Teleskop teknolojisinin evrimi

Teleskop teknolojisindeki evrim den çok belirgin bir örnek..
Düzeltme; 2016 diye lanse edilen resim dünyadan teleskop ile değil, uzaydan bir sonda(New horizons) üzerinden çekilen resimdir.
İnsanoğlu gerçekten de teknoloji alanında olağanüstü işler başarıyor.

com-fk7zbzbtqgym0lnl4dws.jpg
M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
19
19 CEVAP

Pluto 2005 te neden iki ayrı nokta gibi gözüküyor?

A

Uydusu Charono, kendisine yakın büyüklükte... İkili gezegen sistemi gibiler...

Nihat Altinova 5 yıl

Sağolasın hocam plutonun uydusunu ilk kez senden duydum.

Armagan Küçükgökçe 5 yıl

Rica ederim. Charon en büyüğü... Bilinen 4-5 tane uydusu daha var, sürekli yeni bir tane daha bulunuyor. Eğri büğrü asteroid parçaları bunlar daha çok. Daha da fazla olduğu tahmin ediliyor...

Nihat Altinova 5 yıl

Hocam onca uydusu var Pluton neden gezegen değil?

Armagan Küçükgökçe 5 yıl

Aslında Charon tam da uydu gibi davranmıyor, dediğim gibi Pluto'ya yakın büyüklükte ve aslında Pluto'nun çevresinde dönmüyor, ikisi ortak bir merkezin etrafında dönüyorlar... Karşılıklı el ele tutuşmuş birbirini çekerek dönen iki çocuk gibi düşünün... Sadece biraz daha büyük diye Pluto'ya gezegen mi demeliyiz? Kuiper Kuşağı denen bölgeye yakınlaştıkça, bu türden, Pluto'ya benzer çok sayıda gök cismi olabileceği tahmin ediliyor. Aynı yörünge üzerinde bir sürü irili ufaklı asteroidimsi gezegenimsi gökcisimleri bunlar... En önce Pluto'yu keşfetmiş olabiliriz ama o yörüngede belki daha onlarca böyle cüce gezegen var... "Gezegen" olarak adlandırdığımız diğer gök cisimlerinde böyle bir durum yok, yörüngelerini temizlemiş durumdalar... O nedenle Pluto artık "gezegen" olarak sayılmıyor... Komik geliyor bana ama herhalde hayatı algılama biçimimizle ilgili olsa gerek: İnsanlar bunu bir "statü" kaybı olarak düşünüp Pluto için üzülüyorlar... Oysa sadece nasıl bir yapı olduğunu kolayca algılamamız için yapılmış bir adlandırma bu... Yani, gezegenlikten düşürüldü diye Pluto'nun emeklilik ikramiyesi yanmayacak!

Nihat Altinova 5 yıl

Emeğine sağlık hocam, hiç bir makale bu kadar yalın açıklamamıştı...

Armagan Küçükgökçe 5 yıl