Polonya'da üniversite ücretleri

merhaba. Polonyada universite ucretlerini arastirdim muhendislik fakultelerine 1 yil dil egitimi + 3 yil 2000 euro dediler senelik. Sizce dogru mudur veya sizin bildiginiz bir fiyat var muhendislik fakultelerinde?

M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
16
16 CEVAP

Hangi ülke olursa olsun gittiğin ülkenin dilini öğrenip o dilde eğitim almak her zaman sana o ülkede fırsat yaratır. Tr de İngilizce dilinde üniversite bitirip Türkçe konuşamayan birini işe alırmısın patron olsan?

S

alırım niye almayım?

Burak Hepşen 5 yıl

staj yaptığım fabrikada elektrik mühendisi vardı ve türkçe bilmiyordu ?

Burak Hepşen 5 yıl

ya zaten orda ingilizce hazırlık okusa bile sonuçta toplumda lehçe konuşulduğu için 2-3 yıla çözer dili

Burak Hepşen 5 yıl

Başka ülkede eğitimini alıp diğer bir ülkede çalışmak ayrı birşey. Neyse anlattıklarımı anlamamış olmalısın.

Seyfettin Şişik 5 yıl

Öyle basit değil o iş. Lehçenin dünyanın en zor dili olduğunu bilmem duydunmu? Sokakta 5 senede ancak tarzanca konuşabilecek kadar öğrenebilirsin.

Seyfettin Şişik 5 yıl

ya şimdi bu arkadaş polonyada 1 yılda hazırlık okuyup lehçeyi çözemez bende çözemem başka biri de çözemez. Ya sevgilin veya arkadaşın olucak onla kalıp onunla yaşıcaksın o zaman öğrenirsin ama zor yani, 2 yılını sırf bunun için geçirirsin lehçe okusan

Burak Hepşen 5 yıl

Biz eğitim dilinden bahsediyoruz üstelik akademik dilden.

Seyfettin Şişik 5 yıl

Öyle kız arkadaşın olacak onunla yaşayacaksın falanlada olmuyor o dil öğrenme işi.

Seyfettin Şişik 5 yıl

sen o zaman bize lehçe okumamızı tavsiye ediyosun

Burak Hepşen 5 yıl

kız arkadaş değil, yani leh bir arkadaşın olucak hep dolaştığın aynı evde kaldığın gibi yoksa zor

Burak Hepşen 5 yıl

Bir yıl Lehçe hazırlık okuyup dili öğrendin demiyor kimse nitekim üniversitelerde demiyor. Temeli alıyorsun hazırlıkta ondan sonra zamanla yıllar içinde okulda toplumda televizyon izlerken insanlarla sosyalleşirken gelişiyor Lehçe. Bir yıl İng hazırlık okuyup İngiltereye bir git bakalım İngilizceyi öğrenmişmisin?

Seyfettin Şişik 5 yıl

lehçe hazırlık okusam ben şimdi diğer yıl lisans fakültesine girebilecek kadar öğrenirim yani?

Burak Hepşen 5 yıl

Canım kardeşim ben yıllarımı eğitime verdim beş dil biliyorum. Dil öğrenmek başka birşey onu geliştirmek ve etkili kullanabilmek başka birşey. Eğer Polonyada eğitim alıp mezun olunca orad birşeyler yapmak istiyorsan Lehçe öğrenmelisiniz diyorum. Lehçe eğitim ondan ucuz Polonyada, sonuçta kendi dilleri. Polonyada ne kadar ingilizce öğrenilir nüfusun yüzde kaçı İng. Biliyor araştırmanızı öneririm. Her taş yerinde ağırdır.

Seyfettin Şişik 5 yıl

Lehçe hazırlık okuyunca lisans eğitimini takip edebilirsin. Öyle olmasa neden kabul etsinler Lisans eğitimine sizi üniversite? Zamanlada geliştirirsin. Dil öyle birşeydir ki ayrıca çalışırken öğrenirken anlamazsın ne seviyede olduğunu zamanla gelişir ve oturur dili kullandıkça içine girdikçe geliştirirsin.

Seyfettin Şişik 5 yıl

B1 seviyesine gelirsin en azından hazırlıkta mezun olurkende c1lerde olursun 3 yıl okuyacağını düşünürsek.

Seyfettin Şişik 5 yıl

4 yıl.. Hazırlıkla beraber 5 yıl

Burak Hepşen 5 yıl

Canım kardeşim İng hazırlık okuyup lisans eğitiminide ing alırsan arkadaşlarında senin gibi yabancılar olacaktır ve aranızda sadece ing konuşarak anlaşabileceksiniz. Durum böyle olunca Lehçeyi nasıl öğreneceksin?

