170-180 mevcutlu ilkokulda güvenlik gerekçesiyle (!) haftada 2şer gün nöbet tutuyoruz.. Kurul toplantısında söyledim biz söylüyoruz yapacaksınıza getirildi laf.. Kimseden de ses çıkmadı..
Nöbetçi öğretmenlerin görevleri ve yönetmenliği 44. maddenin 4. fıkrasını bir okuyun. Orada ''nöbetçi öğretmenlerin nöbet görevini okul müdürü belirler''deniyor. Nerden çıkarıyorsunuz bu saçmalıkları? Yönetimle öğretmenleri birbirine düşürmek mi amaç.
Sedat Zümrüttepe 44.maddenin 10.fıkrasından bahsediyorsunuz ne diyorbu madde ''okul nöbetlerinde uyulması gereken hususlar belirlenir.''diyor. Siz başka telden aksettiriyorsunuz bunu... Olumsuz algı oluşturmak size hiçbirşey kazandırmaz ama yaptığınız büyük yanlıştır.
Hocam takip ediyorum da son zamanlarda sürekli idarecileri kötü gösteren paylaşımlar yapıyorsunuz. Hiç hoş değil. Sizi idarecilere sosyal medyada mobbing uyguladığınız için şikayet mi etmek lazım!!
ama mevzuat yani gerçek olan neden sizi rahatsız ediyor bence kendinizi de sorgulayın. 250 civarı yazı var ve her konuda yazarım ama sizi rahatsız eden yazılar algısa secicilik olmuşsa benim yapacağım birsey olmaz. Doğru ne ise onu yazarim
Şaban Asdhgfsv Görev ve sorumluluklarını bilen bir idareciyim. Öğretmen arkadaşlarımla da gayet saygı sevgi çerçevesinde çalışıyoruz. Lakin hocam sürekli bu tarz paylaşımlar yapıyor. Kendini bilen hiçbir idareci kafasına göre iş yapmaz. Yapanlar da zaten şikayet edilir. Ama paylaşımdaki üslup, kelimelerin seçimi idarecileri suçlar nitelikte. Ayrıca birşeyleri düzeltmek isteyen, eğitimci yazar sıfatıyla paylaşım yapan birinin hemen sert bir tavırla savunmaya geçmesi çok da hoş olmadı. Mobbing mevzusu ve şikayet kısmı da tamamen sizin başınıza gelen mobbing mevzuuna atıfta bulunmaktan ibarettir. Son olarak idareciler de işlerini yapmak için gayret gösteriyor, onlar da eğitim sisteminin önemli bir parçası. İdareci-Öğretmen çekişmesi herkesin moralini bozar. Bu tarz şeylere gerek yok. Zira öğretmen arkadaşlar nöbet vs. Gibi konularda haklarını yedirmeyecek kadar bilgili ve donanımlılar.
Arkadaşlar, okullarda öğretmen ve yöneticiler ve diğer görevliler birbiriyle barışık olmak zorunda. Hatta bunlara öğrenci ve velileri de ekliyelim. Müşterek bir amaç için görevliyiz, istiyerek bu görevi yüklendik başarılı öğrenciler ve başarılı okulumuzla gurur duymamız için öğretmenler olarak müşterek işbirliği gerek. Okul müdürü de eğer özel bir durumu olan öğretmenine de anlayışla karşılıyacak...Şurada söylenen paylaşım okul yönetimine isyan edin anlayışında.. Yok böyle birşey kardeşim. Öncelikle çevresiyle barışık bir insan olmak zorundayız..
sedat bey eski yonetmeligi yorumunuz hatali. O yonetmelige gore sadece nobet cizelgelerini yani hangi ogretmenlerin nerede hangi gun vb durumlari kapsayan cizelgeyi hazirlamasidir.yoksa eski yonetmelik diye bahsettiginiz nobet yonetmeligi ayrica il milliegitim mudurlugu tarafindan okullara yazi ile bildirilmisti.
Ayrica nobet kurallarini ve nobetci ogretmenin nobet kurallarini da hic bir zaman okul mudurleri belirlemez. Meb yayinladigi nobet yonetmeligi vardi. Simdi yururluktemi bilmiyorum.
