQ yla aralarında uçurumsal bir fark olmamalı... EQ, IQ nun çok altında seyrederse, o zeka ''dahi'' kıvamında bile olsa, o zekanın çevresi, fırsattan istifade diyerek o ''deha'' yı eritmeye bile kalkar..
FARKLI OLMAK zorunda.. Mesleki secimlerimizde toplum olarak cesitlilik sagliyor ... Herkesin egilimi ayni olsaydi dunyada toplumsal bazi seylere gereklilik olusabilirdi ... Insan IQ EQ acisindan hangisine egilimli ise digerini kendinde eksik hissedip özurlulestirmemeli ... Kimse 4 4 luk degil bu yuzden boyle olmasi bence daha iyi ... Sosyal olarak insanlarin birbirini tanimada cesitlilik sagladigini dusunuyorum.. Farkli renklerde cicekler gibi
yönelim ne olursa olsun farketmez, EQ su altlarda seyredenlerden demek istediğim, bulunduğu ortamda aşırı kırılgan, hassas, mesela işyerinde yapılan mobbing lerden çok etkilenip o IQ suyla beraber kendini içine kapatan insanlarımı söylemek istedim... , hepimizin zeka yönelimleri çeşitlidir... Aynen farklı renklerde çiçekler gibi... Olaylara sağlam sinirlerle yaklaşmaya çalışırsak zeka yönelimlerimizi de yormadan işlerimizi halledebiliriz...
Özlem Ortac Ressam resim yapmak için matematiğe ihtiyaç duyar, Matematikçi de ressamın ihtiyacını karşılamak için matematikle uğraşmak zorundadır. İhtiyaç duyulmayan şeyle kimse ilgilenmez.
Matematik en temel önemli bi dersttir. Bi okadarda sıkıcı gelir ve çoğu öğrenci sevmez. Hemen her ders notu yükseksede matematik ya düşük olur ya orta notta olur. Yani zeki taktir olan cocuklarinda matematik düşük olabiliyor. Buna bi önlem alinsa belki bi ilerleme olur. Mesela matematik dersi biraz eglenceli hale getirilse matematik öğretmenleri sert yapıda ders anlatmasa vs biseyler yapilsa
Beynimizin sağda ve solda farklı loplari vardır ; bilim insanlari bu loplarin birbirinden daha ileri olabilecegini ispatladı, bunlarin birinin digerinden fazla gelişmesi demek intural yetilerin kullanımını farklılaştırır. Mamafih matematik bu loplardan biri sayesinde daha iyi öğreniliyor olsa bile, bu durum sizin şu an düşündüğünüz ilkokul yahut lys yahut mühendislik matematiginin öğrenilmesini engelleyemez. Çünkü matematik kolaydır ( temeli olmayana zordur, ya da yok efendim meslek lisesine zordur falan demeyin çünkü bunu söyleyenler gercekten çalışmamış olanlardır )... Bu lopların ileri ya da geri oluşu matematik gibi basit bir dersi öğrenmeyi geri tutamaz zira bilimin çok daha dahiyane dalları vardır. Yani matematik bilmiyorum diyen kişi bunun altında temellikten başka bir neden aramasin.
Biraz yargılama yapmak gerekirse ben matematik yapamıyorum. Ugrastim ama anında sıkılıp bırakıyorum çünkü mantığını kavrayamiyorum. Mantığını kavrasan birakamazsin diyorlar. Bu durum beni hep zorlamistir. Okul hayatımı da oyle. Tembellik diyeceğim ama gerçekten yapamıyorum. Var mı öneriniz
Benim sizi yargılama hakkim yok ayrıca cocuklugumdan itibaren matematigim iyi olduğu için durumunuzu da net olarak kavrayamam, yalnızca bir dergide okuduğum bilimsel bir yazıyı konuyla alakalı olduğu için buraya hatirladigim kadariyla özet düştüm, mamafih ders olarak bakacaksak konuya; benimde ingilizcem uniye baslayana değin sıfırdı, çalışmaya başladığımda tıpkı sizin gibi hemen sıkılır kacardim lakin sonunda: "Nasil öğrenileceğini öğrendim" Şöyle ki; mesela bir işte çalışıyor ve 100bin dolar aylık alıyorsunuz. Lakin bu işte daimi olabilmeniz için iyi bir yabancı dile sahip olmanız gerekiyor... Bu koşullar altında İngiliceyi oturupta sıkılsa bile birakmadan çalışma durumunuz ne olurdu? Yani örnekten de anlayacağınız üzere ; kendinizi bir işi yapmaya ya da öğrenmeye zorunlu tutarsanız, o dersten sıkılmanızın yahut bir temelinizin olmamasının hiçbir önemi kalmaz.
