İş yerine izinsiz 10 gün gitmezsem ne gibi yaptırımları olur?

arkadaşlar merhaba. Çalıştığım şirkette henüz 1 yılımı doldurmadım. 10 günlük ücretsiz izin almak istedim ve yöneticilerim başta kabul etti. Daha sonra izin tarihim yaklaşınca izin vermemeye karar verdiler. Tabi ben bütün reservasyonlarımı yaptırmıştım. Şimdi ben izin vermedikleri halde tatile çıksam şirketin beni kovmaktan hariç yaptırımı olabilir mi. Yani iş mahkemesine VS. Dava açarak tazminat talebinde bulunabilirler mi. İstifa dahil her şeyi göze aldım ama ayrıyetten işler daha da tatsızlaşsın istemiyorum.

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
16
16 CEVAP

Merhabalar Umut beyin de belirttiği gibi 4 haftalık bir ihbar süreniz var ve buna uymanız gerekir. Bu arada geçen surede size iş arama izni vermeleri gerekir günlük veya toptan olarak kullanabilirsiniz. Hepsini birlikte kullanmak isterseniz işten çıkma bildirimi yaptığınizda bunu da belirtmeniz gerekir. Size ücretsiz izin vermeme gibi bir hakları var. Bu 10 gün için su durumda ancak rapor almak işe yarayabilir.

E

iş arama izninin toptan kullanılamıyor olması gerekir. Her güne belirtilen süre kadar sadece.

Deniz Kudi 6 yıl

Deniz hanım iş kanunu 27. maddede ''Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır...'' şeklinde açıkça belirtilmiş durum. Bu nedenle işçi isterse iş arama iznini toplu olarak kullanabilir.

Elif Sevdalı 6 yıl

Deniz hocam; hamile bir kadın doğum yaptıktan sonra 1 sene boyunca kullanacağı süt iznini, her gün belirli saat veya birleştirerek haftada bir gün izin kullanabiliyor. (Şundan emin değilim; 1 yıllık süreyi de toptan kullanabiliyor diye duydum) Bu durumda bir adaletsizlik ortaya çıkmaz mı?

Özgür Menteş 6 yıl

Özgür bey; Süt izninin toplu kullanılabileceğini söyleyebilmemiz için, kanunda buna dair net bir hüküm olması gerekir. Oysa İş Kanunu, süt izninin “günlük” verileceğini özellikle vurgulamaktadır. Uygulayan işverenler muhakkak vardır, ama hatalıdır.

Umut Yarısı 6 yıl

Umut hocam söylediğiniz gibi; 4857-74.madde de günlük 1.5 saat dışında net bir hüküm bulunmamaktadır. Toplu kullanabilir veya toplu kullanamaz diye belirtilmediğinden bir boşluk vardır.

Özgür Menteş 6 yıl

Özgür bey, kanunda günlük kullanım olarak açıkça belirtilmiş ve toptan kullanılabileceğine dair seçimlik bir hak sunulmamıştır. Süt izni maddesini amaçsal olarak yorumladığımızda da zaten çocuğun özellikle ilk bir sene anne sütüne ihtiyacı olduğunundan bu dönemde anne sütüyle beslenebilmesini sağlamaktır. Ancak toptan kullanıldığında iki ay gibi bir sürede bu izin tükenmiş olacaktır. Bu durumda amacına da hizmet edemeyecektir. Ancak büyük şehirlerde günlük 1.5 saatlik izin eve ulaşıp iş yerine geri dönmeye yetmeyeceğinden işçi ve işveren anlaşarak çeşitli yöntemler bulabilirler.

Elif Sevdalı 6 yıl