Milliyetçilik ile ilgili genel yanılgınız şundan kaynaklanıyor. Milliyetçilik kendi vatanını, yurdunu ve insanını sevmek değildir. Milliyetçilik sadece milliyetçi olanları sevmek ve diğerlerini ötekileştirmektir. Örnek olarak bir Türk milliyetçisi Türkleri sevmez sadece Türk milliyetçilerini sever. Türk milliyetçiliği yapmayan Türkleri de ötekileştirir. Türk olmamakla suçlar. ( Bu sitede bile yüzlerce kez yaşadım bunu.) Onlara göre Türk milliyetçisi olmayan herkes teröristtir, haindir. Bunu açıkça dile getirmekten de çekinmiyorlar zaten.
Temel olarka milliyetçilik reel sorunların gizlenip birer kimlik, etnisite sorunuymuş gibi görünmesini sağlamaya çalışır. Sanki dünyada farklı milletler olmasa, sömürü, savaş ve ekonomik krizler olmayacakmış gibi bir izlenim yaratmaya çalışır.
Mesela bir işçisiniz ve hakkınızı arıyorsunuz. Hemen mesele gerçek zemininde uzaklaştırılır ve kimlik sorununa indirgenir. Hakkını arayan işçi derhal terör ile ilişkilendirilir. Milliyetçi sağcı zekası bu şekilde çalışır.
Başka bir örnek de ülkemizin ormanlarının, derelerinin, kıyılarının yağmalanmasına da en çok milliyetçi kesim destek vermiştir. Ülkemizin işçilerine yine en düşük maaşı layık gören de, emekliliklerin haklarının gasp edilmesine, niteliksiz sağlık hizmetlerine layık gören de yine aynı kitle.
Bir miliyetçi ülkesini ne kadar boktan bir duruma sokarsa kitlesini o derece arkasında toplar. Boktan durumda olmayan bir ülkede milliyetçilik, sağcılık zayıf olur. Ekonomi kötüye gittikçe sağcılar güçlenir, ülkede bombalar patladıkça sağcılık güçlenir. Savaş durumda yine aynı...
Kısacası milliyetçilik sizin hep kötü durumda olmanızı ister. Ona muhtaç olmanızı ve kaderinizi onun eline teslim etmeniz gerektiği inancını size aşılar. Tıpkı sizin bağımlı olup sürekli kendisinden Alışveriş yapmanızı isteyen bir uyuşturucu satıcısı gibidir.
Bence fazla geç olmadan paçanızı kurtarmaya çalışın. Yoksa son 5-10 yaşadığınız kaos ve kriz halleri sürekli hale gelecek. Ucuz popülizm ve işe yaramaz kafa karıştırıcı gündemler içinde ömrünüzü çürütürsünüz.
Milliyetçilik ve Yurtseverlik arasındaki farkmı biraz netleştirmek gerekiyor.. Aslında her ikisi de bir paranın iki yüzü gibi.. Anlam kargaşalığı çıkması bu yüzden.. Milliyetçilik genelde Türkiye'de iki ayrı anlamda da kullanılmaktadır.. Örneğin Atatürk Milliyetçiliği ve İttihad ve Terakki Miliiyetçiliği ya da bugün MHP'nin takip ettiği milliyetçilik farklıdır..
Örneğin Atatürk'ün "Yurrta Barış, Dünya'da Barış.!" sözü yurtsever bir slogandır.. Atatürk Milliyetçiliğinin çerçevesi budur..
Ama "Tanrı Dağı Kadar Türk, Hira Dağı Kadar Müslüman." gibi sloganla birlikte, örneğin Dünya'daki Tüm Türklerin siyasi olarak birleştirilmesi, Müslümanların bir bayrak altında toplanması gibi idealler varsa bu Atatürk Milliyetçiliği değildir.. Buradaki Milliyetçilik anlayışı içerde ve dışarda savaş çıkarmaya yol açan, yayılmacı bir anlayışa yönelebilir..
Atatürk Milliyetçiliği bu ülkede yaşayan unsurları Milletin Temeli sayarken, diğer Milliyetçilik tüm Türkleri ya da Ümmeti temel unsur almaktadır..
milliyetçiliğin fraksiyonları ile ilgili iyi bir özet olmuş
Demek ki solun yaşadığı fraksiyon problemlerini aynen milliyetçiler de yaşıyor.
Kemalist devlet sünni olmayan türkleri dışlamıştır. Ümmetçi değil ama dünyevileştirilmiş sünnilik alevileri geçtik hristiyan türkleri dahi yok saydı. O yüzden bu söylemler arzu edilen olsa bile gerçek değil. Karamanlı hristiyan türkleri mübadele ile yollayıp rumlarla bir tutan da atatürk milliyetçiliği idi. Aleviler koca bi sorun tabi
Bu tam doğru değil.. Buaradaki Karaman asılllar da kendilerini o zamanda Rum Olarak adlandıyorlardı.. Rumca bilmemelerine rağmen. Mübadeleye girerken Venizelosla yapılan anlaşma kendine Rum diyen herkesin Yunanistan'a gönderilmesi şeklideydi.. Bu olayda çok akıllı davrandığımız söylenemz.. Balkanlardan Mübadele için gelenler genelde köylüydü, Türkiye'den gönderilen Rumlar ise eğitimli, meslek sahibi, şehirli insanlardı.. Hatalarını anladıkları zaman iş işten geçmişti.. Büyük bir insan kaynağını kaybettiler.. Aslında bu iş her iki taraftan da gitmek isteyenler temelli olsaydı doğru olurdu.. Aleviler konusuna gelince, Cumhuriyet Alevilere Osmanlılardan çok daha iyi davranmıştır.. Cemevleri gibi hala devam eden sorunlar dışında, uzun bir süre eşitlik açısından Sunni ve Alevi farkı oluşmamıştır..