Moussa Sow'un ezan ile ilgili sözü

Fransa'da ezan sesi hiç duymazsınız. Türkiye'de ise ezan seslerini duyuyorum. Ezan sesini duyduğumda içimde camiye gidip hemen namaz kılma isteği doğuyor. Kişisel olarak gerçekten mutluluk verici bir durum. Tüm Müslümanların da böyle düşündüğünü biliyorum. Burada olmak benim için çok güzel. Ezanı duyunca, ezandan sonra camiye gittiğimde mutlu oluyorum. Bu konuda da beni Fenerbahçe’ye getirdiği için Allah'a şükrediyorum."

com-d1snvx930fq90x3lhsfi.jpg
H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
10
10 CEVAP

Hamide Kadırgan; Gel biraz düşünelim. İnsanın birşey yaptığı için kendisini iyi hissediyor olması, o yaptığı şeyin doğru olduğu anlamına gelir mi? Sigara için de kendini süper hisseder, fakat sonuçta kanser olur. Değil mi? Kültürel olarak öğrenilen şeylerde de durum aynıdır. Aşakıdaki sosyal deney atalar dinine uymanin nasil gerceklestigini gösteriyor.

U

Sen bir güneşin havanın suyun evrendeki meyvelerin güzel olduğunu nasıl anlıyorsun Uğur abi ?

Hamide Kadırgan 6 yıl

Hamide Kadırgan bana zarar vermedigini bilerek

Ugur Cayci 6 yıl

Ugur Cayci veyahut meyvenin tadına bakarak, yada suyu içerek ve dahi güneşin yüzüne vurduğunda anlıyorsun değil mi ? Bu kişi ezan sesini duydugunda maneviyatı doyuyorsa bunun kime ne zararı vardır. Herşeyde mantık ararmısın bazen hislerinle hareket ettiğin zamanların olmuyormu ? Kalbin mesela sana nediyor bu durumlarda ?

Hamide Kadırgan 6 yıl

Hamide Kadırgan Duygusallik insani yaniltir. Hep de öyle oldu zaten. Aklim dogru karar verir.

Ugur Cayci 6 yıl

Hamide Kadırgan Hadi beni gectim. Bak ayetler ne diyor: BAKARA SÛRESI 164: ...düsünen bir topluluk için deliller vardir BAKARA SÛRESI 73: ...düsünesiniz diye mucizelerini de size böyle gösterir. BAKARA SÛRESI 219: ...Allah size âyetleri böyle açikliyor ki düsünesiniz. BAKARA SÛRESI 221: ... O, insanlara âyetlerini açiklar ki, ögüt alip düsünsünler. BAKARA SÛRESI 242: ... düsünesiniz diye Allah size âyetlerini böyle açiklamaktadir. BAKARA SÛRESI 266: ...Allah düsünesiniz diye size âyetlerini böyle açikliyor. ÂL-I IMRÂN SÛRESI 7: ...(Bu inceligi) ancak akil sahipleri düsünüp anlar. ÂL-I IMRÂN SÛRESI 65: ...Siz hiç düsünmüyor musunuz? ÂL-I IMRÂN SÛRESI 118: ...Eger düsünürseniz size âyetleri açikladik. ÂL-I IMRÂN SÛRESI 191: ...Göklerin ve yerin yaratilisi üzerinde düsünürler. ... NISÂ SÛRESI 82: Hâlâ Kur'an'i düsünüp anlamaya çalismiyorlar mi? ... EN'ÂM SÛRESI 126: ...Süphesiz düsünüp ögüt alacak bir toplum için âyetleri ayri ayri açikladik. EN'ÂM SÛRESI 80: ... Hâlâ düsünüp ögüt almayacak misiniz? EN'ÂM SÛRESI 50: ...Siz hiç düsünmez misiniz A'RÂF SÛRESI 176: ...Simdi onlara bu olaylari anlat ki düsünsünler. A'RÂF SÛRESI 169: ...Hiç düsünmüyor musunuz? A'RÂF SÛRESI 57: ...Ola ki ibretle düsünürsünüz. A'RÂF SÛRESI 184: Onlar düsünmediler mi ki ... A'RÂF SÛRESI 201: ... iyice düsünürler ...

Ugur Cayci 6 yıl

Ugur Cayci akıl insanı yanıltan en önemli etkendir. Ben hislerime güvenip te zararlı çıktığım zamanlarım cok az demekki doğru yoldayım

Hamide Kadırgan 6 yıl

Ugur Cayci düşün ama aynı zaman da hisset demek bu varlığını hisset demek mucizelerini gözünle gör aklınla değerlendir hislerinle de karar ver diye var

Hamide Kadırgan 6 yıl

Hamide Kadırgan Dine zarar veren yobazlar, insanlarin hislerini kullanmadilar mi yüzyillarca. Insan halen akillanmayacak mi?

