İstanbul'da bir öğrencinin geçimi nasıl olur?

arkadaşlar yine belki sizin için saçma bir soru soruyor olacağım ama iyi bir sıralamaya rağmen sevdiğim ve gerçekten istediğim için boğaziçi fizik okumak mantıksız mı ve istanbulda bir öğrencinin geçimi nasıl olur, ekonomik anlamda çok sıkıntı çeker mi ? (cevap verenler için çok teşekkür ederim tercih dönemleri de yaklaşıyo görmüş geçirmiş insanların görüşleri, önerileri cidden çok önemli benim için .)

Ö
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
9
9 CEVAP

Fiziği kullanan ama para kazanan bölümlere bak.

M

mühendislikler var ama yeterince tatmin olucağımı düşünmüyorum

Özgür Aytaç 6 yıl

Oğlum bak 4yil sonra Twitter da hashtag açınca daha mı tatmin olacaksın. Fizik bir major akademik alan değil ön lisans düzeyi bir disiplindir Amerika'da fizik olursun sonra da gider fiziğin kullanım alanlarından biri de lisans yaparsın. Türkiye'de sanki kendisi bir iş alanına sahip gibi fizik diye bölüm açıyorlar oltaya gelme. Senin gibi 100 kişi daha olacak okulda kalırsın falan diyenlere bakma okulda falan kalamayacaksin.

Murat Demirkaya 6 yıl

iyi bir üniversiteye gidersem farklı olur diye düşünüyorum şu

Özgür Aytaç 6 yıl

Okulda kalmaya göre plan yapma. İyi okulda 200 mezun verir birini kadroya alır. Ha sen Aksaray üniversitesinde bilim adamı olurum falan diyorsan bilemem öyle bir hata yapmayı düşünmüyorsundur diye umuyorum

Murat Demirkaya 6 yıl

Murat Kocaeli üniversitesinde elektrik okuyan ve kaliteli işler yapan bi arkadaşım bu yorumunuza çok üzüldü. Mesele nerde olduğun değil ne yapmak istediğindir bence. Toplumun diretilmiş baskısından kurtulamayıp hedeflerine ulaşamayan binlerce genç var belki de. Deneyip başaramamak denemeyip "keşke" demekten her zaman iyidir diye düşünüyorum

Adem Ataseven 6 yıl

Adem Ataseven elektrik okuyan arkadaşın niye üzüldü? Elektrik bir temel bilim değil sektörel bir iş. Mesele ne yapmak istediğim değil ne yapabileceğindir. Hayal kurmak güzeldir ama tek yaptığın hayal kurmak ise hastalıktır.

Murat Demirkaya 6 yıl

Aksaray üniversitesini küçümsemenize ithafendi, ondan bahsediyorum bende hayallerini gerçekleştirmeye çalışmadan ne yapabileceğini bilemezsin

Adem Ataseven 6 yıl

sınava hazırlanmaktan daha betermiş bu aşama xd

Özgür Aytaç 6 yıl

Yahu ABD'de kadro almak TR'den bin kat daha zor, onlar bile şu "kadro bulamazsın, bilmem ne üniversitesinde mi çalışacaksın" muhabbetini önemsemiyor bu kadar. Koyduysan kafana, su akar yolunu bulur. Evet, durum oldukça zor olacak, bu konuda gerçekçi olmak gerek, şu ana kadar hiç zorlanmadığın kadar zorlanacaksın. Ama senin için zor olduğu kadar, herkes için zor. Sonuçta bu bir yarış, mücadele etmeden elbette kazanamazsın.

Ögetay Alcer 6 yıl

Ögetay Alcer amerikada bilim devlet tekelinde değil güzel kardeşim. Ben monsanto da darpa da çalışmak varken cal tech te falan çalışmam ki. Var mı türkiye de böyle?

Murat Demirkaya 6 yıl

En son DAG ekibi konferansa gelip, bağıra bağıra öğrenci aradıklarını ama bulamadıklarını söylüyordu. Üstelik iyi bir burs verip yurtdışına göndereceklerdi. Yine de birilerini bulmakta zorlanıyorlardı. Nedenini de söyleyeyim, hem astronomi hem yazılım hem de İngilizce bilen öğrenci çıkmıyor Çok çeşitli yerden de benzeri şeyleri gördüm. Ben TR'deki imkanların diğerlerine göre hala fazlasıyla çok ve elde etmesi kolay olduğunu düşünüyorum. En azından ABD'deki ortalama bir öğrenci buraya gelse, ABD'de imkan bulamazken, burada çok fazla seçenek bulabilir. Aynı kalitede olmayacağı açık, ama zorlukların kıyaslaması da buna göre değişiyor.

