Merhaba hocalarım, bir sorum olacakti. Meslek lisesinde çalışıyorum ve günde 10 saat dersimiz var. Okul müdürümüz yeni değişti. Bize söylediği şey öğretmen öğle arası da nöbet tutacak. Asla yerini terk etmeyecek. Yönetmelik hakkında bilgisi olan var mi o ne diyor?
Asya Kayran
A
Öğlen tatili de olsa nöbetinizin başından ayrılamazsınız sayın hocam. Allah muhafaza o esnada okulda nöbet alanınızda bir sıkıntı meydana gelirse daha yakayı kurtaramazsınız. Tüm sorumluluk nöbet alanınızda önce sizde sonra nöbetçi idarecide.
Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği Nöbet Görevi Verilme Esasları:
(1) Öğretmenler, nöbet görevini nöbet çizelgesine göre yerine getirirler.
(2) Nöbetlerde aşağıdaki esaslara uyulur:
a) Öğretmenlere, dersinin en az bulunduğu gün veya günlerde nöbet görevi verilir. (Okullarda Genelde dersin en çok olduğu günde nöbet görevi verildiğinden bu madde yanlış bilinmektedir.)
b) Birden fazla okulda ders görevi bulunan öğretmenlere kadrosunun bulunduğu okulda, kadrosunun bulunduğu okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet görevi verilir.(Kurum müdürlerinden bazıları bu maddeyi yanlış anlamakta ve bazı öğretmenlere iki okulda da nöbet tutturmaktadır.)
c) Nöbet görevi, ilk dersten 15 dakika önce başlar, son ders bitiminden 15 dakika sonra biter. İkili öğretimin yapıldığı okullarda öğretmenler, tek devrede nöbet tutarlar.
ç) Bayan öğretmenlere, doğumuna üç ay kala ve doğumdan sonra bir yıl nöbet görevi verilmez.
d) İstekleri hâlinde hizmet yılı 20 yıldan fazla olan kadın öğretmenlerle 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler, nöbet görevinden muaf tutulabilirler. Ancak bu kapsamdaki öğretmen sayısının fazla olması nedeniyle nöbet görevinin aksaması durumunda bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.
e) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülür ve okul yönetimince öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.
f) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.
g) Engelli öğretmenler ile engelli çocuğu bulunan öğretmenlerin nöbetlerinin belirlenmesinde gün ve saat tercihlerine öncelik verilerek düzenleme yapılır.
ğ) özel eğitim sınıflarında görev yapan özel eğitim öğretmenleri ile çocuk gelişimi alanına ait uygulama ana sınıflarında görev yapan okul öncesi öğretmenleri nöbet görevinden muaf tutulur.
Öğle arası ayrılamaz dıye bısey yok
Ayrılır diye bir şeyde yok sayın hocam. Genel uygulama tutulması yönündedir.
İşde bende onu dıyorum hocam o okulun koşullarına göre değişirr..
Sayın hocam uygulama önemli. Sonuçta o sırada o okulda ters bir durum olduğunda öğrenci velisinin elinden ve soruşturmadan (hem idari hem adli) eğer sene başındaki kurul toplantısında aksi bir karar alınmayıp tutanak altına alınmamış ise sizi kimse kurtaramaz. Biz bunları çok gördük yaşadık. Kurul toplantısı kararları önemli.
Uygulama okulda öğle arası tutulmuyor yemege gıdıyoruz.. Eskı okulumda tutulurdu çünkü yemek sorunu yoktu
Kurul toplantısı kararı onemli
Bence öğle arası nöbet tutmaya hevesli olan arkadaşlar isterseniz eve de gitmeyin okulda yatin
Siz okulda nöbeti görev amaçlı mı yoksa heves amaçlı mı tutuyorsunuz sayın hocam?
Bizim ünvanimiz öğretmen olarak görünüyor. Doğal olarak öğretme işi yaparız. Nöbet bizim gorevimiz olsaydı adımız nöbetçi, polis veya asker olurdu. Yada özel güvenlik vb. Onun icin ogretim işi bizim olsun diğer konuları biz üstlenmeyelim mümkünse
O zaman tutmayın sayın hocam dilekçenizi verip. Eğitim öğretim hizmeti içerisinde var nöbet işi. Ve bunu koyanlarda öğretmenler değil. Şimdi bir de genel anlamda herkes adına konuştuğunuzda yanlış olur. Örnek verecek olursak ben hiç bir zaman teneffüslerde veya boş zamanlarımda öğretmenler odasında oturmayı seven bir insan değilim. Her zaman öğrencilerimin arsında dolaşırım ki öğretmenin öğrencilerin arasında olması, dolaşması bir okulda çok sıkıntılı durumların önüne geçtiğine şahit oldum. Yani kısaca sizin cümleniz bir görüştür. Tabi bu da sizin görüşünüz o ayrı.
Öğrencinin arasında dolaşmak güzeldir. Ama öğretmen nöbeti ayrı bir konudur. Neyse siz severek tutun sayın hocam hayırlı olsun.
İşte o yüzden görüş meselesi veya olaya yaklaşım meselesi diyorum ya sayın hocam. Sağolun.