Topluluk önünde konuşamıyorum bunu nasıl aşarım?

Merhaba arkadaşlar,
Bir konuda yardıma ihtiyacım var.
Bugün sunumum vardı ve ben aşırı heyecanlandığımdan dolayı çok çalıştığım halde hiç konuşamadım ve heyecandan bayılacaktım nerdeyse. Kendimi o kadar kötü hissettim ki. Sorun şu ki topluluk önünde gerçekten konuşamıyorum ve artık hayatımda ciddi bir sorun olmaya başladı. Bu konuda ne önerebilirsiniz, siz nasıl aştınız acaba? Cevaplar için çok teşekkür ederim şimdiden.

Y
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
68
68 CEVAP

Genelde sunum yapmaya değil, sunumda anlatılacaklara çok çalışmaktan oluyoro. Haliyle heyecan hissedince, çalışılan yüzlerce kelime birbirine giriyor veya hiç çıkmıyor. Öncelikle sunum yapmadan önce, içerik kadar o içeriği anlatmaya da odaklan. Bunun için bazı teknikler var. Ayna karşısında sesli olarak sunum yapabilirsin. Veya, telefonu karşına koyarak, bir kameraya karşı sunum yap. Böylelikle, daha sonradan sunumunu izleyebilir, yanlışlarını görebilirsin. Sunumda eline kalem veya sunum değiştirici olsun. Bu senin için bir odaklayıcı ve beden dilini ayarlayabileceğin bir hatırlatıcı olabilir. Bazen arkadaş grubunu veya aileni karşına alıp kısa sunumlar yap. Buradaki temek nokta, sunum pratiği yapman. Yaptıkça, karşındaki insanların, seni izlemelerindeki maksadı da anlıyorsun. Onlar senin yapacağın en küçük hatayı veya senin dil sürçmelerini değil, anlattığın, hakkında bilgi sahibi olduğun ve onlara vereceğin o değerli bilgilere odaklılar. Pratik konusunda ise sana önerebileceğim; neredeyse dünyanın birçok noktasında olan bir organizasyon var; Toastmasters adında. Türkiye'de de var bu. Farklı sektörlerden, çalışan veya öğrenciler belli zamanlarda buluşup, belirledikleri bir temada topluluk önünde konuşma ve sunum yapıyorlar. Yani bir nevi, insanlar sunum, hitabet becerilerini geliştirmek için antreman yapıyorlar. Hangi şehirdesin bilmiyorum ama Istanbul Toastmasters olarak inceleyebilirsin. Meetup'da da bakabilirsin. Kendi şehrinde aynı şekilde bu tarz etkinlikler organize edebilirsiniz. Kolay gelsin.

Ekleme: Sunum sırasında ~kaç kişi olduğuna bağlı~ sağ, sol ve orta kısımlarda kurbanlar belirle. Tek bir noktaya bakmaktan ziyade, ara ara bu kurbanlara bakarak anlat istediklerini. Hem insanlar, senin farklı noktalara baktığını, bu işi bildiğini, rahat olduğunu anlayabilirler, hem de sen, onlarca, yüzlerce kişiye anlatmaktansa, bu kişilere bakıp, daha rahat bir şekilde anlatacağın şeylere odaklanabilirsin. O baktığın kişiler zaten anlamaz onlara baktığını.

A

Çok çok teşekkür ederim cidden işime yarayacak önerilerdi.

Yağmur Güraras 5 yıl

aman tanrim ilk defa toastmasters i bilen birini goruyorum, mutluluktan aglarim simdi ben

Zeynep Sözen 5 yıl