Mantığını kavrama konusuna çok takiliyorsunuz. Biraz ogrenmeye basladiginizda matematiksel mantigin ne oldugunu anlayacaksiniz zaten ( Bu mantık heh ben artik mat mantığını kavradim diyebileceginiz bir mantık degildir, kendimden örnek vereyim; lys de 50 mattan 50 sini de doğru cevapladim lakin bende karşıma cikacak her soruda doğru mantığı bulamayabilirim ) bu sizin çalismaniz ile alakalıdır, matematikten sıkılıp birakmak kolay elbet lakin bırakmamakta kolaydır. Ayrica zorunlu hissederek çalıştığınızda mantigini kavrayamazsiniz diye bir hususta yoktur.
Zeka bir tek konuya odaklı. Değildir matematik ten anlamayana gerizekalı anlayana zeki. Diyemeyiz öyle olsa her anlayan dahi anlamayan filozof olurdu her insan yaratılıştan farklı yeteneklere sahiptir
Matematiği yapamam diye bir şey yok yaşanan çevre ve hazır bulunuşluk matematiği anlamayı etkiler eğer ben disleksi olarak sıfır matematikten türev integral limit anlayabileceği seviyeye geldiysem herkes öğrenebilir zekayla alakali degil sadece nasıl öğrendiğinizi kesfedin yeter.
Tabikide hayır o tamamen bir yatkınlık tır. Kimi sayısala kimi sözele yatkındır. Bazende kendimizi kandırırız ben sayısal yapamam diye. KENDİ ÖGRENCİLİK DÖNEMİMDE HİÇ SEVMEDİĞİM VE ANLAMADIGIMI İDDA ETTİĞİM SAYISAL İŞ ÇOCUKLARIMA DERS ANLATMAYA GELİNCE ÇOK SEVDİĞİM VE ANLADIGIMI FARK ETTİĞİM BİR BÖLÜM OLDU. TAMAMEN İSTEMEYLE İLGİLİ .
IQ üstünlüğü zeka göstergesi olsa idi dünyayı otistikler yönetirdi. Lakin zeka üstünlüğü çözümle ilgilidir. Çözüme en kısa yoldan erişenler diğerlerinden daha zekidir. Bunun yer yer matematikle ilgisi olsa da bir o kadarda ilgisi olmayan alanlar vardır.
Matematik çokta önemli değil ama anlayanla anlamayan arasında bir fark olduğu, bunun zekâ ile ilgili olmadığı kesin. Zira, doktora yapmış bir makina mühemdisi, karşısına oturtulmuş olan bir hastanın ruhsal durumunu anlamayabilir. Bu, bir balığı ağaca çıkabilme yeteneğiyle test etmiş olmak gibidir.
Matematik formal bilimdir matematii iyi olan adam hayattaki herşeyde mantıklı düşünebilip çözüm üretebilir.. Aslında matematik bi hobidirde çok keyiflidir..
Sorun yoktur yaa matematiktede soru kalıpları vardır hangi konu olursa olsun nekadar çok kalıp çözerseniz okadar çabuk kavrayıp çözüme ulaşırsınız.. Dolayısıyla mantıklı düşünebilme gelişir haaliyle..
Babam matematik öğretmen ama matematiğimi ilerletmek için çok uğraştık ama başaramadık. İstediğim bölümü okumayı çok isterdim ama hayatımı baya etkileyen bir etken.
Gecenin buz gibi havâsına rağmen, etrâfı bir tebessüm gibi aydınlatan ve ısıtan, çıtırdayarak yanan bir ateşi hayâl edin.. Bu ateşin alevi hoş ve lezzetli olsun, çevreye mis gibi kokular saçsın.. Kendi tadına öyle bir doysun ki bir an bu ateş; alevi güneş gibi parlasın..
