Karanlığın kendisi bir madde midir?

Soru-1: Karanlığın kendisi bir madde midir?

Soru-2: NASA, Evren'in yüzde 75'lik haritasını çıkarmış diye Wikipedia'da okudum. Eğer yüzde 75 biliniyorsa evren bildiğimizin aksine sonsuz değil midir?

Yada ikinci soruya farklı bir açıdan mı bakmam gerekiyor? Teşekkürler.

M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
20
20 CEVAP

1. Işıksız bir ortam olduğu için. Fakat karanlık madde var. Yıldızların, kuasarların, oort bulutlarının olmadığı yerler yani cisimlerin olmadığı yerlerde bu maddeden ötürü karanlık gözüküyor.

2. Big Bang teorisi günümüz fizikçileri tarafından kabul görülüyor. Bu teoriyi savunduğunda otomatik olarak evrenin bir başlangıcı olduğunu bilmen gerekir. 13.7 milyar yıl(tahminen) önce, enerji sıkışıyor ve yüksek basınçla bir yayılım(patlama) gösteriyor. Atomik düzeyde oluşan bu patlama, sonra iğne deliği büyüklüğüne ulaşıyor. Sonra git gide genişlemeye başlıyor. Bunun sebebi ise enerjinin henüz yeni ve güçlü konumda oluşu... Bu ayrılmalarla bir genişleme oluşuyor. Günümüzde hayla ayrılmalar devam ediyor(Ay dünya arası uzaklaşmadan en basit örnek) Fakat Termodinamik yasalara göre enerji, tek taraflıdır ve gücünü kaybetmeye sönmeye mahkumdur. Mutlak bir son bizi bekliyor. Cevaplayamadığımız sorular ise;

1. Evrenden önce ne vardı? (Algı ötesi soru - Bence bir havuz düşünün her damlası ayrı bir evren oluşumu. Paralel evrenlerin olduğu bir yapıda evrenler oluşuyor ve sonra kendi içine çöküyor tekrar oluşuyor tekrar çöküyor.)
2. Enerji'nin kökeni ve oluşumu nasıl? (Algı ötesi soru - Termodinamiğin ilk yasasına göre enerji yok edilemez ve yaratılamaz. O halde enerji, ya bizim inandığımız şey Ya da onu o hale sokan bir güç var)
3. Yer çekimi olayı? (O kadar da algı ötesi değil - Bugün, her galaksinin merkezinde bir kara delik olduğu kesinleşti. Bir yıldız büyüyor genişliyor ve enerjisi bitince kendi içine çöküyor. Ya cüce bir yıldız oluyor ya da kara deliğe dönüşüyor. Kara deliğe dönüşünce bu yapı, inanılmaz bir kütle çekim gücüyle belli bir mesafedeki her şeyi çekmeye başlıyor. Bir kısmını yutuyor diğer kısımda bu çekimle beraber belli bir düzlemde düzensiz bir biçimde dönmeye başlıyor(Trilyonlarca gezegen ve yıldız) böylece galaksi oluşuyor. Fakat bu yapı evrenin başlangıcında da olmuş olabilir. Evrendeki her şey yerçekimi sonucu devam ediyor olabilir.)
4. Olay Ufku? (Kara deliğin en derin yerlerinde bilinmemezlik başlıyor. Ama algı ötesi bir konu değil fizik mutlaka bir gün cevabını verecektir. İçinde tekillilik olduğunu savunanlar var yani her şey tek bir düzlemde zamanın ışığın hareketin tek olduğu nokta. İçinde Einstein'in izafiyetini savunanlar var yani zaman duruyor ve cisimler hareketsiz görünüyor.)

Bu tip sorulara cevap vermeden bir teist olarak, sadece evrim ve keşmekeş yapı üzerinden Tanrıyı yok saymanız komiğime gidiyor. Sorgulayalım kesinlikle veleddalin amin demeyelim. Fakat, aslanın ceylanı yemesinden Tanrıyı yok sayıyor hale geldiniz. Halbuki bizlerin sınırlı duyguları var. Zalimlik vicdan merhamet vsvs. Aslanın ceylanı yemesinden tek bir yargı oluşturmayın. Hayat, zıtlıklarıyla daimdir. Unutmayın! Madde ile Anti madde simetriğinin bozulmasından enerji patlaması yaşandı. En başından beri bir zıtlık var. Lütfen Celal hocanın dediği gibi gelin düşünelim

A

Öncelikle yanıtınız için teşekkürler. Fakat Tanrı'yı yok saymadım ki! Bunu hangi cümleme dayandırdınız acaba? Ayrıca bir bang teorisine göre Evren'in bir sınırı olduğu sonucu mu çıkıyor acaba? (Detaylı bilgi sahibi değilim bu konuda) Teşekkürler.