Yönetmelik değişti. Talimatname duruyor ki yazıda belirttiğim gibi ona göre uygun maddeler görüşülüp karara bağlanmalı. Yani yanlış bir şey yok siz değişen yeni yönetmeliği kaçırmışsiniz sanırım değerli hocam
Herhangi bir olayda cok detayli bir talimatname bile hazırlansa nöbetçi öğretmen müdür yardımcısı ve okul müdürünün tamamina sorarlar bu yönde cok sorusturma biliyorum...
Aksine yazida da belirttigim gibi ve mevzuatta da olduğu gibi tum paydaslari ile ozellikle nobeti bizzat tutan ogretmenlerle birlikte her detayiyla belirlenmesi gerekir
Okulun eğitim ve öğretimde en büyük ve önemli karar organı okul öğretmenler kuruludur. Burada eğitim ve öğretim, okul müçtemilatı kapsamında olumlu katkı vermek adına önerilerde bulunulur. Başkan oya sunar çoğunluk karar verilirse zapta geçer ve uygulanır. Öğretmenler kurulu kanun ve yönetmenliklere aykırı kararlar alamaz. Okulun okul-aile birliği başkanı da okul disiplin kurulunda olduğu gibi öğretmenler kurulunda da doğal üyedir. Öneri verebilir. Oylamalara katılır. Tüm öğretmenler gibi alınan kararların uygulanması hakkına sahiptir. Sadece bildiklerinizi anımsatmak istedim.
Peki bilgili idareci arkadaşlar hazır buradayken ben de bir soru sorayım. Nöbet yerlerimiz ayda bir değişiyor ama bazı öğretmenlerin nöbet yerleri hiç değişmiyor, kimsenin olmadığı ara bir yer mesela. Sürekli o yerde nöbet tutan birisi sözlü olarak ben şeker hastasıyım demiş idareye mesela Böyle bir şey var mı? Ben de dedim o yerde insülin makinesi mi varmış yani bu haksızlık değil mi? Ne yapmalıyız bununla ilgili ?
Geçen sene böyle birşey duydum sanki. Sendika şartların iyilestirilmesi için, zorunluluk olmaması için nöbet tutmama eylemi başlatmıştı. Bu sene de var mı böyle birşey acaba? Sedat Zümrüttepe
Lisede nöbet görevi bana yanlış geliyor bu yaştaki bireylere gözcülük etmek sınıfa gir vb uygun değil bizim çocuklar ne zaman ve nasıl Özdenetim sahibi olacak !!!??
Nöbet görevi salt gözcülük etmek değildir. Dışarıdan gelenlere, öğrencilerin sorunlarına ve boş geçen derslere girmek, öğretmenlerin derslerine zamanında girmelerini sağlamak, nöbet bittiğinde nöbeti ile ilgili olan biteni nöbet defterine rapor Edip imzalamak. İlk dersten yarım saat önce gelmek son dersten yarım saat sonra nöbet yerini bırakmak asli görevlerinden bazıları..
Öğretmenler kurulunda görüşülür deniyor yönetmelikte...öğretmen eksikliği nedeniyle çift nöbet verilmesi gerektiği durumlar da biz istemiyoruz bize veremessin diye bir durum söz konusu olamaz... Kanuni olarak idare çift nöbet verebilir... Yani görüşülen herşey kabul olcak diye bir durum söz konusu olamaz...
"Ayrıca toplantı kararların hepsinde olduğu gibi oy çokluğu ile karar alınması gerekir. Buradaki esas olan üst hukuki norm olan yönetmelik ve kanunlarımıza aykırı kararların alınmamasıdır." ile "Diğer yandan bu kurallar alınırken okulun konumu ve ihtiyaçlarına uygun şekilde nöbet talimatnamesi 12.04.2000 tarih ve 479 Milli Eğitim Bakanlığı Nöbet Hizmetleri özel Talimatından faydalanılır." cümlelerini kurmuşum....
Estirdiğiniz hava başka... Her zaman ki gibi yönetmelikleri eğip bükerek başka anlamlar çıkarmaya devam ediyorsunuz... Bu konu da iyisiniz maşallah... Toplantı da sadece görüşülür ve talimatnameyi idare hazırlar bu kadar basit...
