Arkadaşlar herkese merhaba, sayfanıza yeni katıldım ve sizlere birkaç soru sormak istiyorum aydınlatırsanız sevinirim...
Evrim teorisinin kanıtlarını baz alarak ortak atalardan bahsedersek eğer insanlik tarihi 65 milyon yıllık primatlara, primatlardan ayrılıp evrilmeye başladığımız dönem ise 6 milyon yıl öncesine tekabül etmektedir. Cennetten Dünya'ya gönderilen Adem ise maksimum 20.000 yıllık tarihi kapsamaktadır. Yazıyı Sümerler icat etmiştir tarihi maksimum milattan önce 3500 lü yıllara dayanır. İlk kutsal kitap Tevrat ınM. Ö 1400 lü yıllarda indiği tahmin edilmektedir. Buna gore yazının icadindan önce neden semavi dinler yoktur cennetten kovulan Adem kimdir neye dayanarak insanlık bu tarihle başladı denir? Kutsal kitaplardan önce insanların ilahi adaleti yok muydu? O kişiler ahirete inananlara göre ne olacak? Yazının icadı olmadan önce ve Mısır'ın Osiris rahipleri Hz. Musayı eğitmeden ve Hz. Musa, Ramsesle ayrı düşmeden önce semavi dinler kavramı neden çıkmamıştır? Tüm semavi dinler bu kadar evrensel ise neden Ortadoğuya has konular kutsal kitaplarin içeriğinin tamamını oluşturmaktadir? Neden yaradılışı bu kadar sahiplenen peygamberler Tanrının elçisiyken kutuplardan bile bihaberdirler? Neden Hz. İsayla Horus hikayesi birebirdir? Neden genel anlamda peygamberleri Osiris rahipleri yetiştirmiştir? Neden Nuh Tufanının ilk anlatimi olan Gilgamış destanında Nuh Utnapiştim ismiyle yer alırken Ortadoguda ismi Nuh olarak değişir? Bunca olaylar içersinde, ucu açık soruların listesi daha da uzayabilirken, insan elinden ve aklindan öteye gitmeyen iyi kötü, ödül ceza sistemleri bu kadar açıkken bir sisteme ne kadar kutsal denilebilir? Buna inanılması nasıl beklenilebilir?
Semavi dinler evrensel midir?
Caglayan Ödek
C
0 kişi takip ediyor.
Paylaş:
Adnan Beyazıd ahlak kavramını din gecmisine kadar biliyor olmanız sizin eksikliğiniz. Herseyi dini baz alarak degerlendirirseniz koskoca felsefenin etik, ahlak felsefesini de bu şekilde çöpe atmanız mümkündür. Topluluk icersinde yaşayışları düzene sokmayı devlet ahlakı olarak platonm. Ö 300 lü yıllarda devlet kitabıyla ele almıştır, bunun yanı sıra insan iyi yasamayi ve zarar gormemeyi ister, bu da genlerimiz ve bilincimizin koruma içgüdüsünden kaynaklanan dogal tepkidir, bu hiyerarşi tüm canlılar arasında da vardır, kurtlar kendine alfa aile seçer, kimi hayvanlar kendini korumak icin sürü halinde hareket eder, kimileri yalnız yaşar, insanların da yaptığı bu hiyerarşiyi dengelemekten fazlası değildir. Oncelikle Kuranın asıl amaci ve kademe kademe okunuslariyla ilgili bilgi sahibi olun zaten toplumların yaşayıslarıyla ilgilenmedigini sadece icsel yolculugu baz alıp farkli bilinc kapilari acmaya calistigini goreceksiniz. Bu da tercihe bagli olmalıdır, çünkü belli inziva sürecleri gerektirir ayetleri cok farkli idrakla sorgulamayi gerektirir, daha Kuranın ne oldugunu ayırt edememis oruc namaz konusan bir toplumsak bence kimse dini anlatmaya calismasin once kendi anlamaya calissin derim. Daha ne savundugunuz ve diger ahlak kavramlarinin cikis noktasiyla ilgili bilginiz yokken kesin hükmünüzü dikkate alamam.