Seyfettin Şişik 5 yıl

sende haklısın da işte, devlet yurtlarında genelde polonyalı mı oluyor yoksa yabancı mı?

Burak Hepşen 5 yıl

Okul bitince Trye dönecenmi orada mı kalacan. Döneceksen İlk 500 deki iki üniversiteden birine gideceksin ing hazırlık okuyabilirsin o zaman. Polonyada kalacaksan Lehçe hazırlık okuyup Lehçe istediğin üniversiteye gidebilirsin. İşin özü budur.

Seyfettin Şişik 5 yıl

Yabancılar oluyor daha doğrusu yabancıları veriyorlar yanına seninle aynı odaya.

Seyfettin Şişik 5 yıl

eğerki bulursam bi polonyalı evlenir orada kalırım

Burak Hepşen 5 yıl

Evlenmek gerekmiyor orada kalmak için illaki. Lehçe okursan orada vatandaş olma şansın var. İng okursan avucunu yalarsın evlenmezsen eğer okul bitince sana 1 sene iş bulma izni verirler ing ile sadece lehçe bilmeden işte bulamayacağına göre aynen geri Türkiye kardeşim.

Seyfettin Şişik 5 yıl

İng öğrenmek istiyorsan illa yaz okuluna gider araya onuda sıkıştırırsın. Lehçe diyorum. Kalacaksan orada şayet.

Seyfettin Şişik 5 yıl

http://www.put.edu.pl/sites/default/files/STUDIES_17_BSc_Control-Eng_Robotics%20(3)-1.pdf

Burak Hepşen 5 yıl

şimdi bu bölüm 2000 euro mu ?

Burak Hepşen 5 yıl

ve poznan üniversitesi iyi bi üniversite mi? Bilgin varmı

Burak Hepşen 5 yıl

ve ben endüstriyel otomasyon teknisyeni olarak mezun olucam bu bölüm hakkında bilgim olduğu için istiyorum zaten,

Burak Hepşen 5 yıl

Müh. Fakültelerinde teknoloji adı geçenleri seçebilirsin özetle. Varşova teknoloji poznan teknoloji gibi.

Seyfettin Şişik 5 yıl

Seyfettin Şişik peki poznan tek. Üniversitesi iyi bir üniversite mi yani eğitiminde varşovadan pek bir farkı var mı? Çok okumuş birisin bilirsin belki

Burak Hepşen 5 yıl

burak kardeşim anlam veremediğim konu eğitimden önce kız arkadaştır birlikte kalmadır muhabbetlerine girmişsiniz. Buraya okumaya mı geliyorsunuz yoksa kızlarla takılıp geyik yapmaya mı? Polonyada okuyacak isen lehçe senin için olacak çözümlerin 1. sırasında gelir ingilizce okuyupta burada kaç tane insan ile konuşabileceksin? İngilizce eğitim alacak isen polonyaya gelme amacın nedir? Önce eğitimi ve yaşam standartları ve kültürel bilgileri araştırın kızları değil. İngilizce okuyacaksan işimi kolaylaştırayım diye buralara kadar zahmet etmeye gerek yok bulgaristan başlayarak buraya kadar gelen bütün kıytırık dandik ülkelerde eğitimini alabilirsin. Bilmem anlatabildim mi.

Alexander Çilesiz 5 yıl

Ben pilotum oğlumda Pilotaj okuyor Polonyada Lehçe, o nedenle bilmiyorum senin bölümünün eğitimini en iyi veren okul hangisi.

Seyfettin Şişik 5 yıl

ayrıca alırım ederim gibi kelimeler hoş değil karşınızdaki kişiye saygınız olsun. Türkiyede ingilizce bilmeyen adamı artık adam yerine koymuyorlar bunları araştırın 5 yaşında adamlar değilsiniz boş bilgilerle başkasından duyma bilgiler ile kendinize yol çizmeyin

Alexander Çilesiz 5 yıl

Polonyalılar hele kızlar Trden bir delikanlı gelsede aynı evde yaşasak diye beklemiyor haberiniz olsun. Hele bir gidin yaşayın görünce anlarsınız. Erdem bey de size benim önerdiğime benzer telkinlerde bulunuyor, aynen okumaya odaklanın kızlara değil.

Seyfettin Şişik 5 yıl

gittiğin ülkenin dilini öğrenmek istemiyor isen ingilizceyle rusçayladır bilmem ne dilleriyledir geçiştirmeye çalışıyorsanız buralara kadar masraf yapmaya gerek yok alırsın 250 liraya bir bilet gider bulgaristanda okursun bölümünü bitirirsin kendi yaşamına artı katacak bir dil öğrenmeden tarzan gibi dönersin ülkende 3 kuruş para ile çalışırsın.... Bunları araştırın burası iyi şurası iyi ingilizceyle takılırım kafama göre diye bir dünya almanya fransa gibi ülkelerde geçerli buralarda o kafayla dönersin ülkene bir halt öğrenemeden. Buralara gelme amacın istediğin bölümde başarı sağlayamadığın için ise buralarda ne işiniz var tıp isteyen adam bölümün yanından geçecek puanı alamayıp gelip burda tıp eğitimi alıp sonra türkiyede ben paraya para demem kafasıyla dönerse kusura bakmayında suratınıza tokadı vururlar......

