Neden kadınlar yönetimde yer alamıyor, cinsiyetin kariyere etkisi nedir?

az önce, canlı yayında, bir bankanın kurucu genel müdürü, çalışanların % 53 nün kadın olduğunu söyledi..
ama yönetim kademesine gelince, bölge müdürleri dahil, 70 üst düzey yöneticinin sadece 8 inin kadın olduğunu söyledi...
yani %11....
1- kadınlar üst düzey yönetici neden olamıyorlar, yeterince zeki değiller mi..?
2- bankalarda kadınlar, halk ile yüz yüze gelinen noktalarda, insanların aileye duydukları saygıyı, sosyal açlıkları, cinsel açlıkları kullanılarak, kabul etmeyecekleri işlemlere itiraz etmeleri engellenip, anlamadıkları sözleşmelere imza atmaları sonucunda masraf, sigorta, işletme havale ücreti vs gibi haksız kazanç elde etme amaçlarına alet mi oluyorlar..?

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
21
21 CEVAP

Evlilik ve de çocuk buna en büyük engeldir diye düşünüyorum insan kaynakları daha ilk iş görüşmesinde bile evli bir kadına kaç çocuğu oldugunu ya da ne zaman çocuk düşündüğünü soruyor mesela.. Bunun bir erkeğe sorulduğunu hiç duymadım.. İşveren isyerindeki kariyer planını yaparken de aynı şeyi düşünüyor, evlenecek tazminat alıp çıkacak, doğuracak doğum izni alacak, çocuk hastalanırsa vs rapor alacak gelmeyecek gibi bir sürü şey.. İsverenler böyle ayak bağı olacak birini eğitip yatırım yapıp yönetici yapmak istemez ama ara eleman her zaman bulunur.. Biri gider biri gelir yani..

G

yazdıklarına % 100 katılıyorum... Ama bu bir bacağı.. yukarıda yorumlarda yazdığım gibi ara eleman ve müşterilerle yüzyüze gelinen konumlarda ise kadın, halkın, aileye saygı, kadına cınsel ilgi, bir onun kadarda sosyal ilgiden dolayı pazarlık ve itiraz-red etme güçlerinin kırılması, sözleşme-sigorta vs imzalatırken dikkat dağıtma yönünde kadınları kullanıp haksız kazanç elde edilmesi, halkın dolandırılmasıdır. Örneğin kredi kullanılan daire, 5 kat ve yamaçta... Sigorta poliçesine "sel baskını" gibi hiç bir zaman gerçekleşmeyecek klozlar eklenmesi ve bunu kadın çalışanın arkasına saklanarak yapılması dürüstçe değil...

Kemal Anaç 6 yıl

Buna ben de katılıyorum bazı sektörlerde özellikle satış departmanı kadın personelle dolu oluyor.. Çünkü müşterilerin çoğunluğu erkek.. Ama uzmanlık, bilgi ve tecrübe gerektiren işler için müşteriler de işveren de erkek personele daha eğilimli oluyor.. Bu da yine kadın personelin yükselememesini doğrular bence.. Bunun ataerkil sistemle ya da cinsiyetcilikle ilgisi de yok..

Gamze Sevaioğlu 6 yıl