Kanun ve yönetmelikler ortada ve gösteriyorum. Aksi bildiğiniz mevzuat varsa kendi düşüncenizi ispatlayan buyrun paylaşın. Yoksa sadece kendi şahsi fikrinizi paylaşıyor olursunuz. Ben ise mevzuata göre olanı gösteriyor ve yazıyorum. Aradaki fark bu sizde mevzuatı anlayıp yorumlayarak iyi olabilirsiniz. Tavsiye ederim
Bravo sedat bey. Hala yönetmeliğin ne önemi olduğunu anlamamakta ısrarcı olanlara samimiyetle sıcaklıkla sabırla hatırlatmalarınıza devam ediyorsunuz. Veli-öğrenci-idare buluşturmasının yoğurduğu öğretmenler böyledir işte. Kamu kurumlarının yönetimi birçok kere açıkça belirlenmiştir. Keyfiyet ancak liyakate esastır.
Öğretmenler kurulu esasını da yazımda belirttiğim üzere sadece konuşmak için bir araya gelinmez ve orda okulun işleyişi hakkında karar almak için biraraya gelinir ki yönetmelikte de hükme bağlandığı gibi oy çokluğu ile kararlar alınır.
Ayrıca bu gösterdiğiniz eski hali çünkü o maddenin ismi öğretmenlerin nöbet görevi olarak durmuyor ki ilgili diğer hükümleri de değişti. Mevzuatı iyi takip edip bence yorum yapın
Hocam görüşmekten böyle bir sonuç mu çıkardınız? Görüşmek ve karar almak denilince, görüşmenin sonunda çıkan ortak kararlar KARAR niteliğindedir.Unutmayın ki müdür öğretmenler kurulunun üstünde bir yetkiye sahip değildir. Hatta müdür okuldaki organların veya şahısların üstünde birisi değildir. Müdür okulun içinde, çalışanları yönlendiren, motive eden, çalışmalarını koordine eden bir role-etkiye sahiptir. Müdür öğretmenler kurulundaki nöbetçi öğretmenlerin görevleri ile ilgili hususların görüşülmesinden ve kararların alınmasından(yasa yönetmelik ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde) 1. derecede sorumludur. Alınan bu kararları bir talimatname formatına dönüştürerek ilan eder.
Mehmet Halat hocam güzelce anlatmışsıniz yılların idarede tecrübesini ortaya koymussunuz. Diğer yeni idarecilerde sizden birşey öğrenirler inşallah. şahin bey de öğretmenler kurulunu öğrenir bir gün umarım
Eski yönetmelik ve yeni yonetmelikteki hallerini karşılaştirmaktaki amacım da sonucun ortaya konması idi sadece bir yere bakarak bu hataya düşmeniz normal. Ama ilgili tüm hukumler ile yönetmelik hükümlerinin eskisi ve yenisini de bilmek doğru adımları atmanızı sağlar
170-180 mevcutlu ilkokulda güvenlik gerekçesiyle (!) haftada 2şer gün nöbet tutuyoruz.. Kurul toplantısında söyledim biz söylüyoruz yapacaksınıza getirildi laf.. Kimseden de ses çıkmadı..
Nöbetçi öğretmenlerin görevleri ve yönetmenliği 44. maddenin 4. fıkrasını bir okuyun. Orada ''nöbetçi öğretmenlerin nöbet görevini okul müdürü belirler''deniyor. Nerden çıkarıyorsunuz bu saçmalıkları? Yönetimle öğretmenleri birbirine düşürmek mi amaç.
Ya ali bey yazıda yönetmelik hükümlerini belirtim siz hangi ülkeye göre okuyup görüyorsunuz merak ettim
Sedat Zümrüttepe Okullar açılmadan yapılan öğretmenler kurulunda nasıl karar alıyorsunuz? Ne ders proğramı netleşmiş nede gelen giden öğretmenler?
Sedat Zümrüttepe 44.maddenin 10.fıkrasından bahsediyorsunuz ne diyorbu madde ''okul nöbetlerinde uyulması gereken hususlar belirlenir.''diyor. Siz başka telden aksettiriyorsunuz bunu... Olumsuz algı oluşturmak size hiçbirşey kazandırmaz ama yaptığınız büyük yanlıştır.