Alexander Çilesiz 5 yıl

46 senedir bu ülkede yaşıyorum ona göre biraz nasihat dinleyin kızlarla takılma kafasında gelecekseniz buralara istanbul bulgaristan yunanistan otobüslerine atlayıp oralarda ihtiyaçlarınızı görebilirsiniz.

Alexander Çilesiz 5 yıl

Ayrıca lehçe bilmeden hangi polonyalı kızlar ile aynı eve çıkıyorsunuz onlarıda söyleyin bizde bilelim. Fazla avrupa amerika filmleri izlemeyin o dediikleriniz amerikada olur buralarda değil.......

Alexander Çilesiz 5 yıl

herşey o kadar toz pembe kolay olsaydı millet malmı türkiyede okuyor? Bileti alan avrupaya kapak atardı.

Alexander Çilesiz 5 yıl

erdem abi soyle bisey var simdi 4 yil orda kalacaksak elbette lehce ogrenmemiz lazim. Hic mi disari felan cikmicaz insanlarla konusmicaz konusucaz tabiki. 4 yil icinde hem ingilizce hem lehce ogrenmek varken neden sadec lehce ogrenelim ki? Ciddi bir lehce kursuyla ingilizce bolum arasindaki fark kapanır diye dusunuyorum en azindan ingilizce alt yapım var biraz

Mehmet Arbl 5 yıl

Erdem Cengiz ben kız falan katmadım, oda arkadaşımın erkek bir polonyalı olması ile lehçemi daha kolay geliştirebilirim dedim, yani hep beraber olduğun için kız veya erkek lehçe konuşmak zorundasın. Sende bunu karı kız muhabbetine nasıl soktun anlamadım

Burak Hepşen 5 yıl

ben şöyle diyorum, ingilizce okusam bile ordaki hayatta lehçe konuşulduğu için ister istemez lehçe öğrenmek zorunda olucaksın, bu demek olmuyor ki zorunlu lisans eğitimini lehçe oku. İngilizce okurum ama yine de lehçeyi öğrenmeye çalışırım. Okul ile ordaki hayat farklı şeyler. Okulda sıkıntı çekmemek için ingilizce okuyacağım zaten.

Burak Hepşen 5 yıl

Size başarılar kardeşler. Sapla saman karışmış. burak 46 yıldır Polonyada yaşayan bir abin tavsiyelerde bulunmuş sana ve uslubun hiç hoş değil. Gidince bizede söylersin o okulla hayat farklı olan şeyleri bizde senden öğreniriz.

Seyfettin Şişik 5 yıl

mehmet sen konuştuğumuz şekilde yoluna devam et kardeşim. Orhan Paweł Krawczyk abinden rica et sana söylesin hangi okul en iyisi istediğin bölümde.

Seyfettin Şişik 5 yıl

seyfettin bey 5 yıldır polonyada yaşayan biri farklı söylüyor başka biri farklı söylüyor ne yapalım

Burak Hepşen 5 yıl

burak kardeşim sen ne okumak istiyorsun gelecekle ilgili beklentin ne okul sonrası Tryemi döneceksin, dönersen denklik önemli mi senin için değilmi vs sorularını cevapla öyle yardımcı olalım sana.

Seyfettin Şişik 5 yıl

Seyfettin Şişik orda kalmayı planlıyorum ve kontrol mühendisliği okumayı istiyorum. Denklik önemli değil,

Burak Hepşen 5 yıl

burak abinden özür dilemelisin bence. Biryeri en iyi orada halkın içinde yaşayanlar bilir. Kampüs ve kendi gibi yabancılarla yaşayanlar değil. Yoksa bir ömür halktan kopuk yaşasan ne olur bir ülkede.

Seyfettin Şişik 5 yıl

Erdem beyden özür diliyorum oda beni yanlış anlamış belliki, karı kız için gelmiyorum öncelikle, Türkiyede şuan teknisyeni olduğum endüstriyel otomasyon bölümü türkiyeye yeni geldiği için ve türkiyedeki üniversitelerde daha gelişmediği ve iş olanakları az olduğu için yurtdışında okumayı istiyorum. Para kazanmak kolay birşey mi ki sırf karı kız için harcayayım? Tabi herkese göre farklı

Burak Hepşen 5 yıl

Bende sana aynı şeyleri söyledim zaten. Orada kalacaksan Lehçe. O zaman zaten denklik olsa ne olur olmasa ne olur. Denklik Tr de bağlıyor seni. Polonyada değil sadece tüm AB ülkelerinde geçerli diploman Tr hariç(ilk 500deki üniversiteye gidersen hariç-yada Erdem abinin yukarıda yazdığı YOK denklik şartlarına uyarak gelirsen).

