İslamda tesettür anlayışı nasıldır?

Ülkemizde islamın emri olan tesettür anlayışı nasıldır? Ve sizce nasıl olmalıdır? Daha doğrusu islama göre nasıl olmalıdr?
F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
68
68 CEVAP

"Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Ziynetlerini açmasınlar. Bunlardan görünen kısım müstesna. Başörtülerini, yakalarının üstünü (kapayacak surette) koysunlar. Zinet (mahal)lerini kendi kocalarından, yahut kendi babalarından, yahut kocalarının babalarından, yahut kendi oğullarından, yahut kocalarının oğullarından, yahut kendi biraderlerinden, yahut kendi biraderlerinin oğullarından, yahut kardeşlerinin oğullarından, yahut kendi kadınlarından, yahut kendi ellerindeki memlukelerden, yahut erkeklerden yana ihtiyacı olmayan hizmetçilerden, yahut henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri ziynetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Hepiniz Allaha tövbe edin ey müminler. Taki korktuğunuzdan emin, umduğunuza nail olasınız."
Nur Suresi, 31. Ayet

A

Bu ayette sence ziynet ne demektir?

Erdal Dirlik 6 yıl

Ziynetin takı süs eşyası olduğunu mu düşünüyorsun?

Atıl öküzcüoğlu 6 yıl

Tabiki. Bu ayette ziynet sözlük anlamında olsuğu gibi kullanılmıştır. Zahir yani görünen kısımlar dışındaki ziynetinizi örtün denmektedir. Ayrıca ayetin sonunda ayaklara takılan ve o dönemde yaygın olan halhal türü ziynet eşyalarının ses çıkarmasına sebep olacak şekilde yürünmenesi istenmektedir. Bu ayette tamamen kadının güvenliği söz konusudur.

Erdal Dirlik 6 yıl

Tefsir işleriyle mi uğraşıyorsun yoksa Arapçadan Türkçe tercümeye de vakıf mısın? Milletin nasıl örtündüğü veya giyindiği seni neden bu kadar ilgilendiriyor?

Atıl öküzcüoğlu 6 yıl

Isteyen istediği gibi giyinir. Bu Ayet-i Kerime'den kim nasıl anlıyorsa ona göre davranır. Bana göre hükümler açık ve net.

Atıl öküzcüoğlu 6 yıl

Ayrıca 30. Ayete bakacak olursan, sana ve bana da yasaklar var. Bence her iki ayeti ayrı ayrı değil beraber degerlendir.

Atıl öküzcüoğlu 6 yıl

Sen fikir mi beyan ediyorsun fikir sahiplerini provake etmeye mi çalışıyorsun? Kur'anı okumak, anlamak için tefsirci olmaya ve ya Arapça bilmeye gerek yoktur. Kuran eksiksiz, tam ve apaçık bir kitaptır. 77 kez aklınızı kullanın denilen Kur'anı inan bana sen bile anlaya bilirsin.

Erdal Dirlik 6 yıl

E yazdım işte; 30 ve 31. Ayetleri ayrı ayrı değil, beraber oku ve degerlendir. Kimi provoke edeceğim ki ben. Ben iki ayet-i kerime paylaştım, gelip altına yorumu sen yazdın. Ben hic yorum yapmadim. Bu durumda sen mi provoke ediyorsun ben mi?

Atıl öküzcüoğlu 6 yıl

30. Ayet konusunda da haklısın. Tecavüz ve tahrik olma savunmalarının yalan olduğunu bu ayetten anlayabiliriz.

Erdal Dirlik 6 yıl

Neyse ilk yorumuma verdiğin cevap o anlamdaydı.

Erdal Dirlik 6 yıl

Birine tahrik etme örtün diyor, diğerine bakma gözlerini kaçır diyor.

Atıl öküzcüoğlu 6 yıl

Örtün diyen bir ayet yok. Ziynetinizi örtün diyor. Bu onların can güvenliği için bir tavsiye. İnsanları yanıltmamak gerekir. Az önce yazdım. Örtünme anlamına gelseydi gösterilebilecek kişiler kayın peder, kayın birader, onların oğulları vs. Olamazdı. Bir kadın sadece takısını bu kimselere gösterebilir.

Erdal Dirlik 6 yıl

31. Ayetin devamında bahsedilen; ziynetin kimlere gösterilebileceğinden, süs takı anlamında kullanıldığı gayet açıktır. Tabiki esas olan kimin nasıl anladığıdır. Her kes okuyacak kendi aklı ile karar verecek. Buna aynen katılıyorum.

Erdal Dirlik 6 yıl

Kararın da ve adaplı bir tartışma olmuş tebrikler olgunluk da bu demektir.. Gençlerin ve cahillerin haddini bilmez hakaret küfürlü münakaşa iştirakları gibi değil tebrikler.. Aslında aklın ve iman ın yolu bir görünüyor aslında da uygulamalar da ne kadar hakikatiz onu baz almak daha önemli gibi

Fulja Çetininanır 6 yıl

Hayırlı, huzurlu akşamlar dilerim Fulja Çetininanır

Atıl öküzcüoğlu 6 yıl

Teşekkürler.

Erdal Dirlik 6 yıl

Varolunuz Hayırlı akşamlar efenim.

Fulja Çetininanır 6 yıl