Öğretmenler kurulunda belirlenir diyor.
ali bey siz okuduğunuzu anlamıyor musunuz
ali bey kesin idareci
Hocam takip ediyorum da son zamanlarda sürekli idarecileri kötü gösteren paylaşımlar yapıyorsunuz. Hiç hoş değil. Sizi idarecilere sosyal medyada mobbing uyguladığınız için şikayet mi etmek lazım!!
BURDA KÖTÜ GÖSTERDİĞİ DURUM NE YÖNETMELİK ÇERÇEVESİNDE UYARMIŞ YOKSA SİZ DEMİ İDARECİSİNİZ. İDARECİLER BİRAZCIK KENDİ GÖREV özelLİKLERİNİ BİLMELİ
Mevzuatı göstermek eğer dediğiniz gibi ise buyrun edebilirsiniz
ama mevzuat yani gerçek olan neden sizi rahatsız ediyor bence kendinizi de sorgulayın. 250 civarı yazı var ve her konuda yazarım ama sizi rahatsız eden yazılar algısa secicilik olmuşsa benim yapacağım birsey olmaz. Doğru ne ise onu yazarim
Şaban Asdhgfsv Görev ve sorumluluklarını bilen bir idareciyim. Öğretmen arkadaşlarımla da gayet saygı sevgi çerçevesinde çalışıyoruz. Lakin hocam sürekli bu tarz paylaşımlar yapıyor. Kendini bilen hiçbir idareci kafasına göre iş yapmaz. Yapanlar da zaten şikayet edilir. Ama paylaşımdaki üslup, kelimelerin seçimi idarecileri suçlar nitelikte. Ayrıca birşeyleri düzeltmek isteyen, eğitimci yazar sıfatıyla paylaşım yapan birinin hemen sert bir tavırla savunmaya geçmesi çok da hoş olmadı. Mobbing mevzusu ve şikayet kısmı da tamamen sizin başınıza gelen mobbing mevzuuna atıfta bulunmaktan ibarettir. Son olarak idareciler de işlerini yapmak için gayret gösteriyor, onlar da eğitim sisteminin önemli bir parçası. İdareci-Öğretmen çekişmesi herkesin moralini bozar. Bu tarz şeylere gerek yok. Zira öğretmen arkadaşlar nöbet vs. Gibi konularda haklarını yedirmeyecek kadar bilgili ve donanımlılar.
Arkadaşlar, okullarda öğretmen ve yöneticiler ve diğer görevliler birbiriyle barışık olmak zorunda. Hatta bunlara öğrenci ve velileri de ekliyelim. Müşterek bir amaç için görevliyiz, istiyerek bu görevi yüklendik başarılı öğrenciler ve başarılı okulumuzla gurur duymamız için öğretmenler olarak müşterek işbirliği gerek. Okul müdürü de eğer özel bir durumu olan öğretmenine de anlayışla karşılıyacak...Şurada söylenen paylaşım okul yönetimine isyan edin anlayışında.. Yok böyle birşey kardeşim. Öncelikle çevresiyle barışık bir insan olmak zorundayız..
sedat bey eski yonetmeligi yorumunuz hatali. O yonetmelige gore sadece nobet cizelgelerini yani hangi ogretmenlerin nerede hangi gun vb durumlari kapsayan cizelgeyi hazirlamasidir.yoksa eski yonetmelik diye bahsettiginiz nobet yonetmeligi ayrica il milliegitim mudurlugu tarafindan okullara yazi ile bildirilmisti.
Ayrica nobet kurallarini ve nobetci ogretmenin nobet kurallarini da hic bir zaman okul mudurleri belirlemez. Meb yayinladigi nobet yonetmeligi vardi. Simdi yururluktemi bilmiyorum.
Yönetmelik değişti. Talimatname duruyor ki yazıda belirttiğim gibi ona göre uygun maddeler görüşülüp karara bağlanmalı. Yani yanlış bir şey yok siz değişen yeni yönetmeliği kaçırmışsiniz sanırım değerli hocam
Oy birliği ile kabul edilmeyen kosuldan kaynaklanan olay sonucu öğretmenlere mı hesap soracaklar yoksa mudure mı cevap
Yazımın tamamı size cevaptır. Bir daha okuyabilirsiniz
Ben bidaha sorunum sen anla yaşanan olayın hesabını müdüre mı sorarlar öğretmenlere mi
Herhangi bir olayda cok detayli bir talimatname bile hazırlansa nöbetçi öğretmen müdür yardımcısı ve okul müdürünün tamamina sorarlar bu yönde cok sorusturma biliyorum...
