Şeriata göre miras paylaşımı?

Miras konusunda Matematik hatası yapan Allah'ın sözlerini Avliyye ve Reddiye yöntemleri ile düzeltmeye çalışan insanlar var, ancak Miras konusundaki bu matematik hatasını bana en basit şekilde anlatabilecek sözlerinize ihtiyacım var; ayrıca, neden şeriata dayalı bir miras paylaşımı yanlıştır, insanlara bu konuda ne gibi etkileyici cümleler kullanılabilir?

MİRAS HUKUKU:
Nisa 11:
1) (Çocuklarınızın paylaşacağı miras da)erkek, kadının iki katı pay alır.(SORUN YOK)
2) (Mirasçılar iki kişiden fazla kadın iseler) mirasın üçte ikisi onlarındır.(ÜÇTE BİRİ KİME?)
3) (Çocuk mirasçılar sadece bir kadın ise) mirasın yarısı onundur.(YARISI KİME?)
4) (Ölen kişinin çocuğu ve anne babası var ise)ana ve babasının her birisine altıda bir düşer.(KALAN ALTIDA DÖRDÜ KİME?)
5) (Ölen kişinin çocuğu yok ve yalnızca anne babası var ise)annesine üçte bir pay düşer.(BABASINA MİRAS YOK MU, YOKSA GERİ KALAN BABASINA MI DÜŞER?)
6) (Ölen kişinin çocuğu yok ve yalnızca anne babası ve kardeşleri var ise)bu durumda annesine altıda bir düşer.(ÖLEN KİŞİNİN BABASINA VE KARDEŞLERİNE NE DÜŞER?)
NOT: Bu paylaştırma, ölenin kişinin yapacağı vasiyetten ya da borcundan sonra yapılacaktır.

NİSA 12:
7) (Ölen kişi kadın eş ve bu kadının çocukları yok ise)kadının bıraktığı mirasın yarısı kocanındır.(KALAN YARISI KİME?)
8) (Ölen kişi kadın eş ve bu kadının çocukları var ise)kadının bıraktığı mirasın dörtte biri kocanındır.(KALAN DÖRTTE ÜÇÜ KİME?)
NOT: Bu paylaştırma, ölenin kişinin yapacağı vasiyetten ya da borcundan sonra yapılacaktır.
9) (Ölen kişi erkek eş ve çocukları yok ise) erkeğin bıraktığı mirasın dörtte biri kadın eşlerindir.(KALAN DÖRTTE ÜÇÜ KİME?)
10) (Ölen kişi erkek eş ve çocukları var ise) erkeğin bıraktığı mirasın sekizde biri kadın eşlerindir.(KALAN SEKİZDE YEDİSİ KİME?)
NOT: Bu paylaştırma, ölenin kişinin yapacağı vasiyetten ya da borcundan sonra yapılacaktır.
11) (Mirası paylaşılan kadın veya erkeğin çocuğu ve babası yok ise) yalnızca bir erkek veya bir kız kardeşi bulunursa, ona altıda bir düşer.(KALAN ALTIDA BEŞ KİME?)
12) (Mirası paylaşılan kadın veya erkeğin çocuğu ve babası yok ise) kardeş sayısı birden fazla ise, üçte birini ortak olarak paylaşırlar.(KALAN ÜÇTE İKİSİ KİME?)
NOT: Bu paylaştırma, ölenin kişinin yapacağı vasiyetten ya da borcundan sonra yapılacaktır.

Nisa 176
Babası ve çocuğu olmayan kişinin mirası (kimi ayetlerde annesi, babası ve çocuğu olmayan kişi olarak çevirisi yapılıyor(ANNE BU DURUMDA MİRASTAN YARARLANAMIYOR)):
13) (Ölen kişinin babası ve çocuğu yok) bir kız kardeşi varsa, bıraktığı mirasın yarısı kız kardeşinindir.(YARISI KİME?)
14) (Ölen kişinin babası ve çocuğu yok) iki kız kardeş ise, bırakılanın üçte ikisi onlarındır.(KALAN ÜÇTE BİR KİME?)
15) (Ölen kişinin babası ve çocuğu yok, bu ölen kişi bir kız kardeşse) erkek, kız kardeşinin mirasının tamamını alır.(SORUN YOK)
16) (Ölen kişinin babası ve çocuğu yok) kardeşler, erkeklerden ve kadınlardan oluşuyorsa, erkeğe kadının iki katı kadar pay verilir.(SORUN YOK)

NİSA 176. AYETE GÖRE, 1 KIZ KARDEŞ 100 LİRALIK MİRASI NASIL BÖLÜŞÜR? MİRASIN YARISINI aliR, 50 LİRA. KALAN 50 LİRALIK MİRAS BOŞTA KALIYOR!

NİSA 176. AYETE GÖRE, 2 KIZ KARDEŞ 100 LİRALIK MİRASI NASIL BÖLÜŞÜR? MİRASIN ÜÇTE İKİSİNİ aliR, 66.66 LİRA. KALAN 33.34 LİRALIK MİRAS BOŞTA KALIYOR!

NİSA 176. AYETE GÖRE, 3 KIZ, 2 ERKEK KARDEŞ 100 LİRALIK MİRASI NASIL BÖLÜŞÜR? 7 BİRİM PAYLAŞILIR; 100/7= 14.28 LİRA HER BİR KIZA, 24.56 LİRA HER BİR ERKEĞE

Çocuksuz ve eşsiz ancak bir babası ve bir de kız kardeşi olan bir erkeğin 100 TL mirası söz konusu olsun. Bu miras nasıl pay edilir?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
20
20 CEVAP

Şecaaddin Çelikler abi birkaç link bişi at bari

H