Bir Arap bu olayı görürse <> der. "Ateş parıldadı, hoş bir koku saçtı." anlamında bir fiildir bu. Bu fiilin farklı bir bâbtan (kapı; fiil kalıbı) kalbî fiili vardır. Kalbî fiil düşünsel, duygusal davranış ve hareketleri ifâde eden fiillere denir.
Zekâ ذكى fiilinin kalbî fiili, sanıyorum ki, zekiye ذكي fiilidir. Bu bir kalbî fiil olduğundan, parladığı sırada ateşin kalbinden geçeni ifâde etmelidir. Nitekim zekiye ذكي fiili "zekî idi/oldu" anlamında kullanılır ve masdarı zekâ ذكاء "zekîlik" kelimesidir. Zaten zekî ذكي kelimesi de farklı bir masdarı.
İşte böyle, zekâ ذكاء, parıldayan ateşin hissettiği gibi, ardında hoş bir iz bırakan, anlık bir zevktir. Tıpkı bilim insanlarının "Evreka!" anları gibi, zekâlarının parıldadığı o en aydınlık zamandır.
O hâlde, zekâ kelimesi sözel veya sayısal olarak ayrılmadan, türü fark etmeksizin, herhangi bir problemin çözümünü bulabilmeyi ifâde eder.
Matematiksel kabiliyetin zekâdan ziyâde, IQ ile ilgili olduğunu düşünüyorum sonuç olarak.
Liseden sözel bolumden mezun oldum. Matematıkten nefret ederdim. Sonra Üniversitede biraz üstünde durdum ve baktım yapıyorum. Ve matematik bulmaca gibi cözdükçe beynimin daha fazla algıladığını anladım. Biraz üstüne düştükten sonra oluyor
Matamatigi anlamayan zeki değildir, diye bir şey olmaz, ancak sayisal zekasi yoktur denilirken bile önce neden anlamiyor sebebini arastirmak gerekir, ogrenmede çeşitli teknikler badamaklar vardir, acaba kişi doğru tenikle mi ve doğru basamaklari kullaniyor mu, bunun yaninda öğreten doğru yeterli mi bilmek lazim, yeterli kosullar saglandiktan sonra kişi hala anlamiyorsa cesitlerine bakmak lazim. Görsel, işitsel mi bundan sonra kişi belki sözel zekadir bu kisiler den sonra görsel zekalar vardır kişi illaki sayisalda iyi olacak diye bir şey yok, edebiyay, güzel sanatlar gibi pek çok dal var, ben her zaman şunu soylerim: NE OLURSAN OL OLDUGUNUN EN IYISI OL bu çok onemli bir şeydir ,
Çok öğrenci bilirim ne yaparsaniz yapin matamatikten asla olmuyor. Bence zorlamamak lazim oldugu tarafi kesfedip o yönünü ortaya cikarmak enmakulu. Mesela çok iyi bir sporcu, ressam, besteci, muzisyen, aşçı, terzi, modaci, dansci olabilir, herkes matamatik dalinda akademisyen olacak diye bi beklenti veya istek olmamali.
70li yillarda ilkogretimde mat. Çok ağır havuz problemlemleri olurdu ,.. Son yillarda muftedat daha hafif çünkü küçük yaslarda alan sorusu gibi sorularla çocuklar orseleniyordu, iyi oldu, fizik, kimya, mat ileri seviyeleri için sayisal zekaya sahip ve doğru asamalardan geçmek gerekiyor, öğretim emek ve sabir işidir, hic kimse zirveye elleri ceplerinde cikmaz, aazmin elinden bir şey kacamaz, M.Kemal in dedigi gibi tek bir şeye ihtiyacımız var oda caliskan olmaya, calisin. Başarirsiniz.
Ama kı sayisalci zekalarin daha başarılı olduklari hayatta dahatercih edildikleri, akademik olarak dahakatsayilarinin yüksek olduğu gercektir, bu dünyada öyledir .
Olmaz olurmu hiç biri anliyordur biri anlamıyordur ki. AMA bu demek değildir ki anlamayanda aptaldır ALLAH cc herkesin kabiliyetini farkli yaratmıştır seninkisi merak ettim doğrusu cok güzel birsey oldugundanda hiç şüphem yok herhalde
Algı farkı.
kimi sözelci kimi sayisalci zeka ölcümü bu degil bence
Zeka değil buna algı desek daha iyi olur
Algıda seçicilik
Farkli zeka turleri var diyelim
Zeka türü seviyeleri
Merakla alakalı durumlar.. Nihayetinde zeka herkezde mevcut..