Ugur Cayci 6 yıl

Ugur Cayci Dini öne sürüp inssnları kullananlar sadece bu dünya da emellerine ulaşacaklardır. Baki olan yaradanın adaleti o ne keskindir

Hamide Kadırgan 6 yıl

Hamide Kadırgan Benden uyarmasi. Yunus 100: Allah'ın izni olmadıkça hiçbir benlik iman edemez. Allah, pisliği, AKLINI KULLANMAYANLARIN üzerine bırakır.

Ugur Cayci 6 yıl

Ugur Cayci bu lafın kime ? Senin bana söylediklerin le benim yazdıklarım cok farklı şeyler. İlk namazdan sorguya çekileceksel bı neyin sorgulaması cok rica ediyorum. Yapmayın bunu

Hamide Kadırgan 6 yıl

İlgili ayetlerin mealleri şöyledir: "Eğer Rabbin dileseydi, yeryüzünde bulunanların hepsi topluca iman ederdi. Hal böyleyken, mümin olsunlar diye sen insanları zorlayıp duracak mısın! Allah'ın (kuralına göre işleyen) izni olmadıkça hiç kimsenin inanması mümkün değildir. O akıllarını kullanmayanlara rics'i (azabı, rezilliği ve murdarlığı) verir." (Yunus, 10/99-100) Kur'an ayetlerinde (En'âm,6/ 125; Yunus, 10/100; Tevbe, 9/125) geçen “Rics” kelimesi, sözlük anlamı itibariyle kir, pislik anlamına gelebilir. Fakat ayette bunun kastedilmediği açıkça anlaşılmaktadır. İbn Abbas’a göre, buradaki “Rics”ten maksat şeytandır. Mücahid’e göre hayırsız şey demektir. Ata’ya göre, azap anlamındadır. Zeccac’a göre, dünya ve ahirette Allah’ın rahmetinden uzak olmak anlamına gelir.(bk. Râzî, En’am, 125. ayetin tefsiri). Meallerde de bu kelime farklı tercüme edilmiştir: “Allah, imandan yüz çevirenlerin başına işte böyle belâ ve sıkıntılar yağdırır.” “İşte Allah böylece iman etmeyenlere rüsvaylık verir.” “Allah inanmayanları işte böyle kötü duruma sokar.” Bununla beraber, “pislik” sözcüğü, Türkçede “kir” olarak da ifade edilir. Küfür ve sapıklığın insan ruhunu, aklını kirleten bir manevî virüs olduğunu ifade eden Kur’an’ın bu ifadesine karşı itiraz etmek yerine, takdir etmek gerekir. Meallerini verdiğimiz âyetlerde, evrendeki düzenin ve en üstün kudretin yüce Allah'a ait olduğu hakikatinin daima göz önünde tutulması istenmekte, Hz. Peygamber (asv)'den, inkarcılıkta direnenler karşısında maneviyatını bozmaması istenmektedir. Ayrıca bu âyetler, başkalarını zorla imana getirme çabası içine girenlerin kendi iradelerini Allah Teâlâ'nın iradesi üstüne çıkarmaya çalışmak gibi bir yanlışlığa düşmüş olacakları uyarısında bulunmaktadır.

Onur Garzan 6 yıl

Allah'ın izni olmadan hiç kimsenin iman etmeyeceği hususunun hemen ardından Allah'ın, akıllarını kullanmayanları iğrenç bir duruma sokacağının, yani kirli halleriyle baş başa bırakacağının bildirilmesi; yaratanın Allah Teâlâ, seçme kararını verecek olanın ise insan olduğunu; bir başka anlatımla, insanın imanla ilgili sorumluluğunun akıl nimetini yerli yerince kullanıp kullanmamasından kaynaklandığını açıkça ortaya koymaktadır.

Onur Garzan 6 yıl

E bunca bilgiden sonra halen akletmeyecekmisiniz?

Ugur Cayci 6 yıl

Ugur Cayci abi sen neyi savunuyorsun ?? Sen neye inanıyorsun ? Sen tarafın nedir ? Biziö nere de yanlış yaptığımızı düşünüyorsun ? Sana göre doğruların nedir bana kısaca yazarmısın ?

