Neden bayan kelimesine karşı toplumda bir tepki var? Neden illa kadın demeye zorlanıyor?

Neden bayan dediğimizde ortada cinsiyet ayrımcılığı yapıyormuşuz gibi bir durum beliriyor? Neden toplum olarak bu kelimeye karşı çıkılıyor? Bayan kelimesinin yerine ısrarla neden Kadın kelimesinin kullanılması gerektiği belirtiliyor?

İ
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
42
42 CEVAP

Neden Türkçede her xy kromozomluya yaş fark etmeksizin "erkek" dendiği halde xx kromozomlu insanlar için "bayan, kadın, kız, genç kız" gibi birçok farklı kullanım olduğunu sorgularsan yanıtını alabilirsin. Ha bir de Türkçede "bay" kelimesi, "bayan" kadar sık kullanılıyor mu onu sorgula.

I

kadın-kız ayrımı da çok saçma net bir çizgisi mi var sanki 17 yaşında kadın mı kız mı? Ya 18 ya da 16 ... Kafakarışıklığı yaratan saçma sapan bir ayrım her ikisine de ortak bir kelime olmalı

Cemal Babataş 6 yıl

Kelimenin sık kullanıp kullanılmadığı sorgulamam bana kesin olarak bir cevap sunmaz.

İsa Kayalıoglu 6 yıl

Bence de saçma, geçen gün ilkokula gittim. Erkekler tuvaleti üniversitelerdeki gibi "erkekler tuvaleti" iken, "kızlar tuvaleti" vardı. Yani erkek her yaşta erkek iken kadınlar nedense cinsel fonksiyonlarına göre isimlendiriliyor. Oysa ilkokulda da olması gereken "oğlanlar tuvaleti". Çünkü küçük çocuklara oğlan denir. Ama dediğiniz gibi ortak bir kelime olsa çok daha iyi olacak

Ilayda Ustundağ 6 yıl

Kesin bir yanıtı zaten alamazsanız ama dil bir toplumun her şeyini yansıtır. Neden insanlar bazı kelimeleri daha sık kullanırken diğerlerini kullanmaz? Bu durumdan birçok psikolojik çıkarım yapabilirsiniz

Ilayda Ustundağ 6 yıl

Oğlan kelimesi çocuklar için pek kullanılmaz ki. Düşünsenize lise tuvaletinde oğlanlar tuvaleti yazıyor. Sigara için bile girmezler tuvalete

Ozan Kelemli 6 yıl

Bakın söylediğim bir şeyi kanıtlamış oluyorsunuz. Neden kız kullanılıyor da oğlan kullanılmasın?

Ilayda Ustundağ 6 yıl

Ilayda Yılmaz Toplumdaki insanların kelimeleri sık kullanması, doğru olduğu anlamına gelmiyor. Kesin bir yanıt derken, en azından kafamızda bir tabir oluşması.

İsa Kayalıoglu 6 yıl

Oğlan delikanli erkek çocuk genç delikanlı vs vs.

Berkay Önsel 6 yıl

Ilayda Yılmaz Kimse kızını " kadınım" diye sevmez. Herkes için kız çocuğudur o. ( Tarikatçı sapıklar hariç ) Yaklaşık 18 yaşına kadar hepsi kız ve yine yaklaşık 18 yaşından sonra kadındır toplumun gözünde. Oğlan tuvaleti kullanılabilir ama oğlancılık kavramından dolayı biraz kötü olur bence.

Alp Dereoğlu 6 yıl

Doğru olduğu anlamına gelmediği gibi o toplum hakkında da fikir verir. Eğer xx kromozomlu birinin genç olduğunu küçük olduğunu belirtmek için bir karşılık kelime varsa aynısı xy kromozomlu için de olmalıdır. Neden yok? Var olan neden komik gözüküyor? Burada bir eşitsizlik olduğu bariz değil mi?

Ilayda Ustundağ 6 yıl

berkay, söylediklerinin kullanıldığını gördün mü?

Ilayda Ustundağ 6 yıl

Ilayda Yılmaz eşitlik var diyemiyoruz zaten, uzunca bir süre de diyebileceğiz gibi durmuyor. Yolda çantasından bir şey düşüren kadına seslenmek için " kadınnn" diye mi bağırmalıyız arkasından? Her sıfatın kullanılma yeri ayrıdır. Yanlış kullanılması sorun bence.

Alp Dereoğlu 6 yıl

alp son yazdığım şeyi okumanı istiyorum. Madem o terimden dolayı komik geliyor ihtiyaç olduğu için yeni bir kelime oluşması gerekiyor. Şu an kullandığımız "kanka" kelimesi gibi, "özçekim" kelimesi gibi. İhtiyaç durumunda dil kelime yaratır. Xx kromozomlu insanlar için hitap veya nitelendirme bu kadar önemli ve hayati iken hatta kavga sebebi iken neden xy kromozomlu insanlar için fark etmiyor? Bunu sorgulamıyor musunuz gerçekten? Bir xy kromozomlu için nitelendirme ilkokuldan üniversiteye erkek iken neden xx kromozomlu yaşına ve cinsel hayatına göre nitelendiriyor?

Ilayda Ustundağ 6 yıl

Bakın alp bey, söylediklerimi çarpıtıyorsunuz haklı çıkmak için. Böyle bir durumda hem erkek hem kadınlar için "bayan/hanımefendi bakar mısınız" erkekler için "beyefendi/ bay bakar mısınız" denilir çünkü bunlar hitap durumlarıdır. Ama hitap durumu dışında bir önceki yorumumda bahsettiğim durum geçerli.

Ilayda Ustundağ 6 yıl

erkek egemen toplumda yaşıyor olmaktan dolayı olabilir. Erkek için kullanılan tabirler de var. Oğlan ve delikanlı gibi. Az kullanılıyor ama.

Alp Dereoğlu 6 yıl

Yahu ben de onu söylüyorum işte. Erkek egemen bir toplumda yaşadığımız için bu durum dile de yansıyor. Bizim konuşurken bahsettiğim tabirleri, ayrıştırıcı tabirleri kullanmamız ise erkek egemenliği pekiştiriyor.

Ilayda Ustundağ 6 yıl

Ilayda Yılmaz söylediklerinizi çarpıtmak ya da haklı çıkmak gibi bir kaygım yok, sadece bildiklerimi ve fikirlerimi yazıyorum. Yazdıklarımdan rahatsız oluyorsanız yazmayabilirim.

Alp Dereoğlu 6 yıl

İlyada o kadar açıklayıcı anlatmışsın ki, başlığa başka yorum yazamadım.

Serap Süleyman 6 yıl

Yazdıklarınızdan rahatsız olmam sizin fikir beyan etme özgürlüğüne karışabilme hakkını bana vermez. Ben sadece söylediğim şeylerin sizin kastettiğimiz şekilde olmadığını dile getirmek istedim alp bey.

Ilayda Ustundağ 6 yıl