Metin Sozer 5 yıl

Metin Sozer Yok kardeşim benim o lafım sana değildi Bu tür konulardan sürekli Tanrı yok sonucu çıkıyor sinir oldum. 23 yaşındayım. 23 yıl önce ben bir hiçken şuan bu kadar detaylı sohbetler ediyorsak buna "yoktur" diyen 1milyar insan olunca çok sinir oluyorum. - Evet kesinlikle sınırı var. Bu sınır, patlamadan sonra en uzak mesafeye sıçramış cisim neyse onunla belirlenebilir ancak... Bir bomba düşün patlıyor ve şarapnel parçaları etrafa dağılıyor. En uzak mesafeye giden parça, o patlanın en geniş alanıdır dimi? Böyle düşün... Termodinamik yasalarını bir araştır derim. 4 tane yasası var zaten... Evren, enerji sıkışmasıyla patladı ve günümüz halini aldı fakat bu yayılım bitecek çünkü evreni genişleten o gücün evinin odasında yanan lambadan farkı yok. Nasıl ısı daimi değildir mutlaka soğumaya mahkumdur, evrende ki bu enerji de sönmeye mahkum olacak. İşte bu örneklerini verdiğim yasalar Termodinamik. Oku iyice zaten anlarsın böyle şeylere kafa yoruyorsun gördüğüm kadarıyla...

Altar Toksun 5 yıl

Bizim galaksimizin merkezinde de bir kara delik var, galaksi spiral yapıda, karadelige doğru sürüklenerek dönüyor, ben lavabo deliğinden almakta olan suya benzetiyorum, kara delikler tuttukları her gezegen, yıldız vs sonucu kütlesi ve buna bağlı olarak çekim gücü artırıyor mu? Bizim Güneş sistemimiz spiral satmanın en dislarinda ve kara deliğe oldukça uzagız, ama bir gün yutulmayacakmiyiz bizde?

Hasan Bagirsakci 5 yıl

Anladım. Şu noktada işin içine farklı boyut meselesi giriyor. Aklıma şimdi geldi. O halde farklı boyutlarda sınırlı mı olmuş oluyor? Yada farklı boyutlar acaba içinde yaşadığımız Evren'in içinde midir?

Metin Sozer 5 yıl

Hasan Bagirsakci Evet bu galaksinin iki türlü sonu var. Ya karadelik tamamen yok edecek ya da zaten bilimde 4 milyar yıl sonra en yakın galaksi olan Andromeda'ya çarpıp yeni süper bir galaksi meydana gelecek..

Altar Toksun 5 yıl

Hasan Bagirsakci şayet lavabo tarzı çalışıyorsa kara delikler o zaman kendine çektiği ne varsa belirli bir aşamadan geçirdikten sonra tekrar kendisinin bulunduğu alana fırlataçaktır! Sanırım ben böyle anladım.

Zeynel Ayranpinar 5 yıl

Metin Sozer Off beyin yaktın Paralel evren olayına inanan biriyim henüz kanıtlanmadı ama. Bu konuda Einstein'in teorilerine bir bak derim. Bana göre farklı boyutlarda da sınırlı. Ya şöyle düşün, bir bilinmeyen yapı var. Bu yapının içinde sayısız enerji oluşumları var. Bu enerji oluşumları zamanla tekillikten yüksek basıncın etkisiyle patlıyor ve zamanı mekanı cisimleri ve ışığı oluşturuyor. Sonra gücü bitiyor ve çöküyor yok oluyor. Böyle böyle sayısız evren var olup yok oluyor. Asıl sır, bu döngünün bulunduğu bilinmeyen yer/mekan veya neyse işte O bence sonsuz işte... Onun bir sınırı yok... Tüm bu her şey o sonsuzluğun içinde oluşuyor... Ona da bir cevap veremiyoruz ne yazık ki...