Zeka sadece matematikte yoktur. Ritmik zeka, kinestetik zeka, sosyal zeka, resimsel zeka vb. Zeka türleri mevcuttur. Bunların hiçbiri diğerinden üstün değildir.
Var...
Zeka türleri vardır ve biri digerelrine göre daha baskindir.
Matematik te çok iyi olan şiir yazamayabilir resmi superdir matematik yapamayabilir Allah vergisi bence
Var. Bazı insanların sol bazılarında sağ beyinleri daha fazla çalışır.
O deilde Herkez beyin cerrahı kadar var La..;0))))...
Evrim Ahu hanım biz beyin(bilim) adamların söylediklerini yazdık
Benm sağ Beyin daha çok çalışıyor. Şikayetçi miyim. Evet...
Sağ beyinli olmanın güzel avantajları var!
Mantıksal hareket edemiyorum Sürekli hayalde yaşıyorsun. Sürekli müzik dinlemek istiyorsun. Duygularımı belli etmem. Sezgilrrim ehh işte. Ama kariyer yapmak istiyorum ne olmak istediğimi hala bilmiyorum
Betül Köybaşı Hanım sol beynin özelikleri ise:
İşitsel zeka fazlasıyla var. Yanımda yemek ye sesinden rahatsız olurum. Bu nedenle tek başıma yerim. Müzik olursa yada tv açık olursa hayatta uyuyamam. Kapı kapanır. En ufak sese aşırı derecede Hassasiyeti m var
Net sonuçları severim ama sınırı zorlarim bu yüzden hep başka seçeneklere bakarım. Mantıklı düşünürm aslında. Hayallerimde bile mantıklı hareket ederm.
Matematiği sana nasıl öğrettiklerine bağlı. Eğe dershanede matematik öğrendiysen sen matematik bilmiyorsun demektir. Çünki dershane sana matematiği üniversiteyi kazanmaya endeksli öğretir. Mantığını öğretmez. Problemleri nasıl pratik hızlı çözersin onu verir. Sana 20 soru verir hemde çok karışık bir matematik problemidir sen soruyu bir bakışta çözersin hemde 5 saniyede peki bunun mantığını anlat derler ben bilmez hoca bilir dersin. İşte bu tip insanlara matematiği çok kuvvetli gerizekalılar denir.
Arkadaşlar Herkesin beyni (sağ-sol) aynı oranda çalışsaydı örnek herkes doktor olurdu.
Matematiksel zekaya sahip değilim açıklamak ve anlatmak zor ama şunu diyim.
4 tane 1 den üreteceğin en büyük sayı
Bana göre 1111 dir. Düz mantık bu şekilde düşünür.
Ama doğru cevap bu değil
Aynen benim. Mantık ta bu
Doğru cevap 11^11
11 11 farklı 1111 farklli
Yani?
Bin yüz on bir diye düşündüm. Ama faktöriyel ile ilgili bir şey mis cevap
Neden ki
tartışılır...
Matematiksel zeka herkeste bulunmaz. Matematik mantık ister.
Ewet ama Güzel Temel bir eğitim ile bunu başaramayan olmayacaktır..
matematiğe ve pek çok konuya yetenekli olan bir İnsanın (IQ) , eğer duygusal zekası (EQ) , IQ suyla eşgüdümlü gitmiyorsa, o zeka pek bir işine yaramaz, işletemez düşüncesindeyim.. Üst seviyede matematik zekasına sahip, işlerinde süper yetenekli olup, EQ su IQ sunu yakalayamadığı için eriyip gitmiş insanlar biliyorum.. ... Zeka, IQ ve yeteneğin yanında duygusal zeka (EQ) ile de yakından bağlantılı..
Duygusal var ama matematik yok yada ben yapamıyorum
duygusal kısmı varsa, her şeyin çaresine çok rahat bakılır.. Matematik olmayabilir.. Başka yönden baskın bir yeteneğimiz olabilir.. Çoğu matematik dehalarının başka yönleri olmayabiliyor..
