Mikrodalga Fırınları Hayatınızdan Çıkarmanız İçin 10 Sebep
Modern dünyanın en önemli buluşlarından biri şüphesiz ki mikrodalga. Büyük iş yerlerinden, evlerdeki kullanımına kadar son derece pratik bir çözüm sunan mikrodalga, daha kısa sürede yiyecekleri ısıttığı, donmuş besinleri kısa sürede çözdüğü ve normal fırınlara göre çok daha az elektrik harcadığı için herkes tarafından sevilerek kullanılıyor. Mikrodalga için üretilmiş hızlı kekler, hazır yiyecekler, patlamış mısırlar da bir o kadar popülerleşti. Peki günlük hayatımızın tam göbeğindeki bu cihazı yeteri kadar tanıyor muyuz? Olası zararlarından haberdar mıyız? İşte mikrodalga fırınlar ve muhtemel olumsuz etkileri!
1. Elektromanyetikle Çalışıyorlar
Elektromanyetik enerjiyle çalışan mikrodalgalar, uzun dalga radyasyonu kullanıyorlar. Mikrodalga fırınların içerisinde bulunan magretron ismi verilen cihaz, saniyede milyonlarca devir yaparak bir elektrik alanı oluşturur. Elektrik alanı içindeki moleküllerin sürtünmesi sonucu ortaya çıkan ısı da 2450 Mhz hızda yiyeceklerle etkileşime girer. Bu durum besinin yapısının bozulmasına neden olmaktadır.
2. Besinleriniz Doğal Olmaktan Çıkıyor
Mikrodalgalar besinlerin yapısını değiştirdiği için mikrodalgada ısıttığınız besinler size yarar sağlamak yerine zarar verebilir. İçerisindeki vitaminlerin, aminoasitlerin ve yağların değişmesi sonucu yararlı olduğunu düşündüğünüz besin vücudunuza zarar verebilir. Doğal ortamında yetişmiş, doğal yöntemlerle pişirilmiş besinlere alışmış vücudunuz mikrodalgada yapısı değişmiş besinler tükettiğinizde farklı tepkiler verebilmektedir.
3. Kansere Neden Olabiliyor
Mikrodalgada yapısı değişen besinler tüketmek vücudunuza ciddi zararlar verebilir. Örneğin bu besinleri tükettiğinizde besinin içerisindeki B12 vitaminin yapısı değiştiği için B12 seviyeniz düşebilir. B12 vitaminin eksikliği ciddi hastalıkların en temel nedenlerinden biridir. Ayrıca tükettiğiniz besinin yapısındaki kanserle savaşan ve ödem önleyici özelliği olan flavanoidler yok olduğu için vücudunuzun direnci düşebilir, kansere yakalanma riskiniz artar ve diğer hastalıklara karşı bağışıklığınız düşer.
4. Çocuklar İçin Çok Daha Tehlikeli
Bebeğiniz ya da çocuğunuz için aldığınız besinleri mikrodalgada ısıtmak çocuğunuz için son derece zararlı olabilir. Besin değeri düşen ve yapısı değişen yiyecekleri tüketen çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerinde sorunlar çıkabilir. Ülkemizde her ne kadar yaygın olmasa da bazı ülkelerde anne sütü daha sonra bebeğe verilmek üzere sağılıp, depolanmaktadır. Anne sütünün mikrodalgada ısıtılması antibiyotik özelliğinden tutun, içindeki enzimlerin yok olmasına bile sebep olabilir. Bu nedenle çocuğunuzu ya da bebeğinizi besleyeceğiniz yiyecek ve içecekleri asla mikrodalgada ısıtmamalısınız.
5. Kanımızı Değiştiriyor
Yapılan bir araştırma mikrodalgada ısıtılan ya da pişirilen besinler tüketen bireylerin kanlarında ciddi değişimler ortaya çıktığını göstermiştir. 8 gönüllü ile gerçekleştirilen çalışmada özellikle süt ve sebze gibi besinlerin mikrodalgada hazırlanıp, tüketilmesinin insan kanının değişime uğramasına neden olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada mikrodalga besin tüketen bireylerde hemoglobin seviyesinde düşme, toplam beyaz kan hücrelerinde azalma, kolesterol seviyelerinde yükselme ve lenfositler de düşme görülmüştür.
6. Mikrodalga Hastalığını Biliyor Muydunuz?
1950’li yıllarda Rusların radar üzerindeki çalışmaları sırasında birçok kişi mikrodalgalara maruz kalmıştır. Bu dalgalara maruz kalan işçilerde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmıştır. Bu sağlık sorunların genel ismine Mikrodalga Hastalığı denmiştir. Mikrodalga Hastalığının belirlenen etkileri düşük kan basıncı, düşük nabız, stres, bağ ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk, huzursuzluk, endişe, odaklanamama, mide ağrısı, katarakt, üreme organlarında problemler, kalp rahatsızlıkları ve kanser var. Bu nedenle Rusya’da mikrodalga kullanımına kısıtlama getirilmiştir.
7. Dondurulmuş Gıdalarda Kullanmak da Tehlikeli
Mikrodalga fırınları yemek pişirmek ya da yiyecekleri ısıtmak için değil sadece buz çözdürmek için de kullanıyor olabilirsiniz. Fakat dondurulmuş gıdaların mikrodalga ile çözdürülmesi sonucu glucosid (hidrolize edilmiş dextrose) ve galactoside (okside olmuş alkol) gibi besinin içerisindeki elemanların metabolik bölünmelerinde bozukluklar meydana gelir. Bu besinlerin tüketilmesi de kansere davet çıkartır.
8. Sindirim Sistemi İçin de Zararlı
Uzun süreler boyunca mikrodalga fırında pişirilmiş hazır besinler tüketen kişilerde hazımsızlıktan mide ve bağırsak kanserine kadar çok sayıda hastalık görüldüğü tespit edilmiştir. İşlenmiş ve mikrodalgada pişirilmeye hazır olan besinlerin yapılarının doğallıkla yakından uzaktan alakası olmaması, vücudunuzun bu tarz besinleri sindirememesine ve çeşitli hastalıkların baş göstermesine neden olmaktadır.
9. Yakınında Bulunmak Bile Tehlikeli Olabilir
Sadece mikrodalga fırınların yaydığı ışınımlara maruz kalmak bile insaın biyolojik yapısının değişmesine neden olabilmektedir. Çalışmalar tarafından mikrodalga ışınımlarına maruz kalan bireylerde yaşam enerjisinde azalma, kan ve lenfatik alanlarda dejenerasyon, hücre iç zarından kan serumuna aktarılan metabolik işlemlerde dejenerasyon, sinirlerde bozukluk, kadın ve erkeklerde hormonal dengesizlik ve beyin dalgalarında bozukluklar saptanmıştır.
10. Mikrodalgaya Koyduğunuz Kaplara Dikkat Etmelisiniz
Birçok plastik kap artık mikrodalga fırınlarda kullanılabilmek için üretiliyor. İçerisinde besinin bulunduğu plastik kabı mikrodalga fırına koyduğunuzda sadece besinin değil aslında bu kabında yapısı değişiyor. Bu nedenle plastiğin içerisindeki zararlı maddeler yiyeceklerinizle temas ediyor hatta mikrodalga güçlü etkisi ile yiyeceklerinizin içerisine siniyor. Yani plastik kabın içerisinde pişirdiğiniz ya da ısıttığınız besinden plastiğin içerisindeki zararlı maddeleri de alıyorsunuz. Sadece plastik değil cam ya da seramik gibi malzemelerden üretilmiş tabakları ya da kapları kullanırken de dikkatli olunmalı. Tabak, mikrodalgadan çıktıktan sonra sıcak olmasa da yapısındaki moleküller değişime uğramış olabiliyor. Bu nedenle mikrodalga fırının kapağını açtığınızda cam gibi materyallerden yapılmış tabak, bardak ya da kaplar patlayabiliyor.
K: Evdesifa
Çok şükür hep niyetlendim ama Allah nasib etmedi. Hele bir kere satıcının arçelik için merdiven altı uretiminden bahsedince. Vazgeçtim. Firinim yetiyor .
Bu hele de gozume gozume batiyor hele hele
Hele
Ne oldu rukiye..
Maraş liyim lehçe diyelim mi. Emel Sadioğlu hanım. Yoksa o hele satıcıya denilen hele mi???
Helelerin sinifi yok zannimca.. Hele heledir ne cok dedik ya hu
çok pratik olduğundan almak istiyorum. Zararlarını bildigim içinde almıyorum.
Benimde ceyizimde var balkonda bekliyor kutudan cikartmadim
Bende var.. Mutfak tezgahında bal zeytin tahin gibi gıdaları içinde saklıyorum.. Ama tezgahın üstünde de kalabalık yapıyor. Sevmediğim birine hediye etmeyi düşünüyorum. Toplasam 5 kez kullanmadım...
Haince
Cok guldm ya sevmedigm birine hediye etmek;)
Ay aynı amaçla kullanıyoruz tezgahtarlık kalabalık cabasi birde her tasinmada yük
Ben bu konuda suçluyum bitane eskittim 2.de tezgah üstünde çok nadirde olsa aciliyette açıyorum
çok şükür kullanmıyorum
Ablam fizikci ve mikro dalganın zararsız oldugunu ispatlattıgı bir tez gösterdi Cok kullanmıprum ama bazen cok gerekli olup ayrıca ıkıncı kez ısıtılan her yemek vitamini gitmiş oluo buda gecen haberlerde cıktı bebeklerinize taZe yemek yedirmeniz tavsiye
Mikro dalga fırının zararsız olduğu ispatlanmis mi yanlış mı okudum
Evet dogru okudunuz
Yani yemegi tekrar ısıtmak ocak fırın mikro dalga farketmio besin degeri düşüo
Yani kısaca suna benzio bebeklerde su mamasa zehir bu mamada katkı bilmem ne die firmaların birbirine attıgı iftira her mama hemen hemen aynı sdc anne sütü yönlendirmek için bi caba anne sütünün yerini hiç bi mama tutamAz ama mama yiyen cocukta gayet saglıklo yetişebilir
Arkadaşlar yaa mikro dalga fırınla küçük fırınlar aynımi?
Borekcim filan vardıya bi aralar. Cevremde kullanan çok var.
Hayır değil.... Mikrodalga fırında ışınlar farklı geliyor birde daha kısa sürede herşeyi pişiriyor... Yani koyduğum gıdanın direkt içine isliyirerk kimyasını bozuyor.. İnşaallah anlatanilmisirmdir.. Börekçi tarizndaki fırınlar da yarım saatten önce börek pişmez.. Dimi..