Seyfettin Şişik 5 yıl

Seyfettin Şişik o şartları biliyorum, benim dediğim şu ; ben ingilizce okusam bile yaşam dolayısıyla yine de orda mecbur lehçe öğrenicem.

Burak Hepşen 5 yıl

O sana zaten karı kız için geliyorsun demedi. Dediği yalan yanlış duyduğunuz bilgilere kanmayın karı kız için ise hiç gelmeyin okumak için gelin dedi. Zira Polonya o karı kız mevzularına uyan bir ülke değil. Lehçe bilmeden zaten çok ama çok zor arkadaş edinebilirsiniz Polonya'da kız veya erkek olsun farketmez zira İng bilen ve konuşan çok azdır demek istedi.

Seyfettin Şişik 5 yıl

haklısın

Burak Hepşen 5 yıl

Öyle değil işte. İng eğitim alırsan okulda arkadaşlarında senin gibi yabancılar olacaktır çoğunlukta ve yurtta bile kalsan oda arkadaşlarında yabancılar olacak ve hem okulda hem yurtta İng konuşacaksın. Nasıl lehçe öğreneceksin. Varşova dışında birşehire gidersen kaç tane ing bilene denk geleceksin söyleyeyimmi sana, neredeyse sıfıra yakın.

Seyfettin Şişik 5 yıl

Lehçe öğrenmek için Lehçe hazırlık okumalısın veya sokakta konuşmayı öğrenmek içinde İng bilen ve sana Lehçe öğretecek Polonyalı arkadaşlar bulmalısın. Polonyalı arkadaşlarından sana Lehçe öğretecek biri çıkarmı dersen çok zor zira onlarda kendilerine İng veya Almanca öğretecek pratik yapacak arkadaş bakarlar. Olaya böyle bak.

Seyfettin Şişik 5 yıl

lehçe okumak benim de işime geliyor ama çoğu kişi lehçe okuyamassın diyor ne yapsam bilemedim

Burak Hepşen 5 yıl

Yıllarca Polonyada okuyup 3 -5 kelime öğrenmeden gelen mezunlar var çoğuda Varşovada okumuş.

Seyfettin Şişik 5 yıl

Canım kardeşim yukarıda yazdım sana oğlum Pilotaj okuyor Lehçe hazırlık sonrası. Okumaya değil dalgaya gelirse öğrenci öğrenemezsin der tabiki de.

Seyfettin Şişik 5 yıl

birşey demeye gerek yok kardeşim.....

Alexander Çilesiz 5 yıl

Abilerim ve kardeşlerim lütfen yorum Yaparken daha dikkatli olalım. Saygısızlıktan kaçınmalim. Biliyorsunuz sitede öğrencilerin dışında yaşça büyük abi ve ablalarimiz mevcut ona mutabık uslubumuzu koruyalım . Iyi aksamlar herkese .

Ali İkiz 5 yıl

Seyfettin Şişik Lehçe bilmeden arkadaş edinemezmi? Bunu yazarken ciddimiydin yoksa sakamı yapıyorsun? Polonada varşova krakow wroclaw gibi sehirlerde üniversite okuyup polonalı ingilizce bilmeyen ogrencı sayısı o kadar azki. Unıversıteyı geçtim genç nufus için ingilizce oranı çok yüksek. Gayet bir sürü arkadaş yapabilirsin neden yapamayasın Polonalı gencler gayet sıcakkanlı ve ingilizce biliyorlar. Halktan kopuk fln olmazsın. B Bu yorum komık acıkcası. İkinci noktsa ise Lehçe bilmenin işe girmek için şart oldugunu varsayalım solediğin gibi. Bu cocuk ingilizce eğitim alacak 3 4 yılın ardından işe başlayacak değilmi? Yani işe girmesi için onunde 3 4 yıl var. Sence ingilizce eğitim ile baslayp bu 3 4 yılda lehce ozel kurs yada kendı cabaları ıle ogrenmesımı daha mantıklı? Yoksa 1 senede bu kadar zor bir dili ogrenmeye calısm kendını dert ıcıne sokmasımı mantıklı? Lehceyi 1 senelk hazırlık kursu sonrası ogrenen turk ortalaması %10 u gecmez. Yeteneğin gerçekten varsa cok cabalarsan evet en azndan derslerı az cok anlarsn 1 sene hazırlktan sonra. O yuzden lutfen yazdıklarınızı dıkkatlı mantık cercevesınde yazın. unutmayın ki bu yazdıklarınızı okuyup vazgeçen karar değiştiren veya buraya gelmeye karar veren arkadaşlarmz var ve bu onların geleceklerı ıcın cok onemlı.