Zekalar çeşitlilik gösterir. Herkes matematiği anlamak zorunda değildir.
matematik yeteneği, edebiyata yatkınlık, yabancı dil öğrenme kabiliyeti vs.. Bunlara bir insanın hepsinden de yeteneği olabilir, bir tanesi körelmiş bir tanesi çok baskın kabiliyet de taşıyabilir... Matematik anlamakla anlamamanın, zekada fark oluşturduğu konusuna ben katılmıyorum..
yetenek, zekanın eğilimi nerede becerisini gösteriyorsa, o zekanın işleyebilmesi, işe yarayabilmesi için, sağlam bir sinir sistemi (EQ) şart.. En azından IQ yla aralarında uçurumsal bir fark olmamalı... EQ, IQ nun çok altında seyrederse, o zeka ''dahi'' kıvamında bile olsa, o zekanın çevresi, fırsattan istifade diyerek o ''deha'' yı eritmeye bile kalkar..
FARKLI OLMAK zorunda.. Mesleki secimlerimizde toplum olarak cesitlilik sagliyor ... Herkesin egilimi ayni olsaydi dunyada toplumsal bazi seylere gereklilik olusabilirdi ... Insan IQ EQ acisindan hangisine egilimli ise digerini kendinde eksik hissedip özurlulestirmemeli ... Kimse 4 4 luk degil bu yuzden boyle olmasi bence daha iyi ... Sosyal olarak insanlarin birbirini tanimada cesitlilik sagladigini dusunuyorum.. Farkli renklerde cicekler gibi
yönelim ne olursa olsun farketmez, EQ su altlarda seyredenlerden demek istediğim, bulunduğu ortamda aşırı kırılgan, hassas, mesela işyerinde yapılan mobbing lerden çok etkilenip o IQ suyla beraber kendini içine kapatan insanlarımı söylemek istedim... , hepimizin zeka yönelimleri çeşitlidir... Aynen farklı renklerde çiçekler gibi... Olaylara sağlam sinirlerle yaklaşmaya çalışırsak zeka yönelimlerimizi de yormadan işlerimizi halledebiliriz...
Maşallah Elif Doğruyol .Teşekkür ederiz
Matamematik, sanat, sosyal.... Farklı zeka türleri var. Hiçbiri birbiriyle kıyaslanamaz.
Bir birini tamalayan dallardır
Öylede denilebilir
Özlem Ortac Ressam resim yapmak için matematiğe ihtiyaç duyar, Matematikçi de ressamın ihtiyacını karşılamak için matematikle uğraşmak zorundadır. İhtiyaç duyulmayan şeyle kimse ilgilenmez.
Matematiği herkes yapabilir tek fark matematiğin temelden öğrenilmesi
Haklısın
Matematik mantığı insanda varsa fark ordan oluşuyor. Vben aklımdan pratik olarak hesap yapamam
Yapamam diye önyargıyla yaklaşırsanız bilinçaltınızda yapamayacağınıza inanır
Peki nasıl yaparım
Bilinçaltına ne söylerseniz ona inanır devamlı yapabilirim derseniz gerçekten yaparsınız
Karar verme ve irdeleme hususunda farklilar
Matematik en temel önemli bi dersttir. Bi okadarda sıkıcı gelir ve çoğu öğrenci sevmez. Hemen her ders notu yükseksede matematik ya düşük olur ya orta notta olur. Yani zeki taktir olan cocuklarinda matematik düşük olabiliyor. Buna bi önlem alinsa belki bi ilerleme olur. Mesela matematik dersi biraz eglenceli hale getirilse matematik öğretmenleri sert yapıda ders anlatmasa vs biseyler yapilsa
Zeka çeşidi var
8 çeşit zeka alanı vardır. Kimde hangisi önplana çıkarsa o yönde zekidir
ben matematikten anlıyom sözelciyle aramdaki tek fark hafızamın kötü olması
Kesinlikle hayır o kişinin çalışıp çalışmamasina bağlı
Beynimizin sağda ve solda farklı loplari vardır ; bilim insanlari bu loplarin birbirinden daha ileri olabilecegini ispatladı, bunlarin birinin digerinden fazla gelişmesi demek intural yetilerin kullanımını farklılaştırır. Mamafih matematik bu loplardan biri sayesinde daha iyi öğreniliyor olsa bile, bu durum sizin şu an düşündüğünüz ilkokul yahut lys yahut mühendislik matematiginin öğrenilmesini engelleyemez. Çünkü matematik kolaydır ( temeli olmayana zordur, ya da yok efendim meslek lisesine zordur falan demeyin çünkü bunu söyleyenler gercekten çalışmamış olanlardır )... Bu lopların ileri ya da geri oluşu matematik gibi basit bir dersi öğrenmeyi geri tutamaz zira bilimin çok daha dahiyane dalları vardır. Yani matematik bilmiyorum diyen kişi bunun altında temellikten başka bir neden aramasin.
