Özgür irade var mıdır? yok mudur?

OZGUR İRADE NEDİR, VAR MI/ YOK MU?

Özgür irade veya erkin irade, kişinin eylemlerini, arzu, niyet ve amaçlarına göre kontrol altında tutabilme ve belirleme gücüdür. Kişinin belli eylem ya da eylemleri gerçekleştirmede ser­gilediği kararlılık; belli bir durum karşısın­da, gerçekleştirilecek olan eylemi, herhangi bir dış zorlama ya da zorunluluk olmaksı­zın, kararlaştırma ve uygulama gücü; eyle­me neden olan eylemi başlatabilen yetidir. İnsanın liberteryen manada bir erkin iradeye sahip olup olmadığı halen bir tartışma konusudur.

​​​​​​ Şimdi, bireyin fizik kuralları çerçevesinde özgür olup olmadığını irdeleyelim.

Evrende bir durum/eylem etki tepki yasası dışında başlıyorsa in deterministtir. Ancak bu durumun devamında diğer olgularla determine olması zorunluluğu, bu durumun başlangıcının fizik kuralları çerçevesinde bilinemez oluşu nedeniyle devamında deterministtir.

Bir durum etki tepki yasası dışında (dışına çıkmıyorsa) herhangi bir indeterminist hareket sergileyemiyorsa özgür iradeden bahis edilemez.

Kuantum mekaniğini arkadaşlar başlangıç bazında in determinist olması nedeniyle makro evren bazına yükselterek insanın özgür olduğunu idda etmesi saçma ve absürt bir durumdur. Zira makro evren determinedir. İnsan ise bu makro evrende oluşmuş, determine hareket eden biyolojik bir robottur.
​​​
​​​​​​​​​​​​​Tekrar kuantum dünyasına geri dönüp göz atacak olursak kuantum mekaniğinde parçacıklar dalga fonksiyonu formasyonu özelliği gösterir. Parçacık konumu icin atom altı dünyada etki ve spin çok önemlidir. Etki atom altı dünyada her şeyi değiştirir.

Ornegin, atom etrafında donen elektrona enerji vererek etki ettiğinizde elektronun orbitalini(yörüngesini) değiştirmiş olursunuz.
Ayni şekilde bu elektron 1/2 spinli olduğu için etki durumunda parçacık fonksiyonu gozlemlenecektir. Nedeni ise momentumunun değişmesinden kaynaklıdır. Dalga fonksiyonu parçacık fonksiyonuna yaklaştıkça momentum artarken hız azalır. Basitce Atom altı dünyada bir parçacığın yerini belirlemek için yada parçacığı görmek için ona etki etmelisiniz.
Etki yoksa tepki yoktur. O halde bu demektir ki bir durumu görmek istiyorsak etki gerekir.

Bu etki tepki durumu özgür iradeyi ortadan kaldıran bir durumdur. Çünkü bu durum sistemi determine eder.
Saygılarımla

E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
39
39 CEVAP

Sahte parçacıklar bu ilke dahilinde var olmuyor boyle bir şey plank ani öncesinin de determine olduğunu gösterir. Plank öncesi in deterministtir

E

https://arxiv.org/pdf/1404.1207v1.pdf

Kemal Kalkat 5 yıl

Bu bende vardı tesekkur ederim genede indirdim. S entropi durumunu gösterir ki entropi tekillik sonrası oluşan bir durumdur

Erdem Ktüfekçi 5 yıl

Orada tekillik olmadan, kuantum fiziği dahilinde evrenin oluşabileceği de açıklanıyor.

Kemal Kalkat 5 yıl

Belirsizlik ilkesi dahilindeki kuantum dalgalanmalarından yani.

Kemal Kalkat 5 yıl

Bu büyük patlama teorisi ile çelişir

Erdem Ktüfekçi 5 yıl

The wave function of the universe should satisfy the Wheeler-DeWitt equation (WDWE) [5]. With the development of quantum cosmology theory, it has been suggested that the universe can be created spontaneously from nothing, where “nothing” means there is neither matter nor space or time [6], and the problem of singularity can be avoided naturally

Kemal Kalkat 5 yıl

Kuantum dalgalanması yada sahte parçacık sıçramasının asil adi false vacuumdur

Erdem Ktüfekçi 5 yıl

Normalde sanal parçacıklar birbirini yok etmesi gerekirken, vakumun ani genişlemesinden dolayı birbirlerinden ayrılıyorlar. Bu genişleme sürecinde de gerçek parçacıklar oluşuyor. Bu durum tekilliğe gerek kalmadan kuantum fiziği dahilinde açıklanabiliyor.

Kemal Kalkat 5 yıl

Açıklanmıyor diye biliyorum zira bu durumu açıklamak demek plank anında oluşan fizik Kanunları ve 4 temel kuvvetin ayrılmasına aykırı bir durum olurdu. Boyle bir durumda büyük patlama teorisi diye bir şey olmazdı .

Erdem Ktüfekçi 5 yıl

Bu olayı şöyle düşünün Kemal Kalkat bey. Bütün fizik yasaları ve dört temel kuvvet plank anında oluşmuştur. Bu durumda fizik yasaları ile inebileceginiz maksimum nokta plank anı olacaktır .

Erdem Ktüfekçi 5 yıl

Planck zamanına kadar genel görelilik geçerli değil mi? O noktadan sonra genel görelilik işlemiyor ve kuantum fiziği devreye giriyor diye biliyorum. Attığım pdf de evrenin başlangıcın kuantum fiziğine göre açıklanabilirliğinin matematiksel ispatı var.

Kemal Kalkat 5 yıl

Yok öyle birşey. Bütün fizik yasaları plank anında oluştu bu andan öncesi için her söylem uydurma ve yalandır

Erdem Ktüfekçi 5 yıl

https://arxiv.org/abs/gr-qc/0102069

Kemal Kalkat 5 yıl

Planck uzunluğunun fiziksel anlamı araştırma konusudur. Çünkü Planck uzunluğu mevcut uzunluklar ile kıyaslanırsa en küçük olanıdır. Bu uzunluğu doğrudan ölçebilecek hiçbir araç yoktur. Bu yüzden Planck uzunluğu araştırmaları çok teoriktir. Kuantum kütleçekiminin bazı biçimlerinde, uzayzamanda kuantum etkisi dikkate alındığında Planck uzunluğu ölçek olabilir. Bir Planck uzunluğundan daha kısa yerler arasındaki farkı ölçmek imkansızdır. https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Planck_uzunluğu

Erdem Ktüfekçi 5 yıl

Bize üniversitede gösterilenler ve gerçekler bunlar .

Erdem Ktüfekçi 5 yıl

Sanal parçacıkların oluşup yok olma süreleri plank zamanından kısa mıdır uzun mudur, okuduğum bir makale vardı ama bulamadım.

Kemal Kalkat 5 yıl

Kısadır. Uzun olduğunda etkilenme olasılığı doğabilir.

Erdem Ktüfekçi 5 yıl

Bu durumda şöyle bir sonuç çıkarılabilir mi ; zaman ve hareket sonsuzdur, big bang ise çıkma olasılığı olan kuantum dalgalanmalarından sadece biridir.

Kemal Kalkat 5 yıl

Aslında zaman yoktur.

Erdem Ktüfekçi 5 yıl

Casimir etkisi ise sahte parçacık suçlamalarının evrende sürekli olduğunu göstermiştir.

Erdem Ktüfekçi 5 yıl