Utku Özdemir 5 yıl

utku kardeşim sapla samanı karıştırmayalım.Arkadaş mühendislik okuyacak. Hem yabancı bir dilde mühendislik eğitimi alacak hemde Lehçe 3-4 yıl kursa gidecek veya özel ders alacak yada senin deyiminle kendi çabasıyla öğrenecek. Kendin söylemişsin gençler ing. Biliyor diye evet bilenler var ama sıradan insanların bildiği kadar biliyorlar ve Lehçeyi bu arkadaşa bildikleri İng. Seviyesiyle mi öğretecekler. Herkes yabancı dilini geliştirme çabasındadır. İng. Biliyor dediğin gençler kalkıp birine Lehçe öğretmez zira kendi dersleri okulları hayatları hedefleri vardır. Lehçeyi dert olarak yorumlamışsın ve hazırlıkta öğrenenlerin oranı %10'u geçmez demişsin, bende bir Leh kadar öğrenir demedim zaten ama eğitimi takip eder ve anlayabilirler okulları bitincede C1 seviyesinde konuşurlar. Oraya ciddi olarak okumaya gidenler ve orada kalmayı hedefleyenler zaten Lehçeyi seçiyor ve başarıyorlar. Kalmayı düşünmeyenler veya uluslararası iş hedefi olup başka ülkeleri hedefleyenler kolay olduğu için veya daha tercih edilebilir bir dil olduğundan İng seçiyor. İlk 500 de olan iki üniversitede okuyan kaç Türk var biliyormusun ve neden Lehçe eğitim alıyorlar sence.? Ayrıca İng. Eğitim aldıkları okulların kaçının denkliği var Tr'de biliyormusun? Varşova ve Jagiellonian hariç hiçbirinin denkliği yok. YÖK denklik şartlarına baktınmı hiç? Zaten YÖK Denklik şartlarına sahip bir öğrenci Tr dede istediği okula girer ve çok nadir Türkiye'deki üniversitelerde olmayan bir bölüm istiyorsa Polonya'yı seçmiştir ve o bölümde de zaten eğitim dili Lehçedir İng. Değil. Ayrıca gittiğin ülkenin dili neyse onu öğrenmek her zaman fırsat yaratır dedim illa Lehçe okuyun veya Lehçeyi seçin demedim ve mezuniyet sonrası hedeflerinize göre eğitim dilinizi seçin dedim. Kimseyi vazgeçirmek derdinde de değilim. Denkliği olmayan bir okuldan mezun olan erkek bir öğrenci Türkiye'ye döndüğünde askerliğini uzun dönem yapıyor bunuda söyle bu platformdaki arkadaşlara. İng. bölüm mezunu yabancıların Polonya'daki iş imkanlarının neredeyse sıfır olduğunu da söyle bence. Ayrıca Lehçe dil seviyesinin bakanlık sınavı belgesi olmadan geçersiz olduğunu, Polonya oturma ve çalışma izni alamayacaklarını da söyle. Yabancı olarak İng. Eğitim alıp mezun olduktan sonra 1 yıl daha sana süre verdiklerini ve bu sürede iş bulamazsan hangi ülkeden isen geriye yollanacaklarını da anlat bence. Evlenseler bile Lehçe dil eğitimine gidip yeterli seviyeye gelince bazı hakları kazandıklarını(oturma-çalışma izni gibi) da söyle bence. Erdem Cengiz abiniz gibi 46 yılını ve benim gibi 20 küsur yılını yurtdışına vermiş abileriniz birşey söylüyorsa vardır bir sebebi. İşin özü şudur: Gittiğin ülkede geleceğe dair beklentileriniz varsa o ülkenin dili neyse eğitiminizde o dilde olmalıdır. Varşova'da İngilizce ile hayatınıza ait iletişimi kurabilirsiniz ama diğer şehirlerde öyle olmadığını görürsünüz.

Seyfettin Şişik 5 yıl

burak, utkunun yorumunu çok beğenmişsin anlaşılan. O zaman onun önerlerini uygula sen. Hele bir git Polonya'ya oku mezun ol sonra konuşuruz tekrar seninle.