Biraz yargılama yapmak gerekirse ben matematik yapamıyorum. Ugrastim ama anında sıkılıp bırakıyorum çünkü mantığını kavrayamiyorum. Mantığını kavrasan birakamazsin diyorlar. Bu durum beni hep zorlamistir. Okul hayatımı da oyle. Tembellik diyeceğim ama gerçekten yapamıyorum. Var mı öneriniz
Benim sizi yargılama hakkim yok ayrıca cocuklugumdan itibaren matematigim iyi olduğu için durumunuzu da net olarak kavrayamam, yalnızca bir dergide okuduğum bilimsel bir yazıyı konuyla alakalı olduğu için buraya hatirladigim kadariyla özet düştüm, mamafih ders olarak bakacaksak konuya; benimde ingilizcem uniye baslayana değin sıfırdı, çalışmaya başladığımda tıpkı sizin gibi hemen sıkılır kacardim lakin sonunda: "Nasil öğrenileceğini öğrendim" Şöyle ki; mesela bir işte çalışıyor ve 100bin dolar aylık alıyorsunuz. Lakin bu işte daimi olabilmeniz için iyi bir yabancı dile sahip olmanız gerekiyor... Bu koşullar altında İngiliceyi oturupta sıkılsa bile birakmadan çalışma durumunuz ne olurdu? Yani örnekten de anlayacağınız üzere ; kendinizi bir işi yapmaya ya da öğrenmeye zorunlu tutarsanız, o dersten sıkılmanızın yahut bir temelinizin olmamasının hiçbir önemi kalmaz.
Zorunda tutmak istemiyorum. Zevk almak istiyorum. Yani teşvik etmek daha mantikli bence. Mantığını kavrayan zevk alıyor
Ayrıca bildiğim ve duyduğum kadarıyla. Matematik zekası olan insanlarda dil öğrenme yeteneği fazla oluyormuş. Yani kabiliyeti olurmus
Mantığını kavrama konusuna çok takiliyorsunuz. Biraz ogrenmeye basladiginizda matematiksel mantigin ne oldugunu anlayacaksiniz zaten ( Bu mantık heh ben artik mat mantığını kavradim diyebileceginiz bir mantık degildir, kendimden örnek vereyim; lys de 50 mattan 50 sini de doğru cevapladim lakin bende karşıma cikacak her soruda doğru mantığı bulamayabilirim ) bu sizin çalismaniz ile alakalıdır, matematikten sıkılıp birakmak kolay elbet lakin bırakmamakta kolaydır. Ayrica zorunlu hissederek çalıştığınızda mantigini kavrayamazsiniz diye bir hususta yoktur.
Zeka bir tek konuya odaklı. Değildir matematik ten anlamayana gerizekalı anlayana zeki. Diyemeyiz öyle olsa her anlayan dahi anlamayan filozof olurdu her insan yaratılıştan farklı yeteneklere sahiptir
hayır bence öyle bişey yok kimi insanın beyni sözele çalışır kimininki sayısala
Marematik bir seçimdir
Her şeyde matematik vardır
Zeka matematiğe endeksli drğildlr
komedi
Matematik nasıl kavranilir
Calisarak diyeceksiniz. Ama ben şu anda anlatılan şeylerin ezber olduğunu düşünüyorum
Matematiği yapamam diye bir şey yok yaşanan çevre ve hazır bulunuşluk matematiği anlamayı etkiler eğer ben disleksi olarak sıfır matematikten türev integral limit anlayabileceği seviyeye geldiysem herkes öğrenebilir zekayla alakali degil sadece nasıl öğrendiğinizi kesfedin yeter.