bu yüzden böyle bisiy mantijsiz
Aksine yazida da belirttigim gibi ve mevzuatta da olduğu gibi tum paydaslari ile ozellikle nobeti bizzat tutan ogretmenlerle birlikte her detayiyla belirlenmesi gerekir
Okulun eğitim ve öğretimde en büyük ve önemli karar organı okul öğretmenler kuruludur. Burada eğitim ve öğretim, okul müçtemilatı kapsamında olumlu katkı vermek adına önerilerde bulunulur. Başkan oya sunar çoğunluk karar verilirse zapta geçer ve uygulanır. Öğretmenler kurulu kanun ve yönetmenliklere aykırı kararlar alamaz. Okulun okul-aile birliği başkanı da okul disiplin kurulunda olduğu gibi öğretmenler kurulunda da doğal üyedir. Öneri verebilir. Oylamalara katılır. Tüm öğretmenler gibi alınan kararların uygulanması hakkına sahiptir. Sadece bildiklerinizi anımsatmak istedim.
Geçen sene tebliğ bile edilmemişken bu yıl da imzalattırılarak oldu bittiye getirildi maalesef
Işte olması gereken yazdığım gibi
Öğrenmiş oldum. Saol
Rica ederim hocam
Bizde bu sene en az güne yazılıyor. Sizlerde nasıl?
sedat öğretmenim hazirladigin bu yazı için tebrik ederim.
Teşekkür ederim hocam
Kural belli bunu müdür ayarlasa ne kurulda ayarlansa ne nasil olsa kimse nizami tutmuyor tutanlari tenzih ederim
Öğretmen kendi haklarını bilmez de koyun gibi her emre itaat ederse öğrencisine de bir şey veremez.
Peki bilgili idareci arkadaşlar hazır buradayken ben de bir soru sorayım. Nöbet yerlerimiz ayda bir değişiyor ama bazı öğretmenlerin nöbet yerleri hiç değişmiyor, kimsenin olmadığı ara bir yer mesela. Sürekli o yerde nöbet tutan birisi sözlü olarak ben şeker hastasıyım demiş idareye mesela Böyle bir şey var mı? Ben de dedim o yerde insülin makinesi mi varmış yani bu haksızlık değil mi? Ne yapmalıyız bununla ilgili ?
Sendikalarin nöbet eylemi devam ediyor mu? özellikle TES. Sedat Zümrüttepe
Hangi eylemi Hamza Canik hocam
Geçen sene böyle birşey duydum sanki. Sendika şartların iyilestirilmesi için, zorunluluk olmaması için nöbet tutmama eylemi başlatmıştı. Bu sene de var mı böyle birşey acaba? Sedat Zümrüttepe
Ondan önceki seneydi ki nöbete ucret verilmei içindi verildiği icin devam etmiyor
Lisede nöbet görevi bana yanlış geliyor bu yaştaki bireylere gözcülük etmek sınıfa gir vb uygun değil bizim çocuklar ne zaman ve nasıl Özdenetim sahibi olacak !!!??
Nöbet görevi salt gözcülük etmek değildir. Dışarıdan gelenlere, öğrencilerin sorunlarına ve boş geçen derslere girmek, öğretmenlerin derslerine zamanında girmelerini sağlamak, nöbet bittiğinde nöbeti ile ilgili olan biteni nöbet defterine rapor Edip imzalamak. İlk dersten yarım saat önce gelmek son dersten yarım saat sonra nöbet yerini bırakmak asli görevlerinden bazıları..
Öğretmenler kurulunda görüşülür deniyor yönetmelikte...öğretmen eksikliği nedeniyle çift nöbet verilmesi gerektiği durumlar da biz istemiyoruz bize veremessin diye bir durum söz konusu olamaz... Kanuni olarak idare çift nöbet verebilir... Yani görüşülen herşey kabul olcak diye bir durum söz konusu olamaz...