Ögetay Alcer 6 yıl

Ögetay Alcer burs ile yapılan şey öğrencilik yine. O bitince ne olacak? Eskiden ÖYP ile kadroya girenler de yurt dışına gidiyordu kolayca. Sonra urfada ta yar doç oluyordu. İdealist bir insan için uygun bir kariyer değil bu.

Murat Demirkaya 6 yıl

Abd'de akademik kariyer kolay. Bugün ülkede nasa astronomu, dr falan diye gezen insanların %90'ının diploma denkliği bile yok, ama o kadar kolay ki avrupa denkliği olmadan doçent olan bile var. Konuşturmayın beni isim isim!

Zafer Evler 6 yıl

Konuş Zafer, kimden çekiniyorsun? ABD'de akademik kariyer kolaymış. Komik adamsın valla Herhalde bildiğin bir iki istisnai örneği genelleyeceksin. Ya argüman sun, ya da boş boş yorum yapma. Akademik denklikle ne alakası var ne saçma bir yorum bu? Abd'li profesörün Angola Cumhuriyetinde kadro alamaması onun kötü oldığunu mu gösterecek Aç akademik profillerini makalelerini alıntılanma sayılarını, gel bir karşılaştıralım. İsim vermekten de çekinme, bana profilden delikanlılık taslıyordun, lafınla çelişme de konuş. Murat Demirkaya ABD de parayla yapılan doktora öğrencilik değil mi? Hatta birçoğu sadece ilk yılın garantisini veriyor, başarısız olursan iptalsin. Hiçbir yerin garantisi yok. Yol zorlu diye insanları ideallerinden vazgeçirmeyin. Ben de böyle okudum, zerre pişman değilim. Akademide iş bulamasam bile, kazandığım becerilerle iş bulurum. En azından denedim diyebilirim. Çekinmenin bir getirisi yok. İkisinin de sonunda aynı yola çıkabiliyorsan.

Ögetay Alcer 6 yıl

Ögetay Alcer yani sonuç olarak sende işsizsin ama istersen iş bulursun. Arkadaş için güzel örnek oldun benim dediklerine konu mankeni olmak açısından

Murat Demirkaya 6 yıl

Bu arada zaferin dediğini anlamadın

Murat Demirkaya 6 yıl

Murat Demirkaya İşsiz olduğumu nereden çıkardın valla bravo

Ögetay Alcer 6 yıl

Zafer'in dediğini gayet iyi anlıyorum. Misal daha birkaç gün önce bana yazdığı yorum. Böyle boş boş, o şöyle bu böyle diyerek boş yapmakla olmuyor. Versin isim, açalım profillerini karşılaştıralım. Kim misal bu işe yaramayan isimler? Ya da kim o diploma denkliği olmayan ortada NASA doktoru diye dolaşan?

Ögetay Alcer 6 yıl

İşi olan biri iş bulurum demez bu arada iyi demiş argümana cevap yok ya boş dersin ya da ad hominem

Murat Demirkaya 6 yıl

Varsayım üzerinden anlatıyorum, sanırım bunu bile anlayamıyorsun. Eğer öyle olsaydı bile, böyle olurdu demek o İlk iş teklifimi 2. sınıftayken aldım. Bir sene kadar önceki iki tane yüksek maaşlı ve iyi pozisyonlu iş teklifini de eğitimime devam ettiğim için geri çevirdim. Bunun yanında hali hazırda aldığım bir maaşım ve istediğim zaman elde ettiğim ek bir gelir kapım var. Madem gerçekleri istiyorsun, buyur.

Ögetay Alcer 6 yıl

Daha fazla söze gerek yok. Burada kimin ne yapmaya çalıştığı açık, eminim arkadaşımız da beni anlamıştır. Muhatabım kendisiydi. Son bir tavsiye olarak sana Evrim Ağacı'nın Youtube'daki konuyla ilgili yayınlarını öneriyorum Özgür Aytaç . Bu işi gerçekten yapan insanlardan konuyu dinlemen daha yerinde olur. Neticede bu süreçleri yaşayanlar daha iyi bilir. ABD'de ve Avrupa'da doktora programıyla ilgili güzel yayınlar oldu. Orada epey bir detay paylaştılar. Bunun dışında Mete Atatüre'nin yayınında bunlara değinildi. Bunları izle, kendi çıkarımını yap. Sormak istediğin soru olursa özelden ulaşabilirsin.

Ögetay Alcer 6 yıl

Hangi uzay ajansında çalışıyorsun?

Murat Demirkaya 6 yıl