Topluluk önünde konuşamıyorum bunu nasıl aşarım?

Merhaba arkadaşlar,
Bir konuda yardıma ihtiyacım var.
Bugün sunumum vardı ve ben aşırı heyecanlandığımdan dolayı çok çalıştığım halde hiç konuşamadım ve heyecandan bayılacaktım nerdeyse. Kendimi o kadar kötü hissettim ki. Sorun şu ki topluluk önünde gerçekten konuşamıyorum ve artık hayatımda ciddi bir sorun olmaya başladı. Bu konuda ne önerebilirsiniz, siz nasıl aştınız acaba? Cevaplar için çok teşekkür ederim şimdiden.

Y
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
68
68 CEVAP

Kalabalıktaki insanların yüzlerine değil, uzaktaki noktalara odaklanıp anlatmak çoğu zaman işe yarar Benim de benzer bir sorunum vardı, bu şekilde daha az heyecanlanıyorum. Söyleyeceklerime odaklanabiliyorum

E

iyi taktik işe yarar

Alihan Sayman 5 yıl

yapilan en buyuk yanlislardan biri uzaga bakmaktir. İyi bir konusma yapmak icin oncelikle hitap ettiginiz kitleyle iletisimde olmak. Uzaktaki noktalara bakarsaniz dinleyicilere kendinizi dinletemezsiniz. gozlerinin icine bakarak anlatmak en iyisidir ancak bunu yapamiyorsaniz alinlarina bakmak onerilir cunku sizin aslinda alnina baktiginiz kisi bunu siz gozune bakiyorsunuz gibi algilayip gozler uzerinde oldugu icin dinleyecektir de. Bildiginiz her seyi eksiksiz anlatip kimseye kendini dinletememektense, anlattiginiz kadarini insanlarin benimsemesini ve anlamasini saglamaniz daha onemli. Soylediklerinizi unutmaya gelince tek soyleyebilecegim: Tekrar. Biz okulda topluluk onunde konusma hazirlarken hocamiz en az 50kere ayna karsisinda tekrar yapmamizi istiyordu. Tekrar ede ede zaten hatirlamaniza gerek kalmayacak. Yok yine de unutuyorum diyorsaniz da elinize kucuk kartlar alabilirsiniz. Ornegin her slayti ozetleyen bir iki anahtar kelime. Ama kesinlikle cumle seklinde degil.

Zeynep Sözen 5 yıl