"Ayrıca toplantı kararların hepsinde olduğu gibi oy çokluğu ile karar alınması gerekir. Buradaki esas olan üst hukuki norm olan yönetmelik ve kanunlarımıza aykırı kararların alınmamasıdır." ile "Diğer yandan bu kurallar alınırken okulun konumu ve ihtiyaçlarına uygun şekilde nöbet talimatnamesi 12.04.2000 tarih ve 479 Milli Eğitim Bakanlığı Nöbet Hizmetleri özel Talimatından faydalanılır." cümlelerini kurmuşum....
Estirdiğiniz hava başka... Her zaman ki gibi yönetmelikleri eğip bükerek başka anlamlar çıkarmaya devam ediyorsunuz... Bu konu da iyisiniz maşallah... Toplantı da sadece görüşülür ve talimatnameyi idare hazırlar bu kadar basit...
Kanun ve yönetmelikler ortada ve gösteriyorum. Aksi bildiğiniz mevzuat varsa kendi düşüncenizi ispatlayan buyrun paylaşın. Yoksa sadece kendi şahsi fikrinizi paylaşıyor olursunuz. Ben ise mevzuata göre olanı gösteriyor ve yazıyorum. Aradaki fark bu sizde mevzuatı anlayıp yorumlayarak iyi olabilirsiniz. Tavsiye ederim
Bravo sedat bey. Hala yönetmeliğin ne önemi olduğunu anlamamakta ısrarcı olanlara samimiyetle sıcaklıkla sabırla hatırlatmalarınıza devam ediyorsunuz. Veli-öğrenci-idare buluşturmasının yoğurduğu öğretmenler böyledir işte. Kamu kurumlarının yönetimi birçok kere açıkça belirlenmiştir. Keyfiyet ancak liyakate esastır.
Kesinlikle. Teşekkür ederimn Fikriye Bölük hocam
Öğretmenler kurulu esasını da yazımda belirttiğim üzere sadece konuşmak için bir araya gelinmez ve orda okulun işleyişi hakkında karar almak için biraraya gelinir ki yönetmelikte de hükme bağlandığı gibi oy çokluğu ile kararlar alınır.
Ayrıca bu gösterdiğiniz eski hali çünkü o maddenin ismi öğretmenlerin nöbet görevi olarak durmuyor ki ilgili diğer hükümleri de değişti. Mevzuatı iyi takip edip bence yorum yapın
Madde on açık öğretmenler kurulunca görüşülür idarece hazırlanır
Okulun hazırlayacağı belgeleri ancak okul yönetimi hazırlar öğretmenin zaten böyle bir yetkisi yoktur ...
görüşmekle karar almak başkadır
Hocam görüşmekten böyle bir sonuç mu çıkardınız? Görüşmek ve karar almak denilince, görüşmenin sonunda çıkan ortak kararlar KARAR niteliğindedir.Unutmayın ki müdür öğretmenler kurulunun üstünde bir yetkiye sahip değildir. Hatta müdür okuldaki organların veya şahısların üstünde birisi değildir. Müdür okulun içinde, çalışanları yönlendiren, motive eden, çalışmalarını koordine eden bir role-etkiye sahiptir. Müdür öğretmenler kurulundaki nöbetçi öğretmenlerin görevleri ile ilgili hususların görüşülmesinden ve kararların alınmasından(yasa yönetmelik ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde) 1. derecede sorumludur. Alınan bu kararları bir talimatname formatına dönüştürerek ilan eder.
Mehmet Halat hocam güzelce anlatmışsıniz yılların idarede tecrübesini ortaya koymussunuz. Diğer yeni idarecilerde sizden birşey öğrenirler inşallah. şahin bey de öğretmenler kurulunu öğrenir bir gün umarım
Arkadaş öğretmenlerin hepsi boş derse nöbetciyken girmek istemiyoruz dedi... Öğretmen eksikliği var çift nöbet tumak istemiyoz dediler napıcaksınız...
Idare girsin boş derse ?
Meb resmi yazısı var öncelikle boş derse idareci gireceği yönde
Karara bağlanıp tebliğ etme işi idarenin görevidir her zaman hatırlatırım
Eski yönetmelik ve yeni yonetmelikteki hallerini karşılaştirmaktaki amacım da sonucun ortaya konması idi sadece bir yere bakarak bu hataya düşmeniz normal. Ama ilgili tüm hukumler ile yönetmelik hükümlerinin eskisi ve yenisini de bilmek doğru adımları atmanızı sağlar