Kaç senedir ugrastiniz
Temel matematik için 1 yıl diğerini ise videolarla 4 ayda
Hangi video ile
Youtube de video video konular var dinlemenizi tavsiye ederim
Ama hangisi
Dünyaya bakış şekli ve olayları değerlendirebilme tarzı dır
Matematik zeka ölçüsü değildir
Harika soru
Tabikide hayır o tamamen bir yatkınlık tır. Kimi sayısala kimi sözele yatkındır. Bazende kendimizi kandırırız ben sayısal yapamam diye. KENDİ ÖGRENCİLİK DÖNEMİMDE HİÇ SEVMEDİĞİM VE ANLAMADIGIMI İDDA ETTİĞİM SAYISAL İŞ ÇOCUKLARIMA DERS ANLATMAYA GELİNCE ÇOK SEVDİĞİM VE ANLADIGIMI FARK ETTİĞİM BİR BÖLÜM OLDU. TAMAMEN İSTEMEYLE İLGİLİ .
Zeka farkı derken matematik bilenin bilmeyen iq üstünlüğü olduğunu sanmam
IQ üstünlüğü zeka göstergesi olsa idi dünyayı otistikler yönetirdi. Lakin zeka üstünlüğü çözümle ilgilidir. Çözüme en kısa yoldan erişenler diğerlerinden daha zekidir. Bunun yer yer matematikle ilgisi olsa da bir o kadarda ilgisi olmayan alanlar vardır.
Evet matematik kavrayabilmek zeka gostergesidir, ama gerekli sart degildir.
Malesef su anda meslek için sart
zeka icin gerekli sart
tabi bazi meslekler matematiksiz olmaz, matematikten anlamayan muhendis olmaz mesela
Matematik çokta önemli değil ama anlayanla anlamayan arasında bir fark olduğu, bunun zekâ ile ilgili olmadığı kesin.
Zira, doktora yapmış bir makina mühemdisi, karşısına oturtulmuş olan bir hastanın ruhsal durumunu anlamayabilir.
Bu, bir balığı ağaca çıkabilme yeteneğiyle test etmiş olmak gibidir.
-Albert Einstein
Aynen. Asıl mesele uygun koşullar ve tepki.
Matematik vs dersler zekâ ile öğrenme ile ilgili değil
Bu zekâ seviyesi normal olan herkes öğrenebilir biri temelden başlanır diğeride eksik konulardan başlana bilir
Matematik formal bilimdir matematii iyi olan adam hayattaki herşeyde mantıklı düşünebilip çözüm üretebilir.. Aslında matematik bi hobidirde çok keyiflidir..
Matematik kavramını bilen dil öğrenir dili düzgün konuşabilir. Çözüm üretir. Ama işte belkide yapabiliyor m ama sorun nerde bilmiyorum
Sorun yoktur yaa matematiktede soru kalıpları vardır hangi konu olursa olsun nekadar çok kalıp çözerseniz okadar çabuk kavrayıp çözüme ulaşırsınız.. Dolayısıyla mantıklı düşünebilme gelişir haaliyle..
Babam matematik öğretmen ama matematiğimi ilerletmek için çok uğraştık ama başaramadık. İstediğim bölümü okumayı çok isterdim ama hayatımı baya etkileyen bir etken.
Bakış farkı var !
Yorum farkı diyelim
Matematik ten anlayan bazen sanattan anlamaz her insanın farklı konularda becerileri olduğuna inanıyorum .
Yoktur
Gecenin buz gibi havâsına rağmen, etrâfı bir tebessüm gibi aydınlatan ve ısıtan, çıtırdayarak yanan bir ateşi hayâl edin.. Bu ateşin alevi hoş ve lezzetli olsun, çevreye mis gibi kokular saçsın.. Kendi tadına öyle bir doysun ki bir an bu ateş; alevi güneş gibi parlasın..
Bir Arap bu olayı görürse <> der. "Ateş parıldadı, hoş bir koku saçtı." anlamında bir fiildir bu. Bu fiilin farklı bir bâbtan (kapı; fiil kalıbı) kalbî fiili vardır. Kalbî fiil düşünsel, duygusal davranış ve hareketleri ifâde eden fiillere denir.