Hamide Kadırgan 6 yıl

Halen akletmeyecekmisiniz derken ? Yanlış bir şey mi dedik abi ben seni anlayamiyorum

Onur Garzan 6 yıl

Onur Garzan inan bende anlam veremiyorum dediklerine

Hamide Kadırgan 6 yıl

özetle 1 - Ezan sesi duyurmus kendini iyi hissediyormus. 2 - Hamide Kadırgan, duygulari ile hareket edermis. Duygular aldatir. Suistimal edilir. Insan sigarayi da sever, ne yaptigini herkes bilir. 3 - Allah akletmez misiniz? düsünmez misiniz? diye onlarca ayette soruyor. Akletmeyenlerin/Düsünmeyenlerin basina ne gelecegi ayetlerde gösteriliyor 4 - Yukardaki videoyu izleyen kültürel ögretilerin nasil yayginlastigini ve nasil anlamsiz seylerin dogallastigini gösteriyor. Ancak düsünenler bunu görebilir. Duygularina uyanlar uyumaya mahkumdur.

Ugur Cayci 6 yıl

Benim sorum bu değil

Hamide Kadırgan 6 yıl

Duygu, insanı diğer canlılardan ayıran en temel özelliklerden biridir. Duygular bir anlamda tehlike, acı, kayıp, hedeflere ilerleme gibi sadece akla ve mantığa bırakılmayacak konularda bize yol gösterir. Mantık ise “Bilginin yapısını inceleyen, akıl yürütmeyle doğru veya yanlışın ayrımını yapan disiplin” olarak tanımlayabiliriz. Bu tanıma göre doğru kararlar alabilmek ve iyi sonuçlara ulaşabilmek, mantıklı düşünmekle olabilir. İlk bakışta mantık her şeyi çözer gibi görünse de durum biraz daha karmaşık. Yani hayatın akışını sadece mantığa bırakmak bir rallide aracın pilotunu yardımcı pilotsuz bırakmak gibi bir durum bence. Çünkü sadece mantıkla alınan kararların sonradan çok da iyi sonuçlar vermediği görülmüştür.

Onur Garzan 6 yıl

İş seçimi yaptığınızı düşünün! Sadece maddi faktörleri göz önünde bulundurup bir işe girmek ilk bakışta mantıklı gibi görünür. Aslında bu durum biraz da o kişinin işinden ne beklediğine bağlıdır. İlk başta girdiğiniz işin sadece maddi getirisi sizi tatmin edebilir. Fakat bir müddet sonra duygusal bir boşluk oluşmaya başlar içinizde. Bildiğiniz gibi bir işte duygusal tatmin son derece önemlidir. Çünkü işyeriniz ömrünüzün neredeyse dörtte birinin geçtiği ve aynı zamanda paylaşımların yaşandığı bir yerdir. Bu süre göz önüne alındığında duygusal faktörlerin rolü hiç de azımsanmayacak kadar fazladır. Kaldı ki, kuru bir mantıkla bu tür kararları alan kişilerin ne denli pişmanlık yaşadıkları aşikârdır. Aynı şeyi eş seçimi için de düşünebilirsiniz. Hani bir zamanlar popüler olan şu mantık evliliği konusu vardır ya. Adına sözleşmeli evlilik demek belki de daha doğru. İki insan düşünün ki kuru bir mantıkla bir araya gelmişler ama arada ne duygu var ne de uyum. İşin ilginci, her şey mantığa uygun gelişiyor. Anlaşmazlıklar başlıyor, mantıklı; kavga ediliyor, mantıklı; şiddetli geçimsizlik var, mantıklı; boşanma davası başlıyor, mantıklı ve boşanma. Evet, o da mantıklı. Yani mantık evliliği başlarken ne kadar mantıklı başlıyorsa, biterken de o kadar mantıklı bitiyor. Bu kadar mantıklı bir işin nasıl oluyor da sonucu hüsranla bitiyor, o da işin ilginç tarafı.

Onur Garzan 6 yıl

Siz ezan sesi duyunca kendinizi iyi hissetmiyormusunuz ? Hissetmiyor olabilirsiniz ama biz hissediyoruz

Onur Garzan 6 yıl

Onur Garzan var sayimlarla dolu bir aciklama

Ugur Cayci 6 yıl

Öyle olsun iyi akşamlar

Onur Garzan 6 yıl

Ugur a ne desen olmuyor. Biz uzuuunca bir sohbet yaptık bir başka postta. Ve anladık ki, sünnetten, Resulden, Fıkıhtan, velhasılı Kuran haricindeki tüm ilimlerden ve varlıklardan kendini arındırmış! Hal böyle olunca, Resulullah ın yolu değil, Kur'an ı beşeri aklın izin verdiğince idrake soyunmuş ve o idrakle icraate talip olmuş. Kısacası aslında sapmış ama sözün tesir etmediğini muhakeme edince çekildik. Çünkü her cevabı İslamiyet için ateizmden daha tehlikeli mazallah.

Sedat Çayir 6 yıl