Altar Toksun 5 yıl

Zeynel Ayranpinar Zaten şöyle bir bilinen var. Bu kara deliklerde zıtlıklardan oluşuyor. İçinde beyaz bir delik keşfedildi ve buda tam tersi olarak karadeliğin zıttı. Yani o nasıl her şeyi çekip tekilliğe yoğuruyorsa, beyaz delikte aldığı her şeyi fırlatıyor. Bu sebeple bizi önce yutacaklar sonra tükürecekler ortak

Altar Toksun 5 yıl

bak bu güzeldi.

Zeynel Ayranpinar 5 yıl

Altar bey bu yutma-tukurme mekanizması da entropiden etkilenip, bu döngüyü yapamaz hâle gelecek mi ?

Ahmet Dnçr 5 yıl

Altar Toksun eyvallah.

Metin Sozer 5 yıl

Kıyamet günü banko yani.

Hasan Bagirsakci 5 yıl

Ahmet Dnçr Evet. Çünkü yutup tükürdükçe çevresinde cisim bırakmayacak ve tükenişe geçecek içine çökecek... O denli bir cevabı vermek için kara deliğin içini keşfetmek lazım kardeş ya... Şu yaşadığım hayatta kara deliğin içini(olay ufku) ve yer çekimini tam olarak keşfetsinler de gözüm açık gitmez. D

Altar Toksun 5 yıl

Hasan Bagirsakci Yani, şimdi ateistler dadanır ama aslında tüm bu astrofizik sohbet ile Kur'anda yazanlar o kadar çelişmiyor. Yeri göğü yarattı denmesinden kasıt; yer: Yer çekimi gök: Evren olabilir... Yani bu çevirilerde hatalar oluyor 1500 yıllık bir gerçek var. Orada yazılanlar tamamen doğru değil bu Araplar Allah bilir hangi kafayla çevirdi veya coğrafyaya yaydı bilinmez... Evreni başlatan enerji reaksiyonunu oluşturan sistemi algımız yetmiyor mesela? Olaya dini olarak baktığımızda da bazı cevaplar veriliyor 1. Kıyamet kopacak deniliyor dimi? Kıyamet niçin kopar? Sistem hatasından dimi? O halde zaten şuan ateistlerin dediği "keşmekeş evren" şey yani düzensizlik açıklıyor... Evet biraz bence de sakat bir durum. Bunca düzensizliği yaratıp neden sonuna kıyamet koydu? Diyeceksiniz. Bence bu sorunun cevabı o kadar önemli değil... Çünkü bunca oluşumu yapan bir zekanın veya bir sistemin ne düşündüğünü bilemeyiz ki... Sonuçta "düzensizliğin içinde üzen" diye bir gerçek var. Bugün doğa yasaları diye bir gerçek var dimi? Bu yasalar bizim evreni anlamamıza sebep oluyor. Yani evren, düzensiz görülebilir yıldızlar çökebilir fakat bu düzensizliğin içinde bir düzen var. "Düzensizlik içinde düzen" ve "Allahın Varlığının 12 Delili - Caner Taslaman" kitabını okumanızı tavsiye ederim.

Altar Toksun 5 yıl

Altar Toksun Gökleri yarattı ve 6 günde yarattığı da yazıyor. "Gökleri" ve "6 gün" ifadelerinden ne anlamaliyiz ?

Ahmet Dnçr 5 yıl

Ahmet Dnçr Ya işte ben Kur'an yorumcusu değilim Sadece şuna inanıyorum. Orada yazılanların yorumları çok farklı olabilir. Nasıl ki; Kara deliğin içinde olay ufkuna yaklaştıkça saniyeler yıllarla hesaplanıyorsa 6 günden kastı bambaşka bir şey olabilir.

Altar Toksun 5 yıl

altar bey evrenle ilgili bilgiler sadece Kur'an da değil çok eski kaynaklarda da yer alıyor, örneğin Mali de yaşayan Dogon kabilesi Orion ve Sirius hakkında binlerce yıldır bilgi sahibi. Üstelik atalarının Oriondan geldiğini söylüyorlar.

Hasan Bagirsakci 5 yıl