Schrödinger'in Kedisi deneyi nasıl açıklanır?

Sevgili Kozmik Halkı size düşünmeniz.. Düşünmeniz.. Vee düşünmeniz için güzel bir deney sorusu:

Not: İnternetten kopyala-yapıştır yapmak yasak. Ancak konuyu araştırıp özgün bir yorum yapabilirsiniz.

Schrödinger'in Kedisi:
Bir kedi ile birlikte tamamen kapalı bir kutu içinde küçük bir parça zehirli radyoaktif maddeyi kapalı çelik bir kutuya koyduğunuzu varsayın. Kutunun üstünde bir yeşil(yaşıyor), birde kırmızı(ölü) küçük lambamız var. Şimdi, Kedinin yaşayıp yaşamadığını anlamak için bir sinyal göndermemiz isteniyor. Ancak bakıyoruz ki her gönderdiğimiz sinyalde iki ışıkta aynı anda yanıyor. Işıklarımızı kontrol ediyoruz ve görüyoruz ki bozuk olması imkansız. Bir kez daha deniyoruz ve yine ikisi aynı anda yanıyor. Sorun şu ki kutuyu da açamıyoruz. Ama her sinyalde, her iki ışıkta aynı anda tepki veriyor. Şimdi soru şu: Kedi yaşıyor mu yoksa öldümü?

U
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
45
45 CEVAP

Işık gözlemlemeden önce hem tanecik hem dalga özelliği gösterirken gözlemleyince ya tanecik özelliğini ya da dalga özelliğini gözlemleyebiliriz. Heisenberg'in Çift Yarık Deneyi gibi iki çizgili bir kesikten ışık gönderdiğimizde iki bağımsız çizgi yerine aralarında etkileşim olup boşluk olması gereken yeri doldurduğunu görürüz. Bunun sebebi fotonun gözlemleyene kadar iki özelliği olduğudur hem dalga hem partikül. Schrödinger'in kedisinde de çekici uyaracak atomun iki durumu var hareketli ya da hareketsiz biz bu atomun hareketini bilmediğimiz için kedinin de durumunu bilemeyiz. Kedi gözlemlemeden önce hem diridir hem ölüdür. Ancak kapağı açtığımızda atom hareketsizse kedinin diri atom hareketliyse kedinin ölü olduğunu görürüz. Gözlemleyene kadar iki durumda olan her şey gözlemlediğimizde tek durumda olmak durumundadır.

O

**Çift çizgi halinde ışık dalga özelliği gösterir. Ancak fizikçiler tek foton bulunduran bir ışık kaynağıylada çift yarık deneyini yaptılar ve yine bulanık görüntüyü elde ettiler. Bunun sebebi de fotonun kendisiyle olan etkileşimi ve partikül gibi davranmasıyla açıklanabilir.

Orhan Savgaman 6 yıl

Tamam dostum bunu anlıyorum. Ancak kedi örneğinde kuantum metodu kullanılmaz. Foton denilen büyüklük ile kedi aynı formda düşünülemez. Sebep büyüklük, kütle. Bu şuna benziyor. Newton hareket yasaları ile işleyen otomotiv teknolojisini bir anda.. Kuantuma uyarlayamazsin. Cunku insan hem yaşar hem ölür diye yola cikamazsin. Arabaların gren mekanizmasinda hata olduğu için kaza. Olursa ve insanlar ölürse bu adam aynı anda hem canlı hem.. Ölü denilebilir mi?

Süleyman Simav 6 yıl

Bakın yani kuantuma gönül vermiş bazi bilim insanları mevlanayi bile kuantuma uydurmaya çalışıyor. Bu hatalı bir bakistir

Süleyman Simav 6 yıl

Kuantum mekaniğini görülmeyen subatomik partiküle değil de, gerçek dünyaya uygulamaya kalkınca mantıksız geliyor diyorsun.

Orhan Savgaman 6 yıl

Evet, yani şöyle diyelim. Bunu yapmak için erken.

Süleyman Simav 6 yıl

Erken derken de kesip atmayalım hemen Schrödinger'in kedisini

Orhan Savgaman 6 yıl

Kesip atmayalım zehirleyelim. Kapalı bir. Kutu içinde

Süleyman Simav 6 yıl

O. Kediyi ben Scrodinger den daha çok seviyorum.

Süleyman Simav 6 yıl

Peki

Orhan Savgaman 6 yıl