Zekâ ذكى fiilinin kalbî fiili, sanıyorum ki, zekiye ذكي fiilidir. Bu bir kalbî fiil olduğundan, parladığı sırada ateşin kalbinden geçeni ifâde etmelidir. Nitekim zekiye ذكي fiili "zekî idi/oldu" anlamında kullanılır ve masdarı zekâ ذكاء "zekîlik" kelimesidir. Zaten zekî ذكي kelimesi de farklı bir masdarı.
İşte böyle, zekâ ذكاء, parıldayan ateşin hissettiği gibi, ardında hoş bir iz bırakan, anlık bir zevktir. Tıpkı bilim insanlarının "Evreka!" anları gibi, zekâlarının parıldadığı o en aydınlık zamandır.
O hâlde, zekâ kelimesi sözel veya sayısal olarak ayrılmadan, türü fark etmeksizin, herhangi bir problemin çözümünü bulabilmeyi ifâde eder.
Matematiksel kabiliyetin zekâdan ziyâde, IQ ile ilgili olduğunu düşünüyorum sonuç olarak.
"matematikten anlayanlarin zekasi kittir"a laf gelmeden ben kacayim
Asla yok
Var
Yok
zeka farkı yok sadece her insanın zekası başka bir şey için daha baskın çıkar mesela bazısı matematik aşığıyken bazısı resim aşığı
Liseden sözel bolumden mezun oldum. Matematıkten nefret ederdim. Sonra Üniversitede biraz üstünde durdum ve baktım yapıyorum. Ve matematik bulmaca gibi cözdükçe beynimin daha fazla algıladığını anladım. Biraz üstüne düştükten sonra oluyor
ZEKA çeşitlidir farklı konulara farklı çalışır hepsi bu veya hiç yoktur
Matamatigi anlamayan zeki değildir, diye bir şey olmaz, ancak sayisal zekasi yoktur denilirken bile önce neden anlamiyor sebebini arastirmak gerekir, ogrenmede çeşitli teknikler badamaklar vardir, acaba kişi doğru tenikle mi ve doğru basamaklari kullaniyor mu, bunun yaninda öğreten doğru yeterli mi bilmek lazim, yeterli kosullar saglandiktan sonra kişi hala anlamiyorsa cesitlerine bakmak lazim. Görsel, işitsel mi bundan sonra kişi belki sözel zekadir bu kisiler den sonra görsel zekalar vardır kişi illaki sayisalda iyi olacak diye bir şey yok, edebiyay, güzel sanatlar gibi pek çok dal var, ben her zaman şunu soylerim: NE OLURSAN OL OLDUGUNUN EN IYISI OL bu çok onemli bir şeydir ,
Çok öğrenci bilirim ne yaparsaniz yapin matamatikten asla olmuyor. Bence zorlamamak lazim oldugu tarafi kesfedip o yönünü ortaya cikarmak enmakulu. Mesela çok iyi bir sporcu, ressam, besteci, muzisyen, aşçı, terzi, modaci, dansci olabilir, herkes matamatik dalinda akademisyen olacak diye bi beklenti veya istek olmamali.
70li yillarda ilkogretimde mat. Çok ağır havuz problemlemleri olurdu ,.. Son yillarda muftedat daha hafif çünkü küçük yaslarda alan sorusu gibi sorularla çocuklar orseleniyordu, iyi oldu, fizik, kimya, mat ileri seviyeleri için sayisal zekaya sahip ve doğru asamalardan geçmek gerekiyor, öğretim emek ve sabir işidir, hic kimse zirveye elleri ceplerinde cikmaz, aazmin elinden bir şey kacamaz, M.Kemal in dedigi gibi tek bir şeye ihtiyacımız var oda caliskan olmaya, calisin. Başarirsiniz.
Ama kı sayisalci zekalarin daha başarılı olduklari hayatta dahatercih edildikleri, akademik olarak dahakatsayilarinin yüksek olduğu gercektir, bu dünyada öyledir .
O
Beyin ile ilgili bir durum
hayır anlayan kişi kendisini anlamaya çalıştırıyor anlamayan kişide boşver diyor takmıyor
Sanatçılar ne kadar zekidir?
Yok
Olmaz olurmu hiç biri anliyordur biri anlamıyordur ki. AMA bu demek değildir ki anlamayanda aptaldır ALLAH cc herkesin kabiliyetini farkli yaratmıştır seninkisi merak ettim doğrusu cok güzel birsey oldugundanda hiç şüphem yok herhalde