Seyfettin Şişik 5 yıl

Burada çok tartışmak istemıyorum açıkcacı. Fikirlerinize katılmıyorum. Polonyaya lehce hazırlık okuluna gelip lisans eğitimine lehçe devam eden türk ogrencı ortalaması %10 15 lerde bu oran herseyı yeternce acıklıyor.%80 85lik bır kısım ıngılızceye geçıyor veya turkıyeye donuyor. Lehçe kolay olsa bende dicem tabi lehce alın avantajları var. Ama 8 ayda lehçe oğrenıp eğitime baslamak cok cok cok cok zor. İmkansız değil yapanlar var ama gerçekten zor. Lehce eğitim almak isteyen oğrencı 2 yıl hazırlıktan sonra anca eğitim seviyesine gelebilior buda oğrenciye 1 yıl kayıp sağlıyor gereksiz. İngilizce eğitim alıp 3 4 yıl içinde kendi cabaları ile lehçe oğrenmek cok daha mantıklı. Burada birçok yabancı şirket mevcut sadece ingilizce ile işe girebileceğiniz lehçe olmadan iş bulamazsın demekte çok yanlış. Birçok arkadaşım var lehce bilmeyıp burada uluslaarası şirketlerde çalışan. Lehçe bilmek tabiki iş imkanı daha cok sağlayacak ama bu lehçe eğitim almak zorunluluğu kılmıyor üniversite okurken. 3 4 yılda ogrenmek daha mantklı. Sadece varsova degıl krakow ve wroclawda da ıngılızce oranı cok yuksek bılmıyorum zıyaret ettınızmı. Ve Polonyalılar gelıp sana bıre bır lehce dersı anlatmaz zaten Sen kendı cabalarınla ve kurs yardımıla bırseyler ogrenrsen ve onarla konusmaya baslarsan zamanla lehcen gelscektır nede olsa 3 4 yıl var onunde. Ve egıtımden sonra ıse basladıgı zaman oturum ıznı ve dıger konulardada problem cıkmıyor sonucta burada calısıyor. Vatandaslk ıcın lehce sartı var evet ben lehce ogrenmesn mı dedım? Onunde 3 4 yıl var o surecte ogrensn dedm. Bunlar benım goruslerım benm tecrubelerım katılmak zorunda değilsizn. Baskada yorum yapmayacagm bu konu hakkında. Son yorumum bu. Cevap verıp tartısma yaratmak ıstemıyorum. Herkse saygıar. Herkese bol şans

Utku Özdemir 5 yıl

Neyse. Uzatmaya gerek yok. Kırıcı olmak istemiyorum. Söyleyeceğim son olarak şudur. Polonyada lisans eğitimi almak isteyen kardeşlerim buraya eğitim almaya gelip kalmak istiyorsanız eğitimini aldığınız işi yapmak istiyorsanız Lehçe eğitim almalısınız ve herhangi bir üniversitede olabilir okulunuz. Ülkelerinize geri dönecekseniz ve erkek olarak Tr'de denklik sorunu yaşamak istemiyorsanız,askerlik sorunu yaşamak istemiyorsanız ilk 500 içindeki 2 üniversitede eğitim almalısınız. İngilizce Lehçe'den kolay bir dil olduğu için İng. Eğitimi tercih edebilirsiniz de size kalmış bir olay. Danışman şirketlerede paralarınızı kaptırmayın İng. Bilen birilerinden yardım alıp kendi başvurularınızı yapabilirsiniz.Polonya'daki oturum izni sigorta banka vs. İşlemleri içinde okulunuzun sekreterliğinden veya yerel öğrencilerden yardım alırsınız.

Seyfettin Şişik 5 yıl

ya kisiden kisiye degisir bu, eger polonyada kalmak istiyorsa kişi, lehce egitimi almalidır aldigi ing. Pek yararina olmayabilir. Ama diplomayı alıp trye veya baska bir ing konusulan sehre gidip is kurucaksa ing egitimi almasi daha mantikli.

Mehmet Arbl 5 yıl

ki biliyorsunuz artık trde bile onemli sirketler yuksek seviye ingilizce dili istiyor

Mehmet Arbl 5 yıl

mehmet kardeşim günlerdir anlattığımız olayı özetlemişsin. Anlattığımız önerdiğimiz yazdıkların zaten.

Seyfettin Şişik 5 yıl

farkındayım abi konu cok uzadı ben polonyada kalacak olsam tabiki lehce egitim almak zorundayim ing. Egitim alirken 2.bir dil ve bu lehce olunca imkansiza yakin zor olur

Mehmet Arbl 5 yıl

konu gene doğılıyor mehmet kardeşim başa donuyoruz. O yüzden tartısmayı bırakalım bırbırmızı ıkna edemeyeceğiz. Herkesin yorumlarını okuyan arkadaşlar mantık süzgecinden geçirip kendileri karar versin

Utku Özdemir 5 yıl

Eğitim hayatınızı sürdüreceğiniz ülke polonya resmi dili lehçe burada 1 sene kalıp geri dönmeyeceğinize göre mecburen biryerden birşekilde yerel resmi dili öğrenmeniz gerekecek buraları ispanya almanya fransa gibi ülkeler ile karıştırmamakta fayda var. Zamanındaki olaylardan dolayı ve tarih geçmişinden dolayı hala insanların düşüncesi farklı olduğundan dolayı ingilizce ile seni götürebilecek kademe çok kısıtlı yapılan yorumlardan mantıklı olanları düşünüp karar vermen yeterli.

Alexander Çilesiz 5 yıl

Cengiz bey ya ben anlatamıyorum genç arkadaşlara yada anlamak istemiyorlar. Neyse diyecek birşey yok.

Seyfettin Şişik 5 yıl

farkındayım abi gunluk konusma dili olarak anlasabilecegim kadar ogrensem bana yeterli olur. Hem ing hem lehce bilen birisini bulursam yararima olur banda ogretebilir

Mehmet Arbl 5 yıl

Günlük konuşma dili ni anlayabilecek seviye %50 seviyesine olacaktırki buda uzun zaman gerektirecek bizim kadar basit bir dile sahip değiller kendileri bile %100 doğru ve yanlışsız bir lehçeye hakim değil bunu yerel halklardan duyabilirsiniz buda demek olacaktırki senin mecburen paşa paşa biryerlerden eğitim alman gerekecek yoksa market alışverişi odur budur gibi konular ile evde tıkılarak kalırsın arkadaş çevrende yabancı kitle olur polonyanın sana herhangi bir tecrübe kazandırmasıda mümkün değildir.

Alexander Çilesiz 5 yıl

Cengiz bey tam ben yazacaktım siz söylemişsiniz. Lehçenin dünyanın en zor dili olduğunu ve profesyonel yardım almadan heleki sokakta arkadaşlardan öğrenilemeyeceğini genç kardeşlerimiz Polonya'yı yaşayarak öğrenecekler. Şimdi ne kadar anlatırsak anlatalım boşuna bence.

Seyfettin Şişik 5 yıl

başka birşey açıklamasında bulunmaya gerek duymuyorum inanmayan arkadaşlarda olursa çözüm basit uçak biletinizi alıyorsunuz geliyorsunuz ve anyayı konyayı görüyorsunuz.

Alexander Çilesiz 5 yıl

Arkadaş çevrenizde sizin gibi yabancılar olacaktır ve İng. Bilenler olacaktır diye söylemiştim kardeşlerimize bende.

Seyfettin Şişik 5 yıl

arastirdim abi bunu hatalara pek aldiris etmiyorlarmis

Mehmet Arbl 5 yıl

bilgim var baya zor bir dil zaten orda 4 senede kalsak ogrenmemiz lazim

Mehmet Arbl 5 yıl

Hatadan kasıt Erdem abiniz başka birşey söylüyor. Polonyanın yerel halkı bile Leh diline sıfır hata oranında haiz değil buda dilin zorluğundan demek istiyor. Öyle sokakta, arkadaşlarla profesyonel eğitim almadan öğrenemezsiniz diyor.

Seyfettin Şişik 5 yıl

biliyorum abi hayirlisi bakalim bi kararlastirayimda

Mehmet Arbl 5 yıl

Tartısma yaratmak istemedim ama gene yorum yazmak zorunda hissediyorum. Ya 8 aylık br kurs allah askına egıtım sevıyesıne getıreblrmı? Kaç tane turk ıngılızceye gecıyor ve ulkesıne donuyor yapamadıgı ıcın bunun bılıncındemısınız Her 100 turk lehce hazırlk ogrencısnın 80 85ı yapamıyor? Lehce hazırlık eğitim kurslarnn yeterszlığınden bahsetmıyorum bıle. Koyuyorlar senı 10 tane ukraynalı ıle aynı sınıfa hadı ogren adamlar 1 haftada konusmaya baslıyor sen aptal gıbı kalıyorsun. Eğitim alanlarda ılk yıl derslerın cogunu anlamıyor. Rica ediyorum abim yaşındasınız lehce ogrenmek avantaj değildir demıyorum avantaj. Ama lehçe eğitim almak sıkıntısına değermi? 4 yıl var onunde kursa gider pratik yapar ogrenır bunu anlatmaya calısıyorm ama sız hala lehcenın avantajlarından bahsedıyorsunz. Ingılızce egıtım alıp ekstra lehce kursları ıle ogrenın daha mantklı onunde 4 yıl var! Bunu anlatamaya calısıyorum. İngilizce eğitimini al ve lisansa basla bırcok üniversite lisans sürecince lehce derside verıor zaten yabancı dıl olarak. Anlatmak istediğim bu.

Utku Özdemir 5 yıl

utku kardeşim senin önerinde doğru. Aksini iddia etmiyoruz. Senin önerin Tr'ye dönmeye veya uluşlararası bir iş veya başka bir ülke odaklı olanlar için geçerli ve kolay olanı. Biz Polonyada kalıp iş kuracak ve yaşamını orada devam ettirmek isteyenler için Lehçe hazırlık ve eğitimi öneriyoruz. Neden önerdiğimizin sebepleri yaşanan tecrübelerle sabit. Lehçe dil hazırlık okulu konusunda da şunu söyleyeyim danışmanlar aracılığıyla gelirse adaylar veya Lehçe hazırlık sınıfı olan Üniversiteleri iyi irdelemeden kayıt olurlarsa veya Üniversite sekreterliğine gurupları kendi dil ailesinden olan öğrencilerle oluşturmalarını talep etmez de oh ne iyi sınıfta Rus Ukraynalı Belaruslu kızlarda var diye düşünürlerse tabikide o Ukraynalılar dediğin öğrenciler çatır çatır konuşurlar. Bizim dil ailemiz yakın değilki Lehçeye. 900 Saat Lehçe dil eğitimi veren Üniversitede var üstelik öğrencileri geldikleri ülkelere göre sınıflara yerleştiriyor üstelik eğitimini alacağınız Lisans bölümüne göre dil eğitiminin programını ayarlıyorlar. Diğer taraftan 400-450 saat Lehçe dil eğitimi veren üniversitede var. Hintli, Ukraynalı, Türk nereli olduğuna bakmadan öğrencileri aynı sınıfa doldurup öğrenip öğrenmediğine bakmadan öğrencilerden gelen paraya bakan Üniversite Lehçe hazırlık okullarıda. Tıp,Diş hekimliği vs okumak isteyenlerin hazırlık okulu 2 yıl sürüyor. Bu bir tercih ve araştırma meselesi. Karar sizin!

Seyfettin Şişik 5 yıl

Seyfettin Şişik bir teknisyen olarak cevaplama ihtiyacı duydum, mühendislik bölümü hakkında tabii, sözel veya eşit ağırlık bölümleri bilmem ama sayısal bölümde ingilizce şart. İstediğin ülkede istediğin yerde çalış heryerde eğer ki mühendissen kullanacağın tüm programlar ingilizcedir, bu zorunludur, global olarak. Ama başka bölümler için bişey diyemem. Şimdi ayriyetten polonyaya ingilizcesi zayıf olarak gelmiş kişi ingilizce bilmeden nasıl lehçe öğrenebilir? Buna hiç değinmemişsiniz. Adama Türkçeden lehçe değil ingilizceden lehçe öğreticekler. Peki ingilizce altyapısı olmayan biri ne yapsın? 2 dille nasıl uğraşıcak aynı anda. VE İŞ BULAMASSIN DİYE BİRŞEY YOK. İngilizce lisansın ile almanyaya gitsen bile almanca bilmesen dahi sana iş verirler ki bu global bir dil sonuçta. Mühendisin yaptığı işi söylemeye bile gerek yok. Ama utku'nun söylediği gibi eğer ki mühendislik okuyacaklar varsa ingilizce okuması daha iyi olabilir, bende ingilizce okuyacağım gelecek sömestr çünkü, mühendislik çok zor bir meslek, ve bunu hiç bilmediği bir dil ile yapamaz.

Burak Hepşen 5 yıl

Varsayımlar şahsi hayaller gerçeklerle karışmaya başladı. Madem çok iyi biliyorsunuz bildiğiniz yolda devam edin kardeşim. Almanyada işe başladığında haber verirsin kahveni içmeye gelirim. Hangi mühendislik programıymış bu global zorunlu olan? Mühendisliğin çok zor olduğunu biliyorsun ama Almanya'nın dünyanın en iyi mühendislik fakültelerine sahip olduğunu bilmiyormusun? Bari Polonyadan İng. Mühendislik mezunu olarak Almanyada kolaylıkla iş bulmasaydın kardeşim. Mühendis olmasam mühendis olmaya karar verecektim yada belki çok zor bir meslek olduğunu söylemenden dolayı vazgeçerdim. Bilemedim şimdi. Bol şanslar.

Seyfettin Şişik 5 yıl

Kim aksini iddia edebilir zor bir meslek, cogu kisi severek yapmiyor zaten. Endustriyel otomasyon benim bolumum ve bu bolumun suan dünyada en cok ihtiyaç duyulan meslekler arasinda oldugunu biliyorsundur umarim. Bağlantılarım var zaten. Frankfurt ve düsseldorfta mezun olunca isim hazir yoksa boyle kesin bir sey kimse diyemez. Ve istediğin yerde oku o farketmez muhendislik okunmaz, uygulanır. Bu kisinin kendisini geliştirmeye bakar.

Burak Hepşen 5 yıl