Oz tamgası Türklerin bir simgesi midir?

Arkadaşlar oz tamgası hakkında bildiklerinizi yazarmısınız? Söylendiği üzere Türklerin bir simgesimidir ?

( arkadaşlar googledan baktığım görselleri referans alarak çizdim kötü olmuşsa affola)

com-zczcpa9tnbwf5160etf6.jpg
M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
14
14 CEVAP

Oz damgası öncelikle bu değildir yukarıda Fatih Yarbay arkadaşımız görselini atmış. Oz damgası 4 kolu sarmaldır 4 bir yanı(doğu, batı, kuzey, güney) sembolize eder dönme hissi verir ve merkezinde de bu enerjinin toplanmasını (türklerde kutsal toprak ötüken) ifade eder.

Öte yandan şamanlar ayinlerinde ozlaşarak tanrıya ulaşırlar. Gök tanrı inancına inananlara göre de(tamamı için geçerli olmayabilir) insanın ruhlarının tanrı katında stabil bir halde durduğu ve dönerek(oz damgası gibi) yer yüzüne indiğine inanılır. Ayrıca bu gün kullanılan gamalı haç şeklinde ki kolları sağa bakan değil sola bakar şekilde olması gerekir. Bazı inananlara göre sola bakan iyilik ve şansı kendinde toplarken tam tersi yöne bakan kötülüğü ve şanssızlığı kendine çeker.

Bir de konudan biraz uzaklaşarak benim tahminimce bir iddiam var. Geçmişte ki kamların ozlaşma için kullandığı aletler arasında dombra da bulunduğunu ve ayin sırasında kamlar içlerinden gelen kelimeleri söylediklerini okudum. Bence ilerleyen çağlarda Türkler Anadolu'ya geçmesi ile birlikte Müslümanlığı kabul etti. Bununla birlikte Gök Tanrı inancı yerini Müslümanlığa bırakırken kamlarda değişime uğradı. Kullandıkları dombra yerine sazı kullanmaya ve kendilerine kam yerine ozan demeye başlanmış olabilirler. Baktığınız zaman ozanlar saz çalarak o an ürettikleri türküleri ve hatta atışmaları yapmışlardır.

T

Hatam, eksiğim varsa söylerseniz yazıyı tekrar düzenleyebilirim.

Tunahan Sevdiren 6 yıl