Milliyetçilik ile ilgili genel yanılgınız şundan kaynaklanıyor. Milliyetçilik kendi vatanını, yurdunu ve insanını sevmek değildir. Milliyetçilik sadece milliyetçi olanları sevmek ve diğerlerini ötekileştirmektir. Örnek olarak bir Türk milliyetçisi Türkleri sevmez sadece Türk milliyetçilerini sever. Türk milliyetçiliği yapmayan Türkleri de ötekileştirir. Türk olmamakla suçlar. ( Bu sitede bile yüzlerce kez yaşadım bunu.) Onlara göre Türk milliyetçisi olmayan herkes teröristtir, haindir. Bunu açıkça dile getirmekten de çekinmiyorlar zaten.
Temel olarka milliyetçilik reel sorunların gizlenip birer kimlik, etnisite sorunuymuş gibi görünmesini sağlamaya çalışır. Sanki dünyada farklı milletler olmasa, sömürü, savaş ve ekonomik krizler olmayacakmış gibi bir izlenim yaratmaya çalışır.
Mesela bir işçisiniz ve hakkınızı arıyorsunuz. Hemen mesele gerçek zemininde uzaklaştırılır ve kimlik sorununa indirgenir. Hakkını arayan işçi derhal terör ile ilişkilendirilir. Milliyetçi sağcı zekası bu şekilde çalışır.
Başka bir örnek de ülkemizin ormanlarının, derelerinin, kıyılarının yağmalanmasına da en çok milliyetçi kesim destek vermiştir. Ülkemizin işçilerine yine en düşük maaşı layık gören de, emekliliklerin haklarının gasp edilmesine, niteliksiz sağlık hizmetlerine layık gören de yine aynı kitle.
Bir miliyetçi ülkesini ne kadar boktan bir duruma sokarsa kitlesini o derece arkasında toplar. Boktan durumda olmayan bir ülkede milliyetçilik, sağcılık zayıf olur. Ekonomi kötüye gittikçe sağcılar güçlenir, ülkede bombalar patladıkça sağcılık güçlenir. Savaş durumda yine aynı...
Kısacası milliyetçilik sizin hep kötü durumda olmanızı ister. Ona muhtaç olmanızı ve kaderinizi onun eline teslim etmeniz gerektiği inancını size aşılar. Tıpkı sizin bağımlı olup sürekli kendisinden Alışveriş yapmanızı isteyen bir uyuşturucu satıcısı gibidir.
Bence fazla geç olmadan paçanızı kurtarmaya çalışın. Yoksa son 5-10 yaşadığınız kaos ve kriz halleri sürekli hale gelecek. Ucuz popülizm ve işe yaramaz kafa karıştırıcı gündemler içinde ömrünüzü çürütürsünüz.
Yurtseverlik ile milliyetçilik aynı şey değildir. Kübalılar yurtseverdir ama milliyetçi değildir mesela. Yanılıyorsun. Ayrıca Türk milliyetçilerinin durumu en kötüsü, islamcı yamağı konumundan kurtulamadı bir türlü. Hiç sola suç atma, çünkü bu ülkenin insanı hiçbir zaman sola bir şans tanımadı.
Hic mi koalisyon olmadi? Hic mi ecevit iktidar olmadi? Sol her zaman eleştiri kulturu Bakimindan iş bitiremeyen, sağ biat külturu Bakimindan yarim yamalak da olsa iş bitiren olmuştur.
İki tane darbe yapıldı sola ayrıca sağa tanınan şansın %1'i bile değil söylediklerin
Yahu mukayeseyi bu şekilde yaparsan yanilirsin. Haklisin, keske daha fazla sans taninsaydi, sendikalarin önü acilsaydi, kamu iktisadi teskilatlanmalari gelistirilseydi ama olmadi. Olmamasinin sebepleri de var. Atatürk sonrasi 950'ye kadar olan zamanda her türlü ilericiligi makadindan anlamis kemalist oligarklarin halka tepeden bakan tavirlarini mi sayarsin, kendini isveçte, norveçte yasadigina inandirmis akademisyenlerin demeçleri mi dersin.... Say say bitmez. Bak şu an bir karsi devrim sürecindeyiz, adam bunu gayet basarili goturuyor, sindire sindire yapiyor. Ilericiler o gemiyi kacirdilar artik, ulke fiilen isgal edilmeden milli demokratik devrimi kaldigi yerden devam ettirmek imkansizlasti. Ama olasi bir egemenlik degisiminde, degisimlerim devrimlerin nasil sindirerek yapildigi konusunda pratik edindik degil mi? Yuzyillar boyunca ummetci zihn8yet altinda ezilmis, tutucu bagnaz bir hayata sahip insanlara karsi, akademik dil kullanan insanlarin tepeden bakan tavirlarini da goz ardi etmeden, hakkaniyetli bir tavir siyasal degisimler donusumler konusunda kafa patlatirsan daha saglikli cikarsamalar yaparsin. Yukarda yaptigin genellemedeki gaflete dusmezsin.
Tam tersi 1970-1980'lerde sosyalist hareket köylerde kasabalarda çok iyi örgütlüydü. Darbeler ve bir takım sağcı komplolarla TİP gibi partilerin meclise girişi engellendi. Darbeler yapıldı yani temsili demokrasi mekanizmaları solculara kullandırılmadı. Bunun üzerine solcular silahlı mücadeleye karar veriyor ve yeniliyorlar. Sağcıların bu alçaklıklarını unutacak değiliz, elbet gün gelecek devran dönecek.
Gün gelecek, devran dönecek gibi laflarla hic bir halt yapamazsiniz. Sosyalistler 70-80 arasinda orgutluydu ama %10'un üzerine cikamadi, cikamazdi da....
sen kafanı yorma her türlü yürürüz biz
Bir bol yapamazsin sen Sokaga bu kafayla ciktigin anda karsiniza cikacak. Kitle sizi tukuruklerinde bogar. Adamlar dernek ve vakiflar Bakimindan orgutlu ve organize, sizin neyiniz var? Adamlar bireysel silahlaniyor, senin "gün gelecek, devran döneceginize" mi bakacaklar? Verirler mehteri gorursun! Her turlu yuruyemezsin, kurnazlikla gidersin! Önce kendini korumaya Alirsin, sonra etrafina mukayet olursun.
Sanane boğulacak olan benim sana giren çıkan nedir?
Nasıl da korkmuş akpden nasıl
Cemal senin diger sosyalistlerden farkin münazara kültürünün olmamasi. Buradaki sosyalistlerin genelinde bu kültür vardir. Sen galiba universite okumamissin, okuduysan da ortak projelerde yer almamis, okula kendindin gidip 3-4 kisilik grubunla okulda takilip, kendin okuldan ayrilmissin. Okulun fikir kluplerinde aktif olamamissin, kendi fikirlerini hakli oldugun mecralara cekip diyalektik yoluyla fikirlerini, planlarini hic kimseye kabul ettirebilecegin bir uğraşa girmemişsin. Dogru mu?
İnsanların fikirlerini değiştirmeye uğraşmam. Boşuna bir çabadır sana da aynısını tavsiye ediyorum. Tartışma karşıdakinin fikirlerini değiştirmek için değil bir olguyu, sorunsalı geliştirip olgunlaştırmak için yapılır. Yani tartışmanın amacı sonuca varmak değil fikirleri olgunlaştırmaktır.
Cemal, oturdugun yerden iki yazi okuyup aklina yattigi için sosyalist olamazsin. Anca lümpen olursun. Sosyalizm dogasi geregi toplumsal sorunlara, sosyalizmin geleneksel problemlerine kafa yoran fikir yürüten, diyalektigi etkin kullanarak insanlari kazanamasa da sempatizan devşirmek gibi sosyal davranişlari olan, tartisma-eleştirme-özeleştiri gibi pratiklerden güçlenme umudu taşıyan bir DİSİPLİN'dir. Sosyal degilsen ve eleştiriye kapaliysan ayni zamanda da özeleştiriye de kendini kapatip olayi kiraathane dayilanmasina ceviriyorsan, sosyalist nah olursun!
Samet Hamit, Cem Ardaş, Kerem Ulaş şu adamla biraz ilgilenin yav. İstekli bir arkadaş ama koşullanmalarinin güdümünde bir siyasal dünya yaratmasin. Beni milliyetçi oldugum icin dinlemiyor. Halbu ki aslinda kendisi de yurtsever, milliyetci bir arkadas.
Güzel ülkemde herkes milliyetçi keşke milliyetçi olduğumuz kadar ulusalcıda olabilseydik yazık bize
Görkem benim ya da başka herhangi bir kişinin senin istediğin kalıplarda düşünmek gibi bir zorunluluğumuz mu var? Biraz kendine gel haddini bil.
Cemal sosyalistin diyen birinin kendinde Aliskanlik haline getirmesi gereken davranislar vardir.
Sosyalistliği de senden öğrenecek değilim heralde
Samet ulusalcilik yanlis telaffuz, MDD'cilerin uydurugu. Sosyalistlerin milliyetcilige alerjisi var diyerek icat ediyorlar. Basatili da oldular, ozellestirme doneminde ulusalcilar ile murekkep yalamis ulkuculer ortak hareket ettiler, referandumda da ayni sekilde... Milliyetcilik=ulusçuluk. Ulusculuk=Nasyonalizm oldugu icin, irkci bunlar dedirtmemek icin ulusalcilik diyorlar. Ayni bok yani farki yok.
Milliyetçilik ile ulusalcılık farklıdır türk milliyetçisi aynı zamanda kürt milliyetçisi olamaz kürt milliyetçide türk milliyetçisi olamaz ama hem türk hem kürt ulusalcı olabilir Türkiye Cumhuriyeti devletinde yaşayan herkes din, dil, ırk, mezhep gözetmeksizin bu ülkenin vatandaşıdır ve eşit haklara sahiptir işte biz buna ulusalcılık diyoruz
Cemal ben sana ogretmem. Ogretebilecek adamlara seslendim sadece. Okul hayatimda cok munazara yaptim. Hele kibrista okudum ben, okulda pkk güclü, ulkuculer guclu, karadenizli muhafazakarlar guclu, hemen her baskanlik seciminde munazara yapardik, her konsey kararinda munazara olurdu... Bir cok sosyalist ile hakaretlesmeye varan tartismalara girdim ama onlar gercekten sosyalistti, diyaloga acik ve makul insanlardi. Uygun tartismalar ile hatta hakaretleserek, kendimize hareket alani yaratip konsey secimlerini ne pkk'ya birakirdik ne muhafazakarlara....
Turkiyede türk milliyetciligi ayni zamanda kurt halklarinin ve diger entisitelerin menfaatini kollayacak sekilde konumlanmistir. Turk milliyetciliginin daha dogrusu devrim dönemi ulus tanimini hars milliyetcilik bazinda degerlendirmistirler.