Uzay mekikleri neden yatay halde değilde dik şekilde kalkışa geçiyor?

Zaten hemen hemen tüm ağırlığı ilk olarak yakıt tankerlerinde ve neden artık black bird gibi bir uzay aracı yapılmıyor ?

com-p867fi9d4npwezosus8g.jpg
com-8xeckrpcz2281bwjlrre.jpg
F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
16
16 CEVAP

O kadar az hacim kaplayacak yakıtımız yok çünkü

G

Hocam yatay uçuşta daha az yakıt kullanılarak daha fazla alan gidilebilir diye düşünüyorum

Fatih Cöre 6 yıl

Hayir gidilemez olay su atmosferi asmanin en iyi ve guvenli yolu dik olarak cikmaktir

Batuhan Faruk 6 yıl

Atmosferi aşmak için 15milyon beygire mi ihtiyaç var? Bu bird kaç beygirmis?

S

Blackbird bir uzay araci degil bir ucak. Atmosferden cikamaz. Su ana kadar yatay kalkan bir uzay araci henuz kullanilmadi ancak gelistirilmekte.

Dikey kalkiyorlar cunku atmosferin en kalin katmanini hizla gecmek istiyorlar. Biraz irtifa kazandiktan sonra roketler yavasca yatay pozisyona gecerek yorungeye dogru hizlaniyorlar. Yatak kalkisa dayanan skylon gibi konseptler var. Kalkisi jet motorlariyla yapip havayı kullaniyorlar. Yukseldikten sonra roketleri atesleyip uzaya cikiyorlar. Henuz gelistirilme aşamasında.

U

bu tip uçaklar yakında yörüngeden de çıkabilir

Fatih Cöre 6 yıl

Roket olmadan uzaya çıkamazlar. Roketleri de kalkista yatay pozisyonda ateslemek verimi cok düşürür aşırı yakıt israfi olur. Ortalama bir roketin %90 civari yakıt. Bu da olabilecek en verimli şekilde kullanilmaya calisiliyor. Roketi yatay ateşleyip kanatlarla yukselerek uzaya çıkmak imkansiz gibi bir sey. Ancak kalkista kullanilacak ek jet motorlariyla olabilir.

Uğur Kıroğlu 6 yıl

Sr-71 ucagi rc maketi var bende super ucak

T

Zaten mekiklerde tam dik olarak uzaya çıkmıyorlar yükseldikçe dönmeye başlıyorlar çünkü yukarı çıktıkça sürtünme azalıyor buna yer çekimi dönüşü deniyor ve dik gitmek direk yer çekimine karşı savaşmak gibi oluyor ki hızın vektörel olarak tam 90 derece olursa dünyaya karşı ne kadar yükselirsen yüksel eninde sonunda düşersin yani sürtünme ve yer çekimi hesaplanarak olabilcek en tasarruflu şekilde çıkıyorlar uzaya zaten.

Ç

Roketlerin firlatilmalari resimdeki gibi. Eger roket motoruyla yatay kalkis yapilirsa gereksiz yere araci havada tutmak icin ve yogun hava katmaninda daha uzun sure kalmak icin asiri fazla ve gereksiz yakit harcanir. Roket motoruyla en verimlisi dik kalkip sonra yataya gecip yorungeye girmek.

Kalkışı jetle yapmak cok buyuk bir avantaj saglamamakta. Yorunge hizi 20 mach seviyelerindeyken turbojet, ramjet ya da scramjetlerin cikabilecegi hiz bunun cok altinda. Yani eninde sonunda roket motoru gerekiyor. Araci ramjet ya da scramjet tarzi motorlarla 20 kmye falan cikarip 5 mach seviyelerine hizlandirmak mumkun. Bu sekilde bu hiza cikana kadar kullanilacak olan oksijen havadan saglanip aracin agirligi azaltilabilir. Ancak cok ileri muhendislik becerisi gerektiriyor. Onumuzdeki yillarda orneklerini görebiliriz. En cok umut vadedeni:
https://en.m.0wikipedia.org/wiki/Skylon_(spacecraft)

U

ABİ HARİKASIN YAW

Muhammed Zar 6 yıl

Uçak motorları atmosferde yani havaýı kullanarak çalışır... Uzayda bu ivmeyi verecek hava olmadığından bir işe yaramaz... İtki motorlarının çalışma prensibi farklidır

F

V2 prensibinde roket uçaklar ?

Fatih Cöre 6 yıl

V2 ler rokettir uçak deģil

Fikret Yola 6 yıl

Mekikler, bir an önce atmosfer katmanlarını aşmaya bakıyorlar. İlk 10km lik katmanda bile ciddi sürtünme olduğundan tamamen dik, sonrakilere yavaş yavaş yere olan açı sürtünme ve hıza oranla arttırılarak yörüngeye koşuyor

A

Rızkına koşuyor

Hüseyin Alpsoy 6 yıl

Kaçış hızını sağlamak için buna mecburlar tabi

F

Ya boş işlerle uğraşmayı bırakın da sakız orucu bozuyo mu onu diyin bi bana.

D

Bozmuyor bro

Kubilay Gülhanzade 6 yıl

Çünkü roket motorları kullanıyor bu uçakta ise jet motor var bildiğim kadarıyla jet motorun havaya ihtiyacı var ama roket motorlarının havaya ihtiyacı yok

İ

Roketleri yatay olarak ateşleyip atmosferden çıkmaya kalkmak çok fazla yakıt tüketiyor da ondan mesafeden ve yakıttan kar etmek için.

M

Yatay kalkisin daha az itis kuvveti ile uzaya cikis saglayacagini mi zannediyorsunuz. ????

A

Fatih Cöre cevap aldın mı?

M

uçakları bile dikey kaldırmak için uğraşıyoruz nie roketi yataya dönderelim Zaten roketlerin tüm gücü itiş gücü uçaklar gibi havaya dayalı değil bu yüzden direk itiş ile çıkıyor

M

Amaçta o zaten roket kapsüllerinden kurtulmak için söylemiştim gerekli yer çekiminden uzaklaştıktan sonra kanatlar katlanarak yerinde sabitlenecek

Fatih Cöre 6 yıl

Soru ve